sehari berpuasa

Setelah membujang kembali selama 2 tahun dan bermakna selama 2 tahun la kalau aku bersahur atau berbuka kat umah, aku akan bersahur atau berbuka sorg2, tapi tahun ni, dah ada org umah, terjaga la makan minum pakai aku,hehehe… sbb aku ni agak kurang rajinnye… tapi sejak dah ada isteri ni, makin malas,makin mengade2 lak… hahaha…

So semalam, sahur kurang ckit la aku makan, selalu klu isteri aku masak,aku makan 3 pinggan=2 kali tambah, smlm aku sahur 2 pinggan=sekali tambah  je… hehehe… ckit je kan?die masak ape a? errr… aku lupe… ayam masak kicap ngan.. dengan… dengan… adeh…lemah tul daya ingatan jangka pendek aku nih.. aku cume mampu ingat ayam masak kicap tu je sbb aku bantai sampai berkilat tulang ayam tu(terliur lak)

Pas subuh sempat lagi aku tdo balik,pkl 7 lbh aku da bgn da…hehehe.. bangun ngan malas n kelatnye mata…huhu… selalu da masuk keje, g berushup dulu, kasi buang mood ngantuk,buang mood rindu tilam kat umah, bulan puasa ni xleh lak nk berush up, so masuk opis ngan blur nye… termenung beberapa minit kat meja, bukak laptop2, termasuk laptop aku… pastu blur balik…

bukak skmm.gov.my, smlm aku tak berjaya bukak dengan jumlah cubaan adalah sekali. pastu bukak blog merangkap website rasmi skolah a.k.a tempat keje aku skbandarbanting.com, tenung website tu lbh kurang seminit 39 saat, pastu aku blur… so aku bukak admin page blog aku lak… blur lagi utk 32 saat, pastu aku bukak bahagian comment, aku g klik sume blog2 yang ada.

pergh…agak terasa gak ar…biasa la ari pertama puasa kan? dok sedap blogwalking, sambil menggodek laptop2 yang ada,aku tak perasan da pkl 2 lbh,OMG!!! aku tak rehat lagi… WTF rehat lak? xpe…aku rehatkan mata aku jap…hehehe…

pastu aku sambung wat ape yang patut, pkl 6 aku gerak dari opis aku, ke tempat keje org umah aku, die balik kul 6 setengah, ok, 1830 die kua, then menuju ke bank sbb nk bayar duit sewa umah, sekali aku silap jalan, so aku parking je la seberang jalan,wife aku keluar, sambil memerhatikan die melintas jalan aku,tanpa aku sedari, jari kelingking aku wat overtime, melombong, selepas 3.427 saat, tibe2 aku teringat, WOOOIII!!! PUASA LAH!!! dengan kelajuan 65km/j jari kelingking aku punch card utk balik dari part time die tu… aiseh… nasib baek xde org nampak…alaaaa… 1st day puasa, biasa ar…terlupa..

tahun lpas lpas balik solat raya, sampai umah makan la macam org kebulur,lpas makan, cam biasa la… sorg perokok ngan sepenuh tenaga akan mencari rokoknye, aku pon bakar, pastu aku menggelabah jap, aku cepat2 cabut cabut rokok dr bibir aku, sbb aku ingat tengah puasa lagi dan aku terlupa, rupenye kesengalan datang melanda, kan dah raya…

ok,berbalik kepada cerita td,xsmp seminit wife aku da melintas balik, die kate mesin sume out of service,(g bazar kot), then aku diskas ngan wife aku ajak g bazar je, sbb nk masak cam da lambat sangat(masa tu da pukul 1845 lbh kurang), so kitorg g la bazar skali jam kaw2 la… last2 kitorg decide bia paking jauh dari jenuh carik parking xdpt… ye…keputusan tu mmg  bijak sbb time aku sampai kat kawasan peniaga tu, kenari merah yg depan aku td baru nak sampai kat kawasan parking, tu pon xde kosong,xtau la ape citer…

pusing 2 round bazar tu,kitorg pon balik, tengah wife aku letak makanan dlm pinggan,azan maghrib pon berkumandang dari masjid, bermakna, masuklah waku maghrib dan waktu berbuka bagi kawasan banting dan daerah2 yang sama waktu dengannye…

Alhamdulillah, berjaya puasa 1 hari… kenapa lak aku ckp camtu? yela sbb aku hidup lg dan masalah aku sebelum ni tak melanda time ni, masalah aku sebelum ni, kalau aku terasa lapar je, dengan segera aku kena makan, roti 2 keping pon cukupla…kalau aku lengah2 sampai 2-3 jam, badan aku mule mengigil2 cam org demam teruk, kang nk berdiri pon xlarat, dah mcm aku xmakan satu ari 1 malam dah masalahnye… kalau aku hold lagi lame, nnt migrain tu wajib la dtg, tp smlm mslh2 tu xdtg… tapi mlm td, dlm kul 8 tu mule dah, asek nak sendawa tapi tak lepas2 pastu pale da cam br lpas terlanggar besi tiang bus stand.

ari ni tak tau lagi camne citer… hehehe… tengok jela… ari ni aku balik awal sikit,pkl 5 tajam(sharp) aku gerak ar… singgah tempat keje org umah aku amek kunci, balik umah, siap utk memasak, dan bwk g tempat keje wife aku, berbuka ngan die… hehehe… romantik x aku? hahaha… rugi sape xdpt aku sebelum nih… skang da lambat…hahahaha…(cam celake bangga diri…huh) hahahaha…

p/s: enjoy gile blogging psl diri sendiri…huhuhu…

 

 

(Visited 24 times, 5,376,496)

23 thoughts on “sehari berpuasa

  1. Pingback: sehari berpuasa
  2. wakakaka. tk boleh blah, aku oin td sme gak terkorek hidung pulak, nasib baik ah kan terlupe, huhu, anyway, aku cukup enjoy mmbce entri kau bro,

    • @yul, owh yeah… enjoy nape lak ek?sebab citer pasal diri sendiri? aku pon enjoy bile blogging psl diri sendiri camni, cube kadang2 kite kena tarik lbh byk pembaca,so aku masukkan mcm2 bnd laen kat blog aku nih…

  3. slmt berpuasa alongxp….jngn pergi bukak peti ais sudah time tgh hr tue yer…hihihi…

    dah ubah link tue…tue la lama sgt x bw, smpi xperasan…sowi…

    • @adah, Нɑнªнɑнªªнaɑº˚ºªª.. Nsb baek tak dok kat umah time puasa pertama tu..hehe.
      Xpe,sy pn da lame xbw,td jln2 check klu blog tu ade letak blog sy dlm bloglist die,byk lg blog yg sy xbw nih..ƗƗɐƗƗɐƗƗɐ “̮

  4. gedix yer..gurau jer..hehe..apepun slmt berpose la yer..

    pst2x!!: mcm ne nak wat drop link mcm tu ek kt blog..sowi..hehehe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge