PC spec untuk main dota 2

Baru-baru ni adik saya, angah whatsapp saya, bagi spec sebuah pc dan tanya saya ok ke pc spec tu dengan harga tu? saya cakap ok sangat la tu, lepas tu dia bagi saya minimum pc spec untuk main dota 2.

pc spec unutuk main dota 2

Bila saya tengok minimum spec pc untuk dota 2 tu, saya cakap dengan dia, spec pc yang dia tunjuk kat saya tu dah ok dah, tapi dia kena tambah graphic card la untuk main dota 2 tu.

main dota 2

Secara jujurnya, untuk pengetahuan anda semua, saya bukan gamer. Saya tak ada masa nak main game, walaupun hakikatnya zaman ni, main game pon boleh jadi kaya, tapi jiwa saya bukan ke arah itu.

Dan bukan setakat tak main game, saya jarang main game di handphone, saya juga tak rajin bukak facebook, so bab viral-viral ni saya selalu lah terlepas, sebab saya sibuk buat benda lain, macam update blog (9 blog), buat web design, edit gambar, sibuk menambah ilmu.

Tapi dek kerana semenjak dua menjak tiga menjak ni saya asyik nampak post-post pasal dota, jadi saya nak kongsikan sikit beberapa perkara teknikal pasal komputer yang patut peminat game tahu.

Memory (RAM)

Korang main game tu online, bermakna akan ada banyak penghantaran dan penerimaan data, RAM yang tinggi akan menjamin kelancaran game tu jika speed internet korang pun laju. Kalau internet laju, tapi ram ciput, insyaAllah akan ada lag atau sangkut-sangkut.

Cadangan saya, gunalah 8gb ram

Graphic card

Hakikat kalau korang nak main game, korang kena ada graphic card, sebabnya kalau tak ada graphic card, memang game tu sama ada tak boleh langsung nak main atau kalau boleh main pun, akan sangkut-sangkut dan ada kemungkinan pc tu akan padam sendiri.

Walaupun RAM komputer tu dah tinggi, cuma beberapa mb je yang diperuntukan untuk graphic.

Hard Disk Drive

Tak wajib, dan sangatlah optional untuk korang pakai yang berkelajuan tinggi. Kalau ada budget, ambiklah SSD terus. sebab game ni tak perlu kapasiti besar, cuma kelajuan yang paling utama sebab graphic dia tinggi.

untuk main dota 2

Kalau budget korang atas sikit dari suam-suam ketiak dan bawah sikit dari air mendidih, try la tengok beberapa senarai pc dan graphic card kat bawah ni.

Dell Optiplex 7010 SFF Intel Core i5-3550@3.30GHz

Dell Optiplex 7010 SFF Intel Core i5

  • Intel Core i5- 3550@3.3.GHz
  • 4GB DDR3 RAM
  • 250GB Hard Disk
  • 3 bulan warranty
  • RM899

Detail Penuh

 

 

 

 

DELL Optiplex 980 SFF

DELL Optiplex 980 SFF

  • Intel Core i5 3.0.GHz
  • 4GB DDR3 RAM
  • 250GB Hard Disk
  • 1 bulan warranty
  • RM649

Detail Penuh

 

 

 

 

HP 8100 Elite SFF i3

HP 8100 Elite SFF

  • Intel Core i3 3.1.GHz
  • 2GB RAM
  • 250GB Hard Disk
  • 17″ Monitor
  • 3 bulan warranty
  • RM699

Detail Penuh

 

MSI GTX 550 TI 1GB GDDR5 192Bit Graphic Card

MSI GTX 550 TI 1GB GDDR5 192Bit Graphic Card

 Detail penuh

 

 

 

 

 

So tu je yang saya dapat cadangkan yang ada kat lazada. korang kan suka lazada hehehehe

(Visited 79 times, 5,349,066)

4 thoughts on “PC spec untuk main dota 2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge