perangai manusia…

korang kenal menatang ni name ape? ni namenye ketam… ketam ade banyak jenis tau? ketam batu la,ketam ape ntah lagi, tp aku bukan nk cerita pasal makhluk Allah nih, tapi nk cerita pasal perangai, penah dengar org ckp perangai mak ketam? klu perangai mak ketam ni,die aja anak die suruh jalan lurus,tapi die sendiri jalan mengiring… tu maksudnye org yg mengajar org laen suruh buat baek, contohnye, die suruh org laen jgn mencuri,tapi die sendiri mencuri, tapi perangai yang aku nak cerita ni,tak tau la leh dikategori kan sebagai mak ketam ke tak,sbb kes nye lain ckit… camni…

mat : hello bos…

aku : erk…bos?

mat : bos,sy nk tanye la,yg smlm nk edit text tu cam mane bos?

aku : xdpt ke?

mat : xtau ar,ei…kena tuka yg saye punye skrg dekat ape aaa… saye punye dekat jpeg kan?kena tuka dekat ape ke?atau terus boleh edit ke?

aku : xboleh, kalau kau da save sbg jpeg,da xleh edit lg da…(maksud aku,text tu da xleh edit ngan mudah…harap korg fhm ar…)

mat : so mcm mana a?

aku : so snang citer ko kena wat balik ar…

mat : yeke?

aku : ye ar,sbb bile ko da save sbg jpeg,maksudnye ko da compress, sume layer2 die da combine jd sekeping

mat : kalau .png image?

aku : xleh,klau .psd je bole…

mat : kite xleh save balik ke?kalau mcm kite bukak balik kan?kat photoshop ke kan?

aku : xleh… unless ko ade save sbg .psd boleh…

mat : psd e?

aku : aah,photoshop nye file…

mat : ok,pastu cam mane nk edit?

aku : maksudnye kalau kau ada save psd,br ko save jpeg, ko leh edit yg psd,tapi kalau ko save sbg jpeg,tp psd xde, xleh ar…

mat : tapi cam ari tu kite ade amek gamba kat pkg kan? yg mcm banner tu kan? die ade tulisan yg salah tu kite leh edit balik kan?

aku : aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa….padam ar…

mat : hei,mana leh padam. kan die ade care kan? cam kite gune tools kan?

aku : aaaa…jap,ko gune clone stamp tools.

mat : yeke?leh ke tu?

aku : boleeeeeeehhh…

mat : tapi sy try xleh ar…

aku : ko xtry btul2 kot…ko dtg cni ar snang aku tunjuk.

mat : yeke?nnt ar…ari ni xleh ar…ade hal ptg ni… besok ke,tp sblm sy dtg,u blaja dulu la camne nk edit…

aku : ok…

mat : sy dtg je u trus tunjuk cam mane.

cerita panjangnye… camni, 2 bulan lpas,aku kena jd fesilitator utk ajar basic photoshop,so mat ni slh sorg peserta nya, mase aku ajar tu,die xde lak tanye2, cam da fhm,cam da mahir, ok la… pastu, hari ni,die slh wat n xleh nk adjust, aku yg dikatenye slh, pastu die soh aku blaja dulu lak, hello… bnd xde depan mate,ngan ko nye ckp pon xjelas,(bdn xde dpan mate+pandangan/penerangan kabur) camne aku nk terangkan? nk je aku attach rakaman suara antara aku n die kat cni. tp kang kantoi lak… klu korg,camni ke care korg mintak tlg ngan org?

Hasil carian :

(Visited 73 times, 5,350,193)

11 thoughts on “perangai manusia…

    • haha…xde ar…cam… patutla aku ajar die ni xlekat2,derhaka kat guru..huhuhu… tp td ade la 1 hamba Allah ni, xpuas ati ngan ayat mak ketam tu… aku pon xfhm… aku xkutuk die,die pon xde kena mengena ngan crite ni…kenal pon x… tp die xpuas ati…haish…xfhm…

  1. huhuhuu… kadang aku pun dah jadi macam ketam jugak… hehehehe .. itu cerita dulu, sekarang aku rasa dah banyak berubah.. aku akan pastikan dulu aku tu betul baru aku luahkan kat orang.. 🙂

  2. ehehehehe…..
    da mcm skrip drama….
    klu nak blaja or x phm,kene la dtg or cari org…
    serabut je la ‘mat’ tue…

    mmg btol la kate u…
    mende takde depan mate,mcm mne nk imagine kn…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge