review/sinopsis : Pirates of the Caribbean | on stranger tides

Ok, mlm semalam, aku dan sidia pegi tengok wayang, mmg aku da plan nk tgk semalam, and sidia setuju nk tengok citer pirates carebian, nsb baek die ni jenis taste psl wayang ni lebih kurang ngan aku, citer fighting, citer race, hampir sume genre yang aku suke tengok die pon layan, tapi kalau ade citer katun, mmg tu pilihan utama die. ekekeke.

smp kat TGV Bukit tinggi dlm pukul 10.05 ke 10.10, tengok kat screen, mak aih, sampai 2 hall main POTC ni? pkl 10.30 ngan 10.35,tu yg bukan 3d tau, yg 3d laen hall, so kitorg pon pagi la beratur… ingatkan tak ramai sangat, yelah, weekdays, midnight, lgpn citer tu dah berape hari maen, takkan la ramai lagi kan? sekali yg pukul 10.30 da abes, tggl 10.35, tak pela, beli jela… pastu dek kerana lapar, konon nak beli hot dog, hot dog da abes la plak… so beli la regular set, satu coke ngan pop corn, skali aku terpandang sesuatu, aku cuit sidia, aku tunjuk benda tu… die dah termenung jap, pastu die tanye, boleh tuka x? org tu kate boleh… yahooo… aku berjaya mengepow sidia untuk mendapatkan benda ni…huhu…

ms aku beli tu aku tak nampak lak sape2 yg ade bnd ni… lpas aku beli, sidia g toilet, aku tggu dkat2 c2,dpan lif, bile die kua,aku g dkat2 ngan kauter kitorg beli air td, tetibe da ramai lak yg dah ada… siap ade cina tu,sampai 3 die beli, gile babas tul.

Tggu punye tunggu, lampu hall nombo 6 menyala, memasing cam kereta F1 dapat lampu hijau, menderu2 laju pegi, starting citer, org kanan jack sparrow, Joshamee gibbs ditarik dr penjara untuk dibicarakan sbg jack sparrow, dan dijatuhkan hukuman, skali hukuman yang dijatuhkn tu bukan hukuman gantung, tapi penjara sampai sudah, sbb hakim tu adalah jack, ko tengok muke die mesti ko gelak punye la…

Jack slamatkn krew die tu(gibbs),kecoh kate die cr krew utk g belayar utk pegi cari telaga untuk jadikan org tu awet muda… dalam nk selamatkan krew die,skali die kena tangkap ngan kerajaan british, dok bincang2 ngan duke, skali kwn lame die, barbosa datang, die da jadi pelayar diraja a.k.a lanun berlesen, ekekeke…

Dok kecoh nak larikan diri, jack hampir2 ditembak askar british, skali askar tu yg ditembak oleh….. bapak jack, like father,like son, same2 lanun, rupe, gg, jalan, sume lebih kurang same je. bapak die bgtau die, ape yang patut buat psl telaga awet muda tu. Bapak die soh cr 2 cawan/mangkuk/gelas arak warna silver yang ada kat 1 kapal ni… dan time tu br die jumpe krew2 yang kononnye dihire oleh jack sparrow.

terjadi lawan2 pedang dengan jack sparrow yg lagi satu, gaya jalan,gaya lawan, sebijik ngan jack, rupe2nye…pompuan,exgf die, owh… setia rupenye jack ni, muke legend,hati cute. hehe… malangnye… pompuan tu rupe2nye anak pompuan lanun yang otai kaw2, blackbeard. so bermula la perjalanan jack ngan blackbeard ni, skali pompuan tu a.k.a angelica tunjuk something kat jack, kapal kesayangan jack, black pearl ada disumbat dlm botol. makin panas la jack ni, utk dapatkan balik kapal tu, die kena selesaikan misi cari telaga tu.

selain cawan tu, diorg kena dapatkan air mata duyung,setitik je utk dicampurkan dlm salah satu cawan yang diisi air telaga tu, satu lagi cawan takyah isi air, sbb satu yang ada air mata duyung tu utk memanjangkan umur, yg satu lagi tu utk dijadikan korban.

Apa yang berbeza dlm POTC kali ni, takde watak william tunner ngan awek die, jack lebih byk serius dan byk berfikir,dan yang bestnye die da  pnd guna kompas die tu.

kalau nak bagi bintang, aku mungkin bagi dlm 3.5 ke 4 bintang je, sbb jalan citer die, mostly mendatar… tapi.. sesekali memang terbahak2 la ketawa, citer ni pada pandangan aku,kalau tengok pon tak rugi, tapi kalau korg nk tgk dr DVD pon ok gak. feel die lbh kurang la aku rs… berbeza ngan klu tgk nur kasih,aku dapat rase bezanye…

 

{prtm}

Hasil carian :

(Visited 116 times, 5,376,497)

17 thoughts on “review/sinopsis : Pirates of the Caribbean | on stranger tides

  1. oh Fisa pun nak pergi tengok gak…d tempat yg sama dgn along tengok ni gak…ermmm tengah carik gang lanun nak p tengok…:p

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge