Review – Nur Kasih the movie

semalam, ngan gagahnye, aku telah pergi menonton filem Nur Kasih the movie, pergh..mmg terbaek la… sape yang follow drama die sebelum ni, gerenti tak senang duduk kalau tak tengok citer ni, wlaupun ngah sesak, wallet da nipis, aku korbankan 24 henget utk g tengok citer tu, ternayata mmg pengorbanan yang berbaloi-baloi…

ok, aku mulakan review aku, citernye bermula bile aidil baca yassin ngan nada yang sebak, sebab baru start, so aku blur gak, ape kes tetiba aidil dok baca surah Yassin ngan sebak kan?

On the way aidil dengan adam balik, aidil singgah kat satu pokok yang dah mati dan kering, aidil muhasabah diri dan cube kawal perasaan sedih, then diorg sampai kat tempat Nur amina, anak2 aidil, mariam dengan elias(kalau aku tak salah la) dah tggu die, tak terjawab aidil bile anak bongsu die tanye mana die pegi.

Sampai kat rumah, masa Aidil nak simpan baju die dlm almari baju,tibe2 die terbayang arwah isteri die tolong masukkan baju, pastu die terbayang arwah isteri die main2 dengan anak2 die, tersentap gak la aku kat situ, sbb aku pon pernah merasa camtu,(jangan tanya lebih2), nasib baik aku dah puas nangis dulu, kalau tak, pecah jugak la empangan air mata ni..

Macam biasa lah, anak sulong macam aku ni kan lebih matang…ekekeke,  die understanding…bagus budak tu, die sangat memahami, tapi, yelah, sekuat mana pon manusia tu, ada masanya, emosi tersentuh gak, masa adam dah balik dari hospital, sampai umah, mariam,anak bongsu tanya ada, “paksu sakit sikit ke sakit banyak?”bile adam jwb sakit ckit, mariam ckp “nasib baik sakit ckit, kalau sakit banyak, meninggal macam umi” sentap gak si elias, anak sulong aidil.

Antara part yang aku suka, bile Adam jemput sorg ustaz luar untuk ajar budak2 yang datang ketempat die, ustaz tu tak nak ajar sbb budak2 tu tak tutup aurat, bercampur lelaki dengan pompuan, tul ckp adam, kalau dipaksa ikut rentak kite,budak2 tu akan tetap mcm tu, baru la betul cara nak dakwah  budak2 camadam ckp tu.. tengah2 die merungut psl ustaz tu,tetiba Nur bleeding lak, keguguran

Macam sebelum ni gak,pada awalnye, aku tengok nur kasih yg drama tu sbb aku kagum ngan seni fotografi die(kalau video aku tak pasti dipanggil ape) angle, tone,rules2 photography utk menghasilkan gamba yg cantik, ada dlm citer nur kasih, camtu gak nur kasih the movie nih..elemen2 cam lomo ape sume,ada dlm tu, seperasan aku, xde pon sence yg tone kaler die natural..photographer2 aku rase mesti terpegun bile tengok, Part poskad keretapi,mmg cun, aku rs 1st time kot citer malaysia wat camtu.

Part yang dah hampir2 wat air mate aku nak kelua laju2, bile part die kat hospital(aku taip ni pon da nk nangis da nih), masa die tengah terlantar, mak die datang, suddenly aku teringat mak aku. sentap beb. nyaris2 aku nangis, part yg buat aku menggigil menahan nangis, bile adam ckp, “kalau adam redha, mak kena redha”.

Kalau korg tak penah tgk nur kasih drama, xpe, korg still leh tengok citer ni,mgkn korg akan terpinga2 ckit je, kalau korg yg follow drama nur kasih,korg akan rasa(xtau la korg,ni yg aku rasa) sejam lebih tu,kejap gile, sebab citer ni macam dipadat2kan. korg kena berfikir jap. kirenye, nur kasih tak habis kat panggung yang korg tengok, tapi korg akan terfikir2, dan tak mustahil korg akan tengok lagi skali, sebab mmg best.

Kalau korg nak pegi tengok, make sure korg bwk tisu byk2, even ko adalah lelaki(zaman skang sllnye lelaki yg bwk tisu, pompuan tak kan?), wlaupon korg lelaki, tak mustahil korg ternangis.

Kalau nak bagi bintang, aku tak berani nk bagi, aku cadangkan korg tengok,korg wat review. seriusly, tak rugi pegi tengok, tak mcm citer khurafat, menyesal aku tengok citer tu.

Citer ni mmg best, sedikit sebanyak menyedarkan diri kite, satu kaedah yang menunjukkan islam tu cantik dan menarik. satu kaedah dakwah yang berbeza. best… two thumbs up

{prtm}

Hasil carian :

(Visited 22 times, 5,375,261)

53 thoughts on “Review – Nur Kasih the movie

  1. kawan NN kate sedih giler citer nih..sipa suh NN bawak tisu agy..dy nanges spnjg citer..ni lemah NN ni..huhuhu..

  2. Pingback: Komuniti Blogger — review-nur kasih the movie
  3. 24hengget? mahal tu.. sanggup tengok ya 🙂
    bunyi macam best, adik2 dah ajak gi tengok tu hehe
    tapi ada pirate pulak .. haishh

  4. best kan…hehehe rugi siapa yg tak tengok tu…make sure kena bawak stok tisu yg banyak coz meruntun hati dan perasaan…lagi2 melibatkan hubungan kekeluargaan ni…:D

  5. hi,,,fistly thanks singgah blog ani,,,urm nur kasih nie mmg best,,,ani blom tgok lagi,,tapi kawan2 banyak kata cite nie mmg best,,,dia pon pesan kalo nak g tengok jangan lupa bawak tisu…T.T

    btw sibok sangat maybe akan beli dvd jerk…

  6. dah tengokk . pukoi 11.40 pagi dah masok panggong , hehe ,
    citer ni boleh la tahan , tp grafik dia x best sangat . ++ yg org tebakaq lari lari tu , haha ,

  7. Baca komen2 orang yg dah g tengok, katanya memang best!!!
    Tapi yanfie belom sempat g tengok lagi… ^_______^

  8. waahhh…
    bce pn mcm best je..
    tp lom dpt gi tengok agi….
    da tak sbr na pegi tengok ni…
    huhuhuhu….

  9. yeah…sy yg terawal jgk tgk…malam 18 mei tgk kt mines xde org sgt…tp malas nk buat review…memang besh…sy nanges tgk cite ni…

  10. citer ni mmg best…some akan kata citer ni bosan gila, dan ada yg akan cakap citer ni best sgt2…bergantung pada situasi atau pengalaman…huhu

    tp aku rasa drama lg terbaik…part CGI agak hancur..lagi2 yg lelaki pakai serban kpla terbakar tu..agak lawak..

  11. wow…cepat betul p tengok..
    ayung rasa mcm x sangup nak tengok sbb review dr suma pun dh buat ayung sentap!
    kompom bila nengok nanti nagis terus..hehe

    btw, kamu nangis x?? 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge