Antara 10 orang yang mati pada ulangtahun kelahiran

Antara 10 orang yang mati pada ulangtahun kelahiran

1. Betty Friedan (4 Febuari 1921 – 4 Febuari 2006):

Betty Friedan

Seorang aktivis feminisme Amerika terkenal dan seorang pengarang terkenal bagi “Mystique The Feminine”, Betty Friedan adalah satu nama yang disanjung dalam masyarakat Amerika. Gadis bijak ini adalah presiden pertama bagi “Pertubuhan Kebangsaan bagi Wanita” dan penyumbang utama dalam membawa wanita kedalam arus perdana masyarakat Amerika. Tepat pada ulangtahun kelahirannya yang ke 85, beliau meninggal dunia dirumahnya di Washington D.C akibat kegagalan jantung konsegetif.

 

2. Bunny Austin (26 Ogos 1906 – 26 Ogos 2000):

Bunny Austin

Satu imej ionik bagi sejarah tenis british. Henry Wilfred “Bunny” Austin sangat dikenali sangat dikenali sebagai pemain tenis pertama yg memulakan trend memakai seluar pendek semasa pertandingan. Austin dan Fred Perry bersama2 menyumbang bagi kemenangan untuk pasukan British dalam piala Davis selama 3 tahun berturut-turut(1933-1935). Beliau juga merupakan pemain lelaki British pertama yang sampai ke peringkat akhir di Wimbledon. Henry Wilfred “Bunny” Austin mati dirumah penjagaan pada ulangtahun hari lahirnya yang ke 94.

 

3. Michael Aris (27 Mac 1946 – 27 Mac 1999):

Michael Aris

Suami kepada pemenang anugerah Nobel ahli politik burma, Aung San Suu Kyi, Michael Aris menjadi terkenal selepas menulis beberapa buku mengenai agama Budha dan meneroka beberapa budaya tersembunyi ceruk Himalaya, Bhutan dan Tibet. Beliau juga pernah mengajar sejarah Asia di Kolej St. Antony’s, Oxford. Selepas bertarung sekian lama dengan penyakit kanser prostat, Michael Aris akhirnya meninggal di Oxford, United Kingdom pada ulangtahun kelahirannya yang ke 53.

 

4. FDR, Jr. (17 Ogos 1914 – 17 Ogos 1988):

Franklin_Delano_Roosevelt_Jr

Franklin D. Roosevelt, Jr adalah anak kepada Presiden Amerika ke 32 Franklin D. Roosevelt, Sr., beliau dikenali sebagai ahli politik Amerika yang berkhidmat sebagai ahli kongres negara itu dari 1949 hingga 1955. Selain dari sumbangan utama dalam politik Amerika, Beliau juga diingati sebagai pegawai Tentera laut pada Perang Dunia ke 2 yang mana Franklin D. Roosevelt, Jr telah menunjukkan keberaniaanya semasa peperangan di Casablanca. Beliau akhirnya menghembuskan nafas terakhirnya di hospital New York komplikasi kanser paru-paru.

 

5. Ingrid Bergman ( 29 Ogos 1915 – 29 Ogos 1982):

 (Newscom TagID: dpphotos018490)     [Photo via Newscom]

Ratu kecantikan semulajadi yang luar biasa dan sangat dikenali sebagai orang yang mengelak dari bersolek tebal seperti pelakon kontemporari, Ingrid Bergman adalah satu bintang Hollywood yang sangat menyinar dan masih dikira sebagai salah satu pelakon wanita terhebat sepanjang zaman. Selepas sekian lama bertarung dengan kanser payudara, beliau akhirnya menghembuskan nafas terakhir pada ulangtahun kelahirannya yang ke 67 di London.

 

6. Norman Haworth ( 19 Mac 1883 – 19 Mac 1950):

Norman Haworth

Seorang ahli kimia british dan seorang Profesor Kimia di Universiti Birmingham, Norman Haworth telah dianugerahkan Hadiah Nobel 1937 dalam Kimia kerana telah melaksanakan penyelidikan dan penyiasatan mendalam pada kabohidrat dan Vitamin C. Beliau telah membangunkan unjuran Haworth semasa kerjaya mengajarnya dan digunakan secara meluas dalam Biokimia bagi menterjemahkan struktur 3-D gula yang kompleks kepada bentuk grafik 2-D yang mudah. Pada ulangtahunnya yang ke 67, beliau meninggal dunia akibat kegagalan jantung di Birmingham.

 

7. Ahmad Zahir ( 14 Jun 1946 – 14 Jun 1979):

Ahmad Zahir

Ahmad Zahir sangat dikenali sebagai Godfather bagi arena muzik Afghanistan, merupakan anak kepada Abdul Zahir, pemimpin Afghanistan yang berpengaruh yang juga Perdana Menteri Afganistan dari 1971-1972. Lagu Ahmad Zahir masih dipuja oleh peminat muzik kerana menaikkan emosi semangat, gaya syair, kedalaman budi dan ton merdu. Kerana membalas dendam dasar Kerajaan Marxsis, lagenda muzik ini dibunuh pada umurnya genap 33 tahun.

8. Raphael ( 6 April 1483 – 6 April 1520):

Raphael

Raphael adalah pelukis Itali yang membentuk “the trinity of the great masters of the High Renaissance” bersama Leonardo da Vinci dan Michaelangelo (Macam group ninja turtle je hehe). Lukisan Raphael, “The School of Athens” dianggap sebagai sebagai salah satu lukisan yang paling mengagumkan hingga hari ini. Menurut seorang pelukis terkemuka, Giorgio Vasari, akibat seks melampau, Raphael jatuh sakit dan mati pada tarikh ulangtahunnya yang ke 37 akibat salah rawatan.

 

9.George Washington Carver ( 5 Januari 1864 – 5 Januari 1943):

George Washington Carver

Seorang ahli botani terkenal dan juga seorang pencipta yang mempunyai bakat yang luar biasa, George Washington Carver telah mencapai pencapaian besar dengan melalukan penyelidikan rapi dalam promosi tanaman alternatif kepada kapas. Atas sumbangan besar beliau dalam penyelidikan pertanian, beliau telah dianugerahkan Pingat Spingarn berprestij iaitu NAACP. Pada suatu hari, beliau telah jatuh tangga dan tidak lama kemudian, akibat dari kejadian itu, belaiu mati pada umurnya genap 78 tahun.

 

10.Elizabeth of York ( 11 Febuari 1466 – 11 Febuari 1503):

Elizabeth of York

Anak perempuan King Edward IV(4) England dan isteri kepada Henry VII(7) ini dipuja seluruh murid2 kerajaan beliau kerana sifat pemurah, baik hati dan lemah-lembutnya. Elizabeth of York mempunyai 7 orang anak tetapi hanya 4 yang hidup sehingga dewasa. Beliau mati ketika umurnya genap 37 akubat komplikasi melahirkan anak.

Hasil carian :

(Visited 123 times, 5,369,736)

10 jeneral perang dunia ke 2 yg terkenal

Disini saya nak memperkenalkan 10 jeneral perang dunia ke 2 yg terkenal antara jeneral-jeneral perang dunia ke 2

1. Isoroku Yamamoto:

Isoroku Yamamoto

Dikenali sebagai tok dalang atau mastermind bagi serangan  Pearl Harbor. Isoroku Yamamoto merupakan Ketua Marsyal Tentera Laut terkemuka Jepun yang telah memperkenalkan beberapa perubahan radikal Tentera Laut Imperal Jepun. Isoroku Yamamoto dilahirkan pada 4 April 1884 di Niigata, Jepun. Menamatkan pengajian di Akademi Tentera Laut Imperal Jepun pada 1904 dan menyambung pengajian di Universiti Havard dari 1919 hingga 1921. Isoroku Yamamoto mati pada 18 April 1943 apabila kepal terbangnya terhempas dalam serangan hendap oleh pesawat pejuang Amerika.

 

2. Erich von Manstein :

erich von manstein

Dianggap sebagai perancang strategi tentera terbaik dalam sejarah Jerman. Erich von Manstein mendapat pangkat Marsyal medan semasa Perang Dunia ke dua apabila tentera Jerman mecapai kemenangan dibawah kepimpinan cemerlangnya di Sevastopol, Kerch, Perekop Isthmus dan Kharkov. Selepas kekalahan Nazi Jerman, Erich von Manstein ditahan oleh tentera British pada 23 Ogos 1945. Apabila dibebaskan pada 1953, Erich von Manstein menyertai Kerajaan Jerman Barat sebagai penasihat ketenteraan. Sebagai seorang penyiasat sejarah, beliau menulis sbuah buku bertajuk Verlorene Siege(Kemenangan yg hilang), yang menggambarkan pengalaman dan ideanya sendiri seperti yang dialami semasa tahun 1930an dan 1940an

3. Omar Bradley

omar bradley

Sangat dikenali kerana sifat sopan dan berbudi bahasanya, Omar Nelson Bradley adalah Jeneral Amerika pada Perang Dunia ke 2 yang dikesan menyumbang dalam pendaratan di Normany serta dalam peperangan Buldge. Sejak dari kecil, Omar Bradley mempunyai minat yang tinggi dalam besbol,buku-buku dan menembak. Dalam arus perdana media Amerika, Omar Bradley dikatekorikan sebagai General yang baik yang tidak pernah menunjuk2 kuasanya dan kebolehan memerintahnya kepada pegawai dan tentera dibawah kepimpinannya. Omar Nelson Bradley meninggal pada 8 April 1981di New York pada umur 88 tahun.

 

4. Henry Arnold :

Henry Arnold

Dilahirkan dalam keluarga yang terkenal di Pennsylvania, Henry Harley “Hap” Arnold sangat dikenali kerana memegang pingat Jeneral tentera darat dan kemudiannya Jeneral tentera udara. Antara tentera udara pertama dunia, sehingga akhir hayatnya, Henry Arnold satu-satunya Jeneral tentera udara yang mempunyai 5 bintang pada uniform. Sepanjang kepimpinan beliau yang cemerlang, Tentera Udara US mencapai beberapa kemenangan luarbiasa dalam menentang kuasa besar.

 

5. Georgy Zhurkov:

Georgy Zhukov

Salah satu Jeneral yang sangat dikenali dalam Empayar rusia, Persekutuan Rusia dan kesatuan SovietGeorgy Zhurkov memainkan peranan penting dalam memimpin tentera merah semasa Perang Dunia kedua dan menawan ibu negara Jerman, Berlin. Georgy Konstantinovich Zhukov dilahirkan pada 1 Disember 1896 dalam sebuah keluarga miskin, Georgy Zhurkov kemudiannya pergi ke Moscow untuk bekerja sebagai pembuat jubah. Beliau digambarkan sebagai seorang yang mempunyai sikap tidak pernah berputus asa dan berdisiplin. Baliau juga diingati kerana kekerasannya dan perancangan yang rapi.

 

6. Bernard Montgomery:

bernard montgomery

Bernard Law Montgomery juga dikenali dengan nama “Jeneral Spartan“, seorang pegawai terkemuka bagi Tentera British. Bernard Montgomery tidak hanya terlibat dalam Perang Dunia pertama, tapi beliau juga memainkan peranan penting dalam Perang Dunia ke 2 bagi memastikan kemenangan untuk tertera ke 8-nya ketika menentang pihak bersekutu pada 1942. Jeneral Montgomery adalah orang yang menerima penyerahan kalah tentera Jerman di Luneburg Heath pada 4 Mei 1945. Bernard Montgomery juga telah memenangi beberapa anugerah berprestij. Beliau menghembus nafas terkhirnya pada 24 Mac 1976 dirumahnya di Hampshire.

 

7. Douglas MacArthur:

douglas macarthur

Douglas MacArthur adalah seorang pahlawan terkenal yang memainkan peranan penting dalam Perang Pasifik semasa Perang Dunia ke 2 yang akhirnya mencapai kemuncak dengan pengeboman Hiroshima dan Nagasaki yang memaksa Jepun menyerah kalah. Atas khidmat cemerlang beliau dalam Kempen Filipina, Jeneral MacArthur telah dianugerahkan Pingat Kehormatan. Selain daripada berkhidmat sebagai Penguasa Akademi Ketenteraan Amerika Syarikat di West Point, beliau juga pernah berkhidmat sebagai Penasihat Tentera kepada Kerajaan Komanwel Filipina

 

8. Dwight D. Eisenhower :

dwight d eisenhower

Satu landasan diperlukan pada Perang Dunia ke 2, Dwight David “Ike” Eisenhower adalah Jeneral tertinggi Tentera Bersekutu di Eropah. Beliau memainkan peranan utama dalam menumpaskan Nazi Jerman. Selepas Perang Dunia ke 2 berakhir, beliau dilantik menjadi Komander tertinggi NATO pertama dan selepas itu menjadi Presiden Amerika ke 34. Dwight D. Eisenhower , seorang tokoh perang dan politik ini akhirnya meninggalkan kehidupan yang berprestij dan terhormat apabila menghembukan nafas terakhir pada 28 Mac 1969.

 

9. Erwin Rommel :

erwin rommel

Erwin Rommel dihormati kerana kemuliaanya oleh tenteranya dan musuhnya. Erwin Johannes Eugen Rommel adalah Marshal Medan Jerman semasa perang dunia ke 2 yang mengetuai pasukan Jerman menetang tentera bersekutu semasa pencerobohan Normandy. Erwin Rommel dikira sebagai seorang komander yang berpengalaman dalam perang gurun dan digelar “Desert Fox“. Sepanjang perkhidmatannya, beliau tidak pernah dituduh atas tuduhan jenayah perang dan Erwin Rommel menentang pembunuhan tawanan perang atau orang awam.

 

10. George S. Patton :

george patton

Akhir sekali, Jeneral perang dunia ke 2 yang paling cemerlang, George Smith Patton, Jr.. Seorang yang mempunyai pelbagai karektor, dan seorang yang pakar dalam berbicara. Jeneral George S. Patton sangat dikenali kerana keberaniannya, seorang yang bukan ortodoks dan sorang yang kecoh diantara kawan-kawan dan didalam senarai musuh. Dibawah kepimpinan bijak beliau, Tentera ke 3 Amerika menawan dan membebaskan pengganas lebih cepat dari tentera lain dalam sejarah. Adolf Hitler memberinya nama samaran “Jeneral koboi gila”. George S. Patton juga digambarkan dalam sebuah filem yang memenangi Academy Award iaitu “Patton”

 

 

Hasil carian :

(Visited 762 times, 5,369,736)

kreativiti dari jari – part 2

smileee... hehehe

ni ape kes pulak ni?

hahaha... jari kena hasut...

batman dan robin lagi?

 

errr… tetiba teringat kat david arumugam… hehehe

 

piknik, duduk keliling unggun api, ceita hantu... hahaha

 

senyuuuuuuumm...

cube teka... siapa dia?

tengok ajela gadis pujaan diambil orang

ape sawan awek sorang ni?hehehe

 ok,jom kita melawat blog  kopi, ayung, siha dan support along dengan like page ni di fb

 

Hasil carian :

(Visited 231 times, 5,369,736)

Gambar komputer awal (1940an-1960an)- part 2

ok,ni sambungan entri semalam… Gambar komputer awal (1940an-1960an)- part 1. hari ni alongxp nak tunjuk 9 lagi komputer tahun 1940an hingga 1960an.

Bendix G-15(1956)

Bendix G-15 seberat 450 kg (950 lb) dan berharga sekitar $60,000. Mempunyai memori sebanyak 2,160 29-bit word bersamaan 7.6 kilobait. Ada kalanya ia dipanggil PC pertama, tapi ada gak yang tak setuju. Lebih 400 unit dikeluarkan.

domain murah

(Visited 141,089 times, 5,369,736)

Pegasus(1956)

(Pegasus 2 di Muzium Sains di London)

Ferranti Pegasus, komputer British ini di reka dan dibina agar ianya murah dan boleh digunapakai.Mempunyai memori 25 kilobait atau 5,120 40-bit word. Pegasus 2 yang dikeluarkan pada 1959 masih beroperasi di Muzium Sains di London. Ianya komputer digital tertua didunia.

 

AN/FSQ-7(1958)

Rajah(atas): Setiap kabinet mempunyai telefon untuk menjimatkan masa untuk memanggil jika ada masalah. Rajah(bawah): Konsol kawalan SAGE. Setiap konsol mempunyai lighter dan tempat habuk rokok.(Apa neraka?) 

Rentetan kejayaan Whirlind, AN/FSQ-7 dibina berdasarkan komputer itu oleh IBM dengan kerjasama Tentera Udara US untuk digunakan dengan Sistem Pertahanan Udara SAGE. Kadang2 ianya dianggap komputer Whirlind II. Sebijik komputer mememerlukan sehingga 2,000 meter persegi dan seberat 275 tan. Sebanyak 52 buah dibina dan ianya komputer paling besar pernah dibina. AN/FSQ-7 mampu menjalankan 75,000 arahan setiap saat.

 

IBM 7090


Sebuah IBM 7090 berharga $2.9 juta dan dibina untuk aplikasi sains dan teknologi berskala besar. Ia juga digunakan untuk mengawal kapal terbang angkasa NASA. Sistem 7090 pernah ditampilkan dalam filem Dr.Strangelove. Satu versi baru dibina pada tahun 1961 iaitu IBM 7094 dan menjadi komputer pertama yang menyanyikan lagu Daisy Bell.

 

AKAT-1(1959)

AKAT-1 ialah penganalisis pembezaan berasaskan transistor pertama di dunia, direkabentuk khusus untuk menyelasaikan sistem persamaan pembezaan. Ia tidak pernah dikeluarkan secara besar-besaran disebabkan polisi negara pada masa itu.

 

Datasaab D2(1960)

Komputer konsep yang dibina di Sweeden ini juga tidak pernah dikeluarkan secara besar-besaran. Dengan berat 200kg “je” ni, komputer ni “mungkin” boleh diletakkan atas meja(meja dulu boleh la beb). Ia mempunyai lebih kurang 15kb dan mampu melakukan 100,000 penambahan sesaat. Ia adalah prototaip untuk menguji kemungkinan bantuan pelayaran berkomputer dalam kapal terbang. Datasaab ialah bahagian komputer pengeluar pesawat ,Saab.. pembuat jet pejuang untuk Sweeden.

BRLESC I(1962)

Singkatan bagi Ballistic Research Laboratories Electronic Scientific Computer. Seperti namanya yang dicadangkan ini,komputer ini di reka khasnya untuk tugasan ketenteraan dan saintifik. Ia mampu melakukan 5 juta operasi sesaat dengan memori 36 kilobait.

 

Honeywell 200(1963)

Dibina untuk bersaing dengan komputer komersial yang mampu dimiliki dari IBM. Bahasa himpunan natif  yang digunakan untuk memprogramkan komputer ini dinamakan Easycoder. Bahasa himpunan senang(easycode)?,yup… masa tu bahasa himpunan(assembly language) dikira sebagai senang.

 

UNIVAC 1108(1964)

Juga sebuah komputer berasaskan transistor dan mampu menampung 3 CPU/processor dan mempunyai memori hingga 1MB atau lebih. Memorinya menggunakan litar bersepadu (agak jarang pada masa itu) bukan memori teras filem nipis yang digunakan pada model terdahulu, iaitu 1107.

Wajib tengok yang ni:

Lazada Malaysia

Use me!

Visit shopcoupons website

Hasil carian :

(Visited 178,889 times, 5,369,736)

Hasil carian :

(Visited 182 times, 5,369,736)