Loading...

Pencipta email meninggal dunia

pencipta email

Pencipta email dan orang yang memilih simbol @ untuk alamat email telah meninggal dunia sabtu yang lalu.

Pencipta email meninggal dunia

Ray Tomlinson, pencipta email moden dan orang yang memilih simbol “@” untuk digunakan untuk pada alamat email telah meninggal dunia pada umur 74.

pencipta email

Simbol “@” teleh menjadi standard untuk alamat email dan semua alamat email mengandungi simbol @.

Ray Tomlinson, pengaturcara Amerika yang telah menyumbang secara global kerana mencipta email telah meninggal dunia pada umur 74 kerana serangan jantung.

Pada tahun 1971, beliau telah mencipta mesej elektronik terus antara pengguna-pengguna pada komputer berlainan pada rangkaian masing-masing. Walau bagaimanapun, pengguna masih boleh menghantar mesej kepada orang lain menggunakan komputer yang sama.

” Seorang perintis teknologi sebenar, Ray adalah orang yang membawakan kepada kira email pada saat awal komputer dirangkaikan” kata Jurucakap Raytheon, Mike Doble dalam satu ucapan mengesahkan kematian Ray Tomlinson, pencipta email.

Doble berkata Tomlinson meninggal dunia pada Sabtu pagi tetapi beliau tidak tahu sama ada Tomlinson di rumah dan tidak mempunyai pengesahan punca kematian. Tomlinson bekerja di pejabat syarikat di Cambridge, Massachusetts.

Dunia teknologi akan bersedih akan kehilangan Tomlinson yang menjadi tokoh budaya atas ciptaannya pada 1971 iaitu satu program untuk ARPANET, pendahulu internet yang membolehkan orang ramai menghantar mesej satu-kepada-satu kepada pengguna komputer lain di server lain.

Terima kasih Ray Tomlinson kerana mencipta email dan meletakkan tanda @ ke dalam peta. Tweet akaun rasmi Gmail.

Perintis Internet, menyatakan kematian pencipta internet tersebut sebagai satu berita sedih

“Hasil kerjanya mengubah cara dunia berkomunikasi walau bagaimanapun beliau berjaya, beliau tetap kekal merendah diri , baik dan bermurah hati dengan masa dan bakat beliau” kata Doble lagi

“Ianya bukan satu tugasan, dia cuma main-main sahaja” kata seorang rakan Pencipta email tersebut mengenai ciptaannya itu

 

 

Hasil carian :

7 comments
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge