sila share : berhati2 bila singgah di RnR seremban

cerita ni aku amek dari forum lowyat.net yang aku translate kan kepada bahasa melayu, kalau nak tengok post asal, klik sini

situasi 1: tragedi ni berlaku ahad mggu lpas,19 jun

 

Ahad :

  • berenti minum ngan kawan2 kat rnr seremban pukul 2330 /11.30 malam,konvoi 2 kereta

  • pukul 0430 / 4.30 pagi, lpas da minum2,kitorg teruskan perjalanan ke melaka.

  • masa dlm rnr seremban lagi,masa da nk kua, tibe2 gear D aku cam ade problem so aku berhenti

-tb2 ade 1 kereta benti n nk tolong

-so aku amek keputusan bg je diorg tunda bile diorg kate tu mslh gearbox ngan oilseal,kos dlm 220 je.

-sampai kat workshop dlm pukul 0500 / 5 pagi,diorg trus CUBA nak repair gearbox aku

-tggu punya tggu diorg kata bnd tu kena repair esok. aku trasa bodo lak sbb x claim warranty kat proton, so aku amek keputusan teruskn g melaka ngan membe aku, so aku tinggalkan keta dan aku kena tanda tangan satu resit dan aku tak perasan ada syarat kat situ menyatakan ” SETUJU UNTUK MENUKAR APA APA ALAT GANTI UTK PROSES BAIK PULIH” (lebih kurang camtu la).

 

 

Isnin :
-0730 / 7.30 pagi sampai kat melaka.
-tdo sampai pukul 11 pagi n bangun sbb telefon bunyi.aku diberitahu yang gearbox aku dalam proses eoverhaul. WTF!!!! keta aku baru setahun 4 bulan
-1300 / 1 tegahari, org mekanik bgtau yg kosnye adelah 3800
-aku kena tipu,dan menyesal tak hantar kat proton
-1500 / 3 petang, call mana2 membe2 polis yang ada.
-diorg soh aku tggu sbb bnd ni da byk kali jadi
-1930 / 7.30 malam, org workshop call bgtau kereta da siap dan boleh diambil,tp aku xnk ambik, aku ckp nk ambik esok…
-2000 / 8 malam, membe aku call suruh dtg seremban esok pagi.

Selasa :

-sampai kat seremban pukul 0900 / 9 pagi
-pagi workshop tu dgn 3 org polis
-lepas bos die kena basuh dengan polis2 tu, harga dari 3800 turun jadi 900
-pastu kitorg g minum, polis tu bgtau da byk kejadian jadi camtu kat rnr seremban(kedua2 arah)
-dan kereta aku da kena sabotaj cam org lain gak

 

Situasi 2 :

  1. pagi tu kirorg benti kat rnr seremban. nak sarapan
  2. perking penuh,so kitorg paking jauh sikit dan tak ramai org lalu lalang kat situ
  3. sarapan dalam 20 minit
  4. teruskan perjalanan,dlm 10 minit atau 10km, temperature naik
  5. berhenti kat lorong kecemasan
  6. xsampai seminit, satu kereta berhenti, 2 orang lelaki indie offer nak tolong
  7. diorg check dan kate gasket head da bocor
  8. diorg offer nk tunda g workshop kawan die, so diorg tunda guna kereta diorg,gunakan tali
  9. diorg kate diorg charge ikut harga standard atau murah lagi
  10. bila da siap, bill nye ***, mmg mahal nk dibandingkn ngan kerosakkannye
  11. kalau taknak bayar,kereta takleh amek,try nak tawar menawar, tak dpt,siap nak gaduh lagu
  12. kerja nye mmg teruk
  13. tapi tak pilihan,nak xnk kena bayar gak sbb nk amek kereta
  14. bila bwk keta tu g workshop membe2 yg ade dkat2 seremban,diorg ckp hos radiator dibocorkn ms diorg sarapan kat rnr seremban
  15. taktik yang sama digunakan beberapa kali kat rnr seremban.

aku dah baca bnd ni kat beberapa forum. lelaki2 india ni ade gak offer servis khas ni kat R&R nilai dan senawang. cerita2 mangsa sumenye lebih kurang.

banyak lagi ceritanya… korg leh baca kat forum tu, tapi dalam BI lah… sumenye citer lebih kurang sama dan WORKSHOP YANG SAMA.

bengkel menipu rnr seremban

 

so kalau kena kat korg,masalah camni kat R&R seremban ke kat mana2, call la pihak PLUS atau pihak insuran korg. kalau ade kawan2 kat area2 situ, call, kalau korg join radio amatur,insyaAllah adelah yang akan menolong.

sila klik button share, like dan tweet kat atas tu untuk share… untuk keselamatan org korg dan org2 lain skali… ok?

masukkan e-mail address anda disini (REGISTER), dan pelbagai cerita baru yang menarik dan tips2 akan dihantar kepada anda

 

Hasil carian :

(Visited 1,517 times, 5,372,182)

134 thoughts on “sila share : berhati2 bila singgah di RnR seremban

  1. baru2 ni ader gak kejadian yg terjadi kat aku dekat2 ngan highway senawang…time to hujan…tgh bawak kereta tiba2 kereta aku berpusing n berlanggar dgn divider tgh n bereta aku stop berpusing btol2 kat line tgh highway…aku pown tros park kat lorong kecemasan sebelum kete lain langgar aku…tp xsampai bpe saat aku park,da ader 2 biji kete park dpn n belakang kete aku…dorg ader bawak walkie talkie…persoalannyer dorg kebetulan lalu c2 or mmg da dirancang?lupa nk ckp…2 2 kereta org melayu…

  2. oh.. baru aku ingat,beberapa tahun dulu kereta mercedes burok aku wat hal sikit. aku bedua dgn kawan.aku berhenti di lorong kecemasan. sekejap aja dtg 2 org india naik kerta saga. pada masa itu aku sedang mengeluarkan tool box dari boot keta, dn mengambil beberapa spana. dia bernti keta. bila dia tengok aku sedang pegang sepana dan ada tool box yg agak besar juga dan penoh dengan alat membaiki keta mereka x turun dari keta. cuma tanya aku ‘ encik pomen ke ? ‘ aku sepontan jwb, ya. mereka pon nampak hampa dan terus bla.
    kebetulan aku pun tau sikit2 hal keta, maklunmlah x pernah pakai keta baru seumur hidup. kepada kawan2 yang pakai keta boleh le pakai trik cam aku.mudahan2 selamat dari kena tipu. ini akal sang kancil….

    • waaa… idea yg bijak ni… ntah2 die takut tgk spanar yg bsar tu kot… hahaha.. tp tula satu kelebihan org yg sll pkai keta 2nd ni.. die kenal mslh keta die… mcm sy gak… dpd 0 psl keta, smp dh tau dh klu ada simptom ape2,tau dh ape yg rosak…

  3. tahun 2010 bapa mertua saya balik raya ke melaka,lepas berhenti kat r&r seremban la kereata dia habis air n lepas tu jem.kelin kelin cilake tu la yang murah hati nak tolong rupanya kena potong.mesti ribu ribu orang dah kena saye rase kita patut lenyek n potong diorang la,bakar jer diorang tu,kan diorang suke kena bakar

      • ok..korang semua dah kena tipukan.. kalau share pun, korang cuma ingat diorng akan tipu korang.. so, aku bg tips la kat korang… pasal kereta nie.. ape2 hal pun, gearbox ke, temp naik ker, tayar naik keatas ke, whatever la yg berlaku, korang berhentilah dulu.. lepas 2, korang buka hud depan, tgok je dlu.. rilek2 jangan gelabah.. nnt ad india datang, cakap korang pun makenik.. jngan bg diorng sentuh kereta korag.. terutama india.. pastu call la parent atau kwn2..

        pasal kereta..
        temp naik sebb air kurang, hos bocor, kipas xjalan.. selesaikan dengan tambah air.. kalau kipas xjalan, jangan pasang aircond..
        selalu masalah air xde je..
        aku da bnyk tolong orang kat highway nie.. semua masalah air.. so standby la air.. walaupun air minuman..

        sebelum sain surat atau whatever la, baca lah dulu..

        pasal enjin kereta….
        jangan sesekali bagi diorng turunkan enjin sbb bayaran dia akan meningkat… enjin susah nk problem…

        aku pun pernah jd kes mcm nie n mmg ad india datang.. sekejap je dalam masa 5minit pas kereta breakdown.. aku pun terkejut.. tp tips dia adalah rilek dan buat mcm kita tawu..

        tips last, peronda plus pun adakalanya seorang makenik… jadi jangan lupa tnya diorng..

        kalo x, sediakan duit andalah..

      • ok..korang semua dah kena tipukan.. kalau share pun, korang cuma ingat diorng akan tipu korang.. so, aku bg tips la kat korang… pasal kereta nie.. ape2 hal pun, gearbox ke, temp naik ker, tayar naik keatas ke, whatever la yg berlaku, korang berhentilah dulu.. lepas 2, korang buka hud depan, tgok je dlu.. rilek2 jangan gelabah.. nnt ad india datang, cakap korang pun makenik.. jngan bg diorng sentuh kereta korag.. terutama india.. pastu call la parent atau kwn2..

        pasal kereta..
        temp naik sebb air kurang, hos bocor, kipas xjalan.. selesaikan dengan tambah air.. kalau kipas xjalan, jangan pasang aircond..
        selalu masalah air xde je..
        aku da bnyk tolong orang kat highway nie.. semua masalah air.. so standby la air.. walaupun air minuman..

        sebelum sain surat atau whatever la, baca lah dulu..

        pasal enjin kereta….
        jangan sesekali bagi diorng turunkan enjin sbb bayaran dia akan meningkat… enjin susah nk problem…

        aku pun pernah jd kes mcm nie n mmg ad india datang.. sekejap je dalam masa 5minit pas kereta breakdown.. aku pun terkejut.. tp tips dia adalah rilek dan buat mcm kita tawu..

        tips last, peronda plus pun adakalanya seorang makenik… jadi jangan lupa tnya diorng..tp ad yg share duit dng india nie…jd hati2 la

        kalo x, sediakan duit andalah..

        • share supaya diorg tau,bila kena situasi lebih kurang macam ni, maknanya diorg akan ditipu. dan dengan harapan pembaca yang lain akan baca komen2 disini skali… macam komen yang en.azham tulis kat sini…

  4. jgn berurusan dgn keling keling ni… depa hari hari sembah iblis. mana tau nak buat kerja baik.

    takkan tau perangai keling…. 10 dia cakap… 1 pun jgn percaya bro.

    ini realiti keling yg tiap hari pergi kuil depa sembah iblis…

    celaka punya anjing

  5. salam…
    just nk share je la ni…penah kene aritu…on da way blk kl from mlk…sedang elok je lps rnr pedas… x smpai pun 100m…xpasal2 tayar pecah..trus stop kt tepi…blum smpat cal sape2 ade kete kancil merah kt blakang…tgk2 yg kuar tu india…ade lak pakai bju yg ade logo plus..sbb 1st time kene n kelam kabut plus risau n nebes..ingtkan dia org plus..adoi x pk pnjang la ni..dia tlg tukarkan tayar…then br org plus dtg…kater bayr 10 je..tok sah lebey…tp ble tanye dia mntak rm50…adoi..tukar tayr 50 hinggit?biar betik…tp sib baik org plus ade…dpt la nego sampai la rm30…xpela..duk pk cpt la habis bley trus jln…sib baik bkn drive sorang…suh member duk dlm kete elok2..kte lak berani kuar dr kete..tp xpela..bende da lps..harap x jd lg..tp ble pk2 blk rase2nye ade unsur sabotaj sbb x kan lane tgh ley pecah tbe2..diorg tabur bende ke kt jln…adoi…mntak2 la jauh ngan sitausi mcm ni lg..esk nk grk blk kl pun harap2 x jd lg…huhuhu..thnx 4 sharing bro…wsalam 😉

    • ur welkam… hah.. ramai dah yang kena benda yang sama… so kongsi2kan entry ni ye… klik share kat atas tu… ye… trima kasih…

  6. so kene lah berhati2 lpas nie..xkira lah kt mane anda berada….trus terang sy ckp..pegetahuan psl kete kita perlu tahu serba sedikit…ayah sy pernah kene jugak cam nie..dieorang suruh tinggal kete…esok bila dtg amik die punya cas x agak2…xlama pas tu problem balik kereta ayah sy.bila pergi bengkel,dieorg tanya pernah tukar head ker?ayah sy ckp xpernah tukar.dieorg ckp head nie dah pernah tukar sbb ada kesan welding…rupa2nya mase rosak dulu…mekanik tu tukar head yg dah nak rosak kt keta ayah sy..geram je…….

  7. tak guna jugak nak call plus. plus peronda dah kautim dgn tukang tarik sebab dia dpt percent. aku kene kat highway nak msk seremban.
    tukang tarik tu sendiri ckp, ‘ adik nnt tgk yer abg berenti kat petronas dpn tu abg bg duit komisyen kat dorg’. mmg btl lah dia bg duit teh.
    bila tanya knp plus tak blh tarik, alasan dorg, trak takde, no tipon on tow ade.

  8. Ni semua keje india lahanat..bukan nak racist, tapi india ni dah nak kenakan melayu, kenapa nampak melayu lemah sangat sampai senang2 kena sembelih dengan india? aduh come on mana melayu kita yang pandai baiki kete takde ke?

  9. salam semua..saya bawak towing…ah 2x tarik kua wsyop ni..kt area seremban 2 kan…banyak kes air kering je.ayat murah je.siap repair n tow dalam rm180…tp dh sampai wsyop,jadi la rm800..blm repair lagi…besok datang,enjin ada dalam bonet belakang plk…nak tup tap,jadi rm3k lebih…belum buat apa2 lagi tu…last2 nak tarik kua dgn enjin dlm bonet…,kena bayar rm800 caj bukak,tow,n sewa tapak park…senang nye buat kje…saya tarik kereta dari seremban bawk kl baru je rm300…untung kaw2 la dorang ni…nk gaduh mmg xgune..port dia semua org dia je..silap2 blh lunyai…

  10. Sebab itu lain kali, kalau nak makan, kalau ikut (cara sayalah) akan keluar kat mana-mana tol yang terdekat, contohnya kalau nak ke utara, saya akan keluar kat tanjung malim, lepas tu masuk balik kat tol Behrang.
    (Sekiranya tak de parking), kalau ada baru saya makan kat R&R, dulu kawan abg saya pernah kena macam ni.
    India tu punya ayat cantikkk. Tarak mahal bang, semua sekali RM 4,800 je. Entah apa dia tukar pun tak tahu,

  11. Kalau waktu siang berenti je, xde masalah.kalau waktu malam2 buta tu paham2 la,dah gelap mcm boleh jadik kan?

  12. Kalau waktu berenti je, xde masalah.kalau waktu malam2 buta tu paham2 la,dah gelap mcm boleh jadik kan?

  13. Salam….

    Seronok dengar cerita yg macam2 di atas. Actually aku sendiri pon dah terkena cuma nasib baik lar tak begitu banyak ruginya.

    Citernyer gini. Aku OTW balik ke Bt Pahat. rasa letih perjalanan tu dr Serdang(rumah sewa)melalui Melaka singgah la kejap kat RNR Bemban. Dah solat n rasa fresh aku pon saja je buka bonet kereta. Tengah aku dok check2 keadaan enjin ketika itu datang lar 3 org bonzer2 India yang saiz badannya jauh melebihi aku yg tinggi 175cm jer banding ngan diaorang 180 lebih masing2(takut aku he he he)…terus sapa apa hal dik senja2 nie buka bonet? aku cakap saja jew bukak bonet nk tgk enjin. Masa tgh cakap2 tue ada lar sorang membe diaorang tuh sentuh kt salah satu hos yang ada kat situ n gunakan kain buruk dia cuba lap-lap! aku cakap tk yah lah susah2 lap sbb memang benda tuh bersih!! aku memang tk perasaan langsung taktik tu. Dipendekkan cerita…. dia orang mintak upah sbb bersihkan hos tu! aku bgtau apa plak nk mintak duit bukannya aku suruh pun! Tp tgkkn bini aku kt dalam kereta mcm dah nmpk takut sebab tak ramai orang sgt kat situ aku pon terpaksa bagi lar dengan berat hati RM10. Aku cakap itu je duit yang ada pasal balance tu aku nk byr duit tol! Lepas tu diaorang blah dengan muka tersenyum mneinggalkan aku dengan wajah yang agak pucat dan terasa bodoh dipermainkan! Sapa la suruh engko berhenti n buka bonet….. ingat la kawan2….jgn la buka bonet atau singgah kt tpt cam tu kecuali emergency je…adui… apa yang penting….keselamatan kita n famili.

  14. bro…. saye pernah kena tp kat r&r tapah, time tu saya bersama suami berhenti kat r&r dan kami parking jauh sikit dari tempat makan….selesai makan kami terus kan perjalanan x sampai 10 minit temperature naik… so kami pun berhenti tepi highway….x sampai 2 saat mai mamat india berkereta jalur kuning… konon mcm makenik la die check n cakap gasket bocor… macha tu konon offer la nak repair kat kedai die.. tapi saya berkeras x nak saya cuba lebih 100x call plusline… dan soalan pertama yg pluscare tanya nie VVVIP ke??? memang celaka sungguh plus nie…. bila saya cakap kereta saya jenis bla n bla bru die hantar org plus tunda kereta saya yg dah tersadai selama 1/2 hari…. saya suruh plus tunda sampai exit tol tapah…. tp kami kena charge dlm 200 padahal klu ikutkan klu kita baya tol sumer free…. n bila sampai kat tol tu kami park kereta tepi pejabat tol….disebabkan saya berkeras x nak baiki ngan diorg…tiba2 bayak betol kereta line kuning nie datang pujuk kami tp sorang pun x berjaya… sbb org plus bagitahu saya klu nampak kereta line kuning kat highway nie itu kereta cari makan…. dan diorg akan rosakkan kereta kita masa kita berhenti di r&r sbb tu jgn parking jauh masa berhenti r&r…. sejak hari tu saya dah x berhenti r&r tapah..

  15. aku biasa tgk benda ni sbb salah satu bengkel india yg selalu wat keje ni depan ngan bengkel member aku yg aku selalu lepak….kadang2 aku ade gak nasihatkan mangsa2 bengkel tu suh tarik je kete diorg keluar wat kat tpt lain……mmg bengkel diorg sentiasa ade keta masuk xkira siang atau malam…

    satu je pesan aku..klau rosak tepi jalan kat highway jangan panik….kol plus pun diorg akan tunda tempat selamat…pastu kompm akan ade yg datang nak tolong repair…klau rosak area seremban korg tepon la sape2 yang korg kenal kat area tu…ok..sekian…

  16. senang kata, kita kene ade pngetahuan pasal kete paling tidak pun general knowledge (voltage, batery, belting, air, ekon, engine part and trouble shooting & ETC)terutamanya kaum adam. plus, ringankan mulut nak betegursape dgn bengkel2 yg dah tau lata blakang. amik no tipon. kalau kita sangkut boleh tipon dia tanya kabar… hehehe… ilmu permotoran skrg amat penting geng… jgn asik stat jalan… jgn kete je lawa, TAPI OWNER BEBAL… tak tau belaja… internet adoooo… dun ia ade macam2 cara…

  17. Bila baca kisah kena tipu kat R&R ni saya teringat cerita lama yang berlaku pada diri dan kereta saya.

    Ini adalah kisah benar yang belaku pada diri saya. Kejadian ni berlaku 8 tahun lepas. Masa tu baru balik tengok member meninggal kat Manjung. Dalam perjalanan balik masa tu lebih kurang pukul 7.30mlm saya dan member kerja masa tu berhenti kat R&R TAPAH untuk minum dan berehat. Lebih kurang lepas 1/2jam kitaorang sambung perjalanan balik ker Kuala Lumpur. Tak sampai 10 minit jalan temperature naik sampai dah merah. So masa berenti bagi signal nak berenti kat emergency lane terus ader kereta berenti kat belakang kitaorng. So kitaorang buat tak kisah lah… so aku bukak bonet depan. pergh… asap dah kuar dari enjin. Tapi nasib baik aku tau pasal enjin. So aku biar enjin sejuk dulu dalam 10 minit. Mamat kereta kat belakang tu offer nak tow kereta aku. aku cakap tak payah. Tapi masa tu di tak blah. Dia tunggu jugak kat kereta aku. Aku buat bodoh jer. So bila aku suluh kat enjin minyak hitam dah leaking kat gasket head. So memang tak dapat nak buat apa. So aku pun tepon Plus. Nasib baik nombor tepon diaorang ader kat tiket tol tu… so aku tunggu lebih kurang 1 jam untuk tow truck PLUS datang. Mamat yang tadi tu still tak bergerak dari situ. Truck plus pun datang. Org plus cakap dia boleh tow kereta kau sampai tol terdekat jer. Aku pun tak kisah nanti sampai tol aku boleh call member aku tow kereta aku. So orang plus tu pun tow sampai tol aku tak ingat tol mane sebab dah malam ngan letih… So masa tu aku call member. Dia uruskan semua sekali sampai ker workshop. Tapi mamat celaka tu tak putus asa. Dia ikut plus tu tow sampai tol dia offer lagi nak tow kete aku. Aku jawap elok elok lah… So bila dah sampai workshop pomen cakap air radiator aku dah kosong sebab ader orang dah bukak dia punya drain valve kat bawah radiator tu. Masa tu aku dah terbayang mamat indie yang celaka tu punya kerja. So tolong ingat kan kawan kawan berhati hati masa tinggalkan kereta kat R&R. Kalau boleh tempat terang yang ader ramai orang. Sebab takut orang orang yang tak tau macam mana nak dapat sumber duit halal ni ambil kesempatan keatas yang terdesak. Sekian…

  18. Point cite kat atas tu bukan la RnR Seremban,point sekarang berhati hati ketika berhenti rehat di kawasan rehat lebuhraya,mak mertua saya ada gerai kat rnr seremban,awak punya entri ni buat org takut nak singgah kat situ,perlakuan awak ni boleh menjejaskan perniagaan para pengendali gerai di kawasan rehat seremban,dah la kena bayar sewa yg agak mahal……

  19. apsal la bila dh mendapat bantuan pihak polis dan kementerian pengguna, still kena bayar harga patut la konon ape smua, sedangkan bengkel yg sama telah menyembelih ramai bangsa melayu yg sopan santun lemah gemalai ni. x leh blah la dgn undang2 negara kita ni. sengallllllllllll

  20. sama la kita. selalunya kalau kereta ada apa2hal, terus ketepi. tunggu dalam kereta dulu. agak2 dah clear, takda yang follow belakang, baru turun, jgn bukak hood depan selagi takda kawan atau auto-assist datang. ramai pulak yg dtg offer towing nanti. sila berhati-hati ye semua.
    fieznur97 kata cerita ni best –>>(Skill) Kening Terbaik 2011

  21. mcm2 citer aku dengar pasal rnr seremban nih…mmg jarang aku berenti sini sejak arwah abah aku kena jugak mcm korang… radiator kena tebuk dari luar..repair kena 1k…sian org tua tu…sial punya India…

  22. aisey..!org tua aku pun kene camni,tp bkn sabotaj,mmg betul2 rosak,enjin meletup time naik bukit karak b4 sampai terowong, datang 2 indie mau tolong, so dorang tarik la ke bengkel dorang kat seri gombak, baru bukak enjin tup2 bil kuar,ambik ko 8k..!with 2 years constant service ngn dorang,scamp ke apa ni,suka hati la bapak aku nak service katmana..!aku angin ar, dey..!macha..!apa ni..terus aku panggil orang tarik storm bapak aku dari bengkel tu ke ulu kelang,rm80 je, dorang charge tarik dari terowang rm1200,WTF..!last skali aku swap enjin mitsubishi baru second,xsampai 5.5k siap wiring, pendek kata klu macha sampai, standby la nak kene tipu,puiii…!!!

    • pernah dgr gak naza citra dari terowong bwk kl tow rm1200…gle la…sy tow baru rm200 je…gle babi dorg makan…

  23. bnde ni pnah jd kt kwn aku dr mlaka..de india dtg n die bg kete tu kt india tu tuk towing ke bengkel..india tu ckp die dr panel bengkel plus.india tu ckp kos dlm rm 160 tukar belt..last2 kne charge smpai 6k..mmber aku dh wt report kt TTPM, PLUS n Polis..tp x jln sumenye..lpas ni mkin ramai la yg kne kt highway plus 2…klu bleh, cari la sdaye upaye kwn2 yg de area senawang ni.jgn sesekali bg india 2 towing kete klu sayangkan duit…klu dh xde sape sgt call no aku ni..insyaALLAH aku tlg stakat yg termampu…0199927563

  24. Ok….cerita mmg seram…habis tue.knp polis.tak.ambik.tindakan…kenapa.kedai tue masih lagi beroperasi…cuba korang pikir…mungkin ada share dgn plus.mahupun polis….

  25. macam kenal workshop kat atas….kete hubby rosak kat carrefour seremban. ada org offer ada bengkel leh baiki..dah mlm.no option.setuju je la.pastu on tow bwk ker bengkel mcm kat atas ni la…kalau x silap kat senawang..esoknyer hubby pegi tgk..dorang mcm x reti buat jer..dok belek sana, belek sini…pastu kata kena buka enjin..apantah..hubby x confident coz takutla..kete merz bukan leh sebarang baiki..kena ada pakar…pastu trus xjadi…nasib x kena ketuk….Alhamdulillah…

  26. bagi yang pakai kereta proton dan masih ada warranty….kalau kereta breakdown kat mana2…jangan teragak-agak call i-care….proton i-care akan membantu anda dimana sahaja dan tak kira masa….call no nih..1-300-880-888

  27. Jika menghadapi masalah kenderaan dilebuhraya tol JANGAN sesekali mengambil ‘khidmat’ lori tunda atau ‘nasihat’ mekanik selain khidmat dari pihak tol. Jgn beri mereka tengok atau sentuh kenderaan kita. Kalau tak ambil ‘khidmat’ mrk nanti akan timbul pergaduhan. Simpan nombor PLUS dan lain2. Guna talipon kecemasan yg disediakan kalau mudah/dekat. Berdoa dilindungi dan diselamatkan sebelum tiap perjalanan. InsyaAllah selamat.

  28. Saya pernah terkena.Masa tu waktu maghrib berhenti solat.Enjen kereta tak boleh dihidupkan.Kami berempat tolak kereta.Tiba-tiba datang seorang India.Dia kata rosak kena tarik.kami masuk kereta dan ditunda sampai bnegkel sampai pukul 11 malam menunggu.Dia kata pomen tak da.Esok baru repair. Padahal kereta tu baru repair.Bila tengok bil mahjal gila.

  29. ermm..lagi satu klu behenti mane2 r n r jgnla buka bonet…konon2 nk bg sejuk ke ape ke tau…

  30. Senang2 pakat dalam 10 org…standby ajerr…dapat keliling2 nie…gasak bawak g balai ajer…so lepas nehh xpayah la berenti dh kat RnR seremban…berenti yg biasa nye rNr ajerr..peronda polis pun ada lepak situu..park jer sbelah diorang…

  31. itu btol, sbb tu rmai yg datg merempat kat negara kite sejak dulu lg, actually bukn sume suku sakt india suke bwt jahat, yg jahat hanyalah golongan bawahan seperti “pariya nathan” dan “keling kun” besanye meraka selalu di tindas dan tidak berpelajaran tp ade satu sikap hasad dengki sesamam kaum lain di india. di sini pon mereka tak diterima oleh masyarakat india selain dari keling dan kun pariya.

  32. alamak aih, nk jugak sebut kete mahal tp duit ade rm10, apsal ko xbgtaw je ko ade helikopter ke kapal terbang je truss??

  33. salam…barulah saya tahu cete kat R&R SEREMBAN nie….tapi saya nak cete dan share sikit cete saya jgk..benda nie berlaku masa di LEBUHRAYA PANTAI TIMUR ..perayaan tahun baru cina tahun lepas 2011…tetiba kereta saya (wira aeroback)nie enjin mati terus semasa jem teruk di plaza tol bentong…datnglah sorg mamat melayu nie..cek kereta…kata macam2 rosak…tapi memang dah tahu dah mesti nak ‘pau’sebab apa saya ckp macam tue..memang kete WIRA kami nie memang terkenal ngan sifat suka MATI ENJIN..TETIBA tak kiralah..time sesak ke time jem ke..mulalah enjin bergegar..kata fius panas..tak taulah saya..yang brader.tue pulak macam2 ckp ini itulah..padahal suami saya tahu tentang kereta gak..suami saya tgk dan layan ajer apa brader2 tue buat..sampai satu tahap..nak buakk enjinn jgk..aik nie dah pelik nie..tapi dia kata kene hantr ke bengkel..perkara nie terjadi dlm kul 2.30 pgi..kebetulan lak..saya baru habis berpantang dia tgk pulak anak-anak kecik dlm kereta…lagilah brader tue suh kami terima pelawaan nak hantr ke bengkel dengan kadar yang segera..tapi saya ckp takde duit…kalau takde duit macamana nak suh diorg tarik kete,.nanti naya ajer sape nak bayar lak..saya tunggu mak abah saya dan adik saya dtg dri temerloh..padahal (kg kat kuantan)..heheh ..sebenarnya saya takut gak..ngan macam2 baragn peribadi ada dlm kete termasuk laptop..tak pasal kene samun ..walaupun masa tue ramai org yelah raya taun baru cina kan…tapi yang harunya..peronda LPT nie kalau hubungi tak penah ada….penah berlaku gak..pada member2 lain jgk..masa nak takde lak diorg ronda ..bila nak ramailah pulak….huhuu…dan akhirnya saya tunggu jgk mak ayah dan adik saya dtg..brader tue tak puas hati sebab bawak org..maksud dia saya bawak org..dia tgk adik saya macam “gengter ‘yelah adik saya nie memang jenis sempoi2 ajer.diorg ingtakan itu mekanik kami..heheh..saya kata tak pelah..adiksaya tahu pasal kete nie..(pahal haru jgk dia bukan tau apa2pun jgk)ehhee..brader tue bengang jgk..akhirnya..dia pergi tinggalkan kami..sehingga lah siang hari..mak saya contact kawan dia (MEKANIK JABATAN )di BENTONG..untuk tarik kereta kami ke bengkel itupun takkene charge..cuma cek apa yang patut dan tukar barag sikit.kene RM 290.00 ajer..alhmdullh…jadi kene berhati2 gak kat LPT (LEBUHRAYA PANTAI TIMUR ) nie..

    • breakdown kat Lebuhraya Karak ngam2 lepas terowong Genting Sempah hala ke KL pukul 1.00 pagi. Radiator keta dah reput. Pomen melayu berhenti tolong setel. Duit aku tak cukup, siap dia bagi nombor akaun untuk bank in balance. Baik ati jugak la walau harga barang nye mahal, al maklum la kena hari ahad malam.

      • kalau kena keadaan camtu, kira rezeki la tu… walaupun keta ada masalah, tapi ada orang yang baik hati nak tolong dan percaya kat kita… syukur…

  34. uishh . selalu gak saye berenti kat RnR tu . ondaway ke negeri sembilan , mmg saya akan berenti kat situ dulu untuk berehat . lepas ni nak kena berhati2 . . .

  35. Yup,mmg malaun org camtu. Adik saya pn pnah kne kt hiway dr n.9 ke slgr.Ms 2 lak da glap.tbe2 dtg keta ni,2 org india kate org PLUS. Adk mle2 tolak plawaan dorg tp dorg kate xblh,kte kne clearkn hiway ni. nak xnk kne la ikut. Tp adk sy ada gak tpon ayh btau psl krosakan kete 2. Ayh tnye kdai 2 ktne,adk mls nk tulis,die trus snap pic. Alih2 org india 2 dtg mrh die snap pic 2.die suh pdam dpn mate die.adk pn pdmla. pas2 die caj skit nye mhl, xingat bape tp hbsla cash yg adik ade ms 2. Xde kompromi lgsg. Blk2 umah, ayh cek kete 2, rpenye lg truk die wat nye. Haram jadah

  36. Penah kete rosak kt pedas tp.2 org India bhenti nk tolong..tp time tu cepat2 call plus..plus tunda smpai alor gajah je. Then kol toing tunda smpai jb.kos rm800. Trus p stil under waranty

  37. ayah aku pun pernah kena mcm kes kat atas~
    ayah aku lagi lah smpai 6k kot~ kos nk repair
    akk aku siap pggil polis lagi nk settelkn kes keta ayah aku
    pas tu keta ayah aku kena saman atas nama org lain.. byk beb.. 5 saman kot ~ kat seremban waktu keta ayah aku tgh repair kat sana~
    so mmg kena hati2 lah kat rr seremban ni~ bahaya~ sbb family aku pernah kena~

  38. Dulu bapak aku pon pernah kena jugak mcm ni..tapi time tu dkat KL.
    orang india jgak.dia tarik kereta bapak aku ke workshop dia org..esoknya bapak aku datang workshop dia org..sekali di org mintak bayaran RM1500..masalahnya barang yg dia org repair tu bukan punca asal kereta ayah aku rosak lepas tu x masuk akal.Nak tanak byar la jugak.tak sampai seminggu kereta bapak rosak balik.pergi la hantar kedai workshop member ayah aku ckp masalah sebenar.rupa2 apa yang india tu repair semua tipu dan x seharusnya tukar..Padahal benda lain yang rosak..Jadi korang pon angap sebagai benda ini pengajaran dan berhati2..jgn percaya sngat org india ni suka sngat menipu tu pasal negara dia x maju..

  39. salam….aku pn pernah kena gak,mmg w’shop nie,tp bkn kt r N R,kete aku breakdwn hampir nk smpi tol senawang.check punye check die suruh tgal kete pasal spare part x buka hr ahad.die bg aku guna sebuah kete die.bila hr isnin aku nk amek kete,die dh top overhoul kete aku.aku kene byr rm3800,siap kete die bg aku guna tu die cas sewa kt aku,mmg bengang giler aku.nk x nk aku kena amek jgk keta aku pasal die dh stnby geng.dlm perjalanan aku nk blk upm,temperature aku naik lg.mmg nasib aku malang hr tu.last2 aku panggil member aku dtg tolong

  40. dulu slalu gak out station mmg mcm ni gak le kot kena…adoiai….mcm nih pon ade….huhuhu….klu kol plus pon diorang akan panggil call men tuh gak…x guna punya org plussssss!!!!!!!!!!!!!!diorg dapat share ngn call men….sbb tuh asyik xde jer…kn buat report jer….

  41. Dia org tikam radiator dengan screw driver oooooo……sebab tu dia buleh budget berapa jauh kereta tu bleh pegi lagi……tau ka adek manesss

    • >nk share sikit skills kalau temp krta korg naik?panas?hose bocor?
      >1stly korg benti jap..dlm 5 mnit ke..agak2 trun sparuh level temp tu,,korg start keta,jln blik,bwak laju skit..smbil drive mata tgok level temp.bila nak nak smpai line merah..free gear..mati enjin..biar je keta jln sndri..dah slow on blik kunci,msuk gear,,jln lagi,buat lagi mcm tadi,jln trus smpai la korg jumpa bengkel2 kat luar,(kereta auto xbleh buat laa,ni utk driver yg dah mahir je..)ak pnah buat mcm ni..dpt jln lbih 100km..

  42. Kadang2 bukan masalah service kak…..tapi sabotaj…bila park kete celah2 lori,,tersorok dari pandangan….itulah kesempatan….cari parking yg dekwt ramai org….biar sesak sikit…pic tuan tanah ni workshop di mambau,,ada lagi workshop india di seremban selatan dan seremban jaya yg buat keje jahat ni…ll.ingat call kawan2 dulu…jgn kelang kabut,k,k,,,,lpastu klu dah takde baru call insuran service…….be safe..lll…klu takut tinggalkan kete rosak tu…kunci dan pergi duduk kat tempat ramai org……ok…banyak kelebihan duk kt tempat ramai org ni..@

  43. takut jugak kalau kena mcm ni. t’utama kalau drivernye perempuan. lagilah senang kena tipu. oleh itu sy sebagai perempuan ambil langkah awal. servive kereta pd wktu yg sepatutnya & pastikn kereta sy sentiasa dalam keadaan baik.

    • @iza, Kadang2 bukan masalah service kak…..tapi sabotaj…bila park kete celah2 lori,,tersorok dari pandangan….itulah kesempatan….cari parking yg dekwt ramai org….biar sesak sikit…pic tuan tanah ni workshop di mambau,,ada lagi workshop india di seremban selatan dan seremban jaya yg buat keje jahat ni…ll.ingat call kawan2 dulu…jgn kelang kabut,k,k,,,,lpastu klu dah takde baru call insuran service…….be safe..lll…klu takut tinggalkan kete rosak tu…kunci dan pergi duduk kat tempat ramai org……ok…banyak kelebihan duk kt tempat ramai org ni..@

  44. Aku pnah kene gak cerite mcm ni.. Tapi motor la.. Moto tak boleh start pasal starter rosak. Tapi kalo tolak jump start boleh jalan. Aku dari melaka berenti la kat rnr seremban nak rest jap.. Pas tu nak start moto tak boleh hidup plak.. Skali ade la macha 2 orang dtg nak tlg.. Naik kerete mazda lame tak silap kaler coklat cream.. Aku ckp takpe tunggu dulu.. Nanti try tolak balik.. Die kate takpe. Ni sikit punye hal. Die cek kejap. Aku pun bia la die cek . Pasal die kate takde charge. Skali die nak pasang fering moto aku tak cukup 1 skru. Die ckp kene tambah skru lain. Die kua skru die yg berkarat tu n pow aku rm90.. Haram btol.. Tolak balik.. Moto idop plak. Tros blah la..

  45. hati2 tuan dan kawan2. ….bengkel india la tu……memang die org sengaja buat mdm tu….jangan tinggal kete sebarang…..klu ada masalah trus contact plus….jgn guna die org,,,,,klu perlu bantuan calll member terdekat kt seremban…..atau terus contact aku….aku bukannpomen tapi bleh la tolong yg termampu…..melayu mesti tolong melayu……takde upah…..just help for emergency….0196208598….

  46. assalam… mungkin ada betul nya citer2 di atas & kita diminta berhati2.. tapi kalo ada 100,000 org yg baca & terus buat keputusan utk tak nak berenti kat r&r seremban, tak ke mcm kita menutup periuk nasi mereka yg berniaga kat sana tu..? sian pulak diorg, tu lah pendapatan nak sara famili.. bukan nak salah kn sesapa, cuma sekadar memberi pendapat..

    • @alif, wooo… rileks bro… bukan aku ajak share supaya diorg jgn berhenti kat rnr seremban, cume suruh diorg berhati2… elakkan dari terkena ngan bengkel tu je… atleast diorg tau ape nak buat andai kata diorg terkena…

    • btol ckap alongxp tu..kte rmai2 share bkn untk hlg dr pegi ke RNR 2…jz mntk lbih brhati2 jek…

    • alif ko dah salah faham ni..Alongxp share benda ni sebab minta kita berhati-hati bila singgah kat rnr seremban tu..takde pulak dia cakap jangan singgah…cuma berhati-hati bila kereta rosak dan didekati oleh macha2 ni…cer baca semula..peace no war 🙂

  47. Benda ni dh jd pd adik aku sendiri. Elok juga jadi pengajaran utk semua, terutamanya yg br pakai krt & lesen baru. Crtnya begini. Adik lelaki bongsu aku ni br je kerja kt nilai. So lesen pun baru & krt tu pun asalnya bapak aku yg punya. Bg dia pakai. Satu mlm dia blk kerja krt break down. Ada plak geng2 macha dtg nk towing ke sban. Dia setuju. Lps sampai workshop diorg, mrk offer nk tlg cek. Asik aku setuju, nak cek je bkn nak buat apa pun. Tp esoknya dia dtg semula enjin semua dh turun. Alasannya diorg nk cek takkan tgk je, kena bukak satu persatu! Tu tektik diorg. Nak x nak adik aku panik terus kol aku. Dr crt dia aku tahu dia mesti dh terkena. Tambahan dia bgtau kena keliling dgn geng2 macha tu ala2 samseng. So aku malas nk buang masa terus report polis & Jabatan Hal Ehwal Pengguna. On the spot diorg terus ke sana. Macha sudah goyang. Dari Rm3k++ terus less rm800 je. Ikut aku xnak byr langsung tp aku kira2 memang harga patut. Bayar & terus blah. Jd jganlah sesekali benarkan towing car yg kita x kenal tarik krt atau repair krt kita tgh hiway. Pasti kena sembelih…

  48. Jgn sesekali ambil mudah benda ni.Plz belajar sikit2 pasal masalah kereta terutamanya radiator.dalam kereta mesti ada standby air utk topup kalau2 bocor atau dibocorkan.kadang2 aicond pun boleh jadi punca temp naik(terutamanya keta lama)terus berhenti bagi sejuk sket dan cuba jalan tanpa bukak aircond.sebelum tu check dulu kat mana bocor,boleh jadi hose atas/bawah,nat bawah dsb.Lain daripada tu,standby kayu cota dalam keta, kalau jadi apa2 tibai je tanpa belas kasihan,sbb geng2 penipu ni takkan belas kasihan kat anda. Alhamdulillah sy tak pernah mengalami situasi begini,tapi kalau tayar pancit dah 5 kali dan saya boleh tukar tayar dalam masa 5 min jer sbb sy tak mau ada malaun2 ni dtg knon nak tlg tp sebenanya nak pau kita.Jom share amai2 maklumat ni biar bengkel tu bungkus terus(kalau ikut hati, aku bakar je bengkel tu)..

  49. aku plak kena kat senawang ms nak g honeymoon kat melaka hari tu pd 27 disember..temp naik aku benti jap kat rnr senawang pastu aku buka bonetkasi sejuk jap.tetibe ada 2 org india siap pakai baju plus dtg check.dorg kata radiator tersumbat,dorg ckp dalam sratus lebih je repair..aku pon tanpa berfikir on je la sbab nak cepat..dah mula tak sedap hati..keta masuk bgkel terus bukak enjin dgn kelam kabut..dorg ckp myk enjin makan gasket..kira punya kira kena 900..pergh..nejin dah bukak,mau tak mau kena ar repair..aku tinggal keta sok aku g amik dorg charge aku 1700..ntah apa2 sial punya india..kaki pau.aku report polis,pegi bengkel polis teman,slow talk punya slow talk dpt kurg 1400…byr amik keta blah..bengkel kat seremban jaya..area ramai india,mcm gengster je aku tgk..

    • kes kite same la.mase tu kite ngan adik kite baru pas anta membe kt melaka..masa tu jln jem arah nak ke KL…tetibe temprature kete naik plak..benti kt RnR sban..pastu ada sorg india dtg die tgk2 pastu ckp prob kt gasket.die ckp kos nak baiki 80inggt je..kite pn lega la mase tu..ingt die btl2 nak tlg kan.pastu ade towing dtg bwk kitrg p bengkel kt sban jaya tu.ade sorg india tu dtg cek kereta die ckp enjin da crack(xtau la pe mende)..mase tu da kol 11 mlm..call membe kt senawang,sebaik abg die ade kawan dgn mekanik.bwk mekanik tu sendiri jumpe kene byr kos towing RM 300 pastu kos cuci radiator RM 180..gile ah diorang..rasenye memg tmpt diorang tu menipu la..masa kite smpi bengkel die tu tgk sume org yg baiki kereta kt die mesti smpi bukak enjin..diorg saje nak buat mcm tu,blh la diorg caj mhl…teruk

      • mmg sial lah india, tahu nk duit haram je,nnti bila terkena atas batang hidung sndiri bru dia tahu,yg PLUS tu pulak apa ke hal,nk duit haram jugak,kita org byr tol kan, bukan free…elok sangat kalau ada di buat report.

  50. tq for ur info…

    memang selalu singgah R&R situ… kene berhati2 lebih lepas ni.. risau juge, en suami selalu ke KL singgah r&r…

  51. pergh .. ni yang aku risau juga ni .. uhuuh … aku dah laa kalau balik memang akan singgah juga kat situ … haish .. risau2 ..

    thanx for the info bro ..

  52. aku dah pernah kena. tayar keta aku pecah 1km nak sampai susur keluar UPM. aku dah call PLUS tapi dalam masa yang sama ada sebuah kereta proton putih datang. india. susah payah dia nak tolong. nasib baik tayar spare tersekat. aku rasa tak sedap hati. call lagi PLUS. polis PLUS datang. polis PLUS bagi pilihan kalau tarik ke bengkel Bangi kos mahal (mean bayar kat dia). jadi aku ambil keputusan nak call kawan bantu. tak nak guna dua-dua. si india mintak upah. aku dah tahu permainan dia aku cakap tak ada duit. dalam kocek ada rm10 je (gila kereta mahal duit rm10 ja. hahah). sebab india tu tak senang duduk tengok polis PLUS tengok lain macam dia setuju dan blah. gila tak bagi. kat tangan india tu ada besi. polis Plus tengok saja. dan polis PLUS tu kata memang dah banyak orang macam ni. polis tu tengok saja lagi. dan blah. nampak tak permainan mereka. dua-dua lintah darat. india tu mat bengkel kaki ugut dan polis PLUSS kaki makan duit.

  53. aku pun penah dgr kisah mcm ni jugak…tapi tu la…PLUS RONDA kan ada…kalau x nak pggl PLUS RONDA panggil la insuran auto assist…insyallah x jadi hal mcm ni…

  54. pergghhh…. macam2 taktik mereka buat sebab nak dapat keuntungan… harap2 ada yang baca la entri alongxp ni…. kalau kena pada mereka yang tak tahu apa2 pasal kereta lagi susah… mesti diikutkan je… suruh tukar ni la.. tu la… mereka pon ya kan je.. bila da keluar bil baru la rasa macam ditipu…. berhati2 semua pengguna lebuhraya….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge