public phone / telefon awam

balik kerja tadi aku singgah kedai nak beli rokok, depan kedai tu ada satu public phone / telefon awam, adalah sorg hamba Allah tengah guna… terus aku teringat, dah lama aku tak guna public phone… 2-3 bulan lepas, masa tu gf aku yg pergi toilet,aku bersandarla kat public phone. pastu teringin lak nk guna, walaupun xtau nk watpe… so aku miskol handset aku sendiri…hahahaha…

ade mcm2 jenis public phone skrg nih…ada yg telekom punye… ade yg org perseorangan/org tu bisnes public phone punye… tp yg tu mahal nk mampus klu gune…

cam public phone ni,kalau tak salah,ni bukan yg telekom yg punya…. yg telekom punya cam yg kat bwh ni…

dah nak hancur dah telefon ni

sedangkan kalau 20 tahun ke 10 tahun dulu, org beratur nak guna… skarang, sampai dah jadi macam ni…

dulu public phone ni saaaaaangat popular… sampaikan setiap ceruk mana ade je org gune,kalau takde org guna, maknanya mesti rosak tu… yela… cam 20 tahun dulu, handphone ni org kaya je guna, tu pon besar cam handy aku tu ha… nak charge kena cabut bateri… huhu… start tahun 2000,handphone da mula ramai orang pakai… tapi still mahal,walaupun besar n kena tarik antena baru clear…wakakakaka… sekarang? carikla antenanye…

1st handphone aku, ericsson t15…

design die lebih kurang cam t10 ni jugak… cuma bezanya,t10,flip depan tu xde fungsi sgt pon… t15 ada funsi cam t20

bile org call,juz bukak flip depan tu, tak payah tekan butang hijau tu, dah boleh jwb call…

aku beli 2nd hand, RM200, simkad RM50…kredit ada RM10 je… time cell… 0177018143, masa tu,tu la starter pack yg paling murah aku rasa,maxis masa tu klu starter pack RM248 kalau tak salah…tapi mmg mahal la… topap lak masa tu RM50 je.. pastu dah ada RM30… pastu time cell ada topap paling murah(rasanya) RM20,tu pon pkai e-pay… kat 1 kedai je lak tu, kat kepong…

so masa study kat sri damansara dulu, mmg selalunya aku pkai public phone la… nk topap kena fikir byk kali… budget… tu pon klu nk jimat, kena g public phone kat kepong… kat area damansara,publicnye kuat menelan duit…

skarang topap dah ada 2-3 ringgit, pastu boleh share kredit… tu yang public phone da xpopular lagi da…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

adeh…da ngantuk lak… k la… chow…

Hasil carian :

(Visited 326 times, 5,349,067)

7 thoughts on “public phone / telefon awam

  1. Nostalgia betul entry ni. Teringat zaman-zaman pakai handphone dulu rasa mcm orang kaya-kaya jer walaupun handphone besar macam peti ais hahahaha.

    Bab ayat awak yg pakai public phone pastu dail no handphone sendiri tu sangat sweet lah

  2. comey enset2 lama tu… dulu kalau siapa2 yang pakai mesti orang tengok.. tapi sekarang dah jauh beza dengan dulu. tak pandang dah, coz semua mampu~

  3. comey enset2 lama tu… dulu kalau siapa2 yang pakai mesti orang tengok.. tapi sekarang dah jauh beza dengan dulu. tak pandang dah, coz semua mampu~

    • ye tul tu hyde…sume mampu tambah2 lak ade lak yg design serupa btul,tp bukan ori kan? dulu mana ada yg klon2 nih…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge