Pasal isu kanak-kanak obesiti

Aku bukan nak buat entri SEO,tapi sebagai seorang yang bekerja di sekolah(aku bukan cikgu),selalu makan kat sekolah, isu psl nasi lemak jadi punca murid-murid obesiti cam tak rasional sgt la… korg penah tak tengok amaun nasi lemak yg budak-budak sekolah makan? korang pernah tak makan nasi lemak kat sekolah tu?rase ke santannye?ape je isi nasi lemak yang budak sekolah makan?

murid chubby

cam ilustrasi ni… tul ke tak kenyataan tu? ari tu pon ade gak 1 camni…tapi tak sempat aku nak shoot. ilustrasi ari tu die mention psl parent yg sibuk,mak tak sempat nak masak, beli makanan kat fast food restaurant je… cepat dan mudah kate die…

cube kaji balik, sehari bape lame je budak2 tu kat sekolah?bape kali je budak2 tu makan kat sekolah? dalam setahun,berapa hari budak2 tu sekolah?kalau rasa makanan kat sekolah tu xbaik untuk kesihatan,kenapa ibu2 tak sediakan makanan yang sihat? tengok la budak tu camne jadinye, sihat ke ‘sihat’ a.k.a obesiti jadinye?

kalau rasa tak sempat nk sediakan, jangan la nak salahkn kantin pulak, ingatkn/bgtau kat anak2,ape yang boleh,ape yang tak boleh, keropok tu,balik sekolah,dibelikannye…pastu,tibe2 salahkan kantin… wat de he? bagi duit belanje sekolah kat budak2 sampai 2 ringgit utk satu sesi persekolahan,sedangkan air+nasi lemak tu,paling mahal pon total singgit,mana pegi lagi singgit,balik sekolah duit tu da abes, apa yang budak tu beli? seberapa ramai parent amek tau?

sini beberapa artikel berkaitan isu ni… ganti dengan nasi putih,kaji semula,tarik balik larangan,sedarkn ibu bapa

 

 

Hasil carian :

(Visited 300 times, 5,350,193)

53 thoughts on “Pasal isu kanak-kanak obesiti

  1. Eating habits begin at home, its how the parents diet are, thats what the kids also tend to follow. Plenty of pocket money given these days until the spend on any food the like.

  2. wei biar r dorang nak makan ape2 pun.. sian doh, nanti klu org dah tak ramai obesiti, aku akan jadi janggal la… at least biar ada pesaing aku.. hahaha… macam bese melawat, mengclick dan meng meng skali…

  3. aah bukan nasi lemak tu punca pon
    salahkan nasi lemak semata mata kerana namanya ada LEMAK kat belakang
    padahal makanan ringan lagi kasi efek kat budak sekolah

    macam kat area tempat tinggal aku ni kantin tak maen peranan sangat jual jajan ni.
    setapak je melangkah keluar sekolah tu, tu diaaaa berator gerai gerai jual makanan ringan
    kadang kadang aku tengok mak bapak yang belikan siap siap before anak keluar sekolah so that anaknya tak payah berebut

    ooppss terpanjang pulak komen heeeeeee

  4. adehhh.. makanan kat kantin paling tk gemok.. ciput jer.. dulu slalu mkn mknn tuk cikgu.. baru sedapp.. huhu.. tk pon mkn 2 pinggan.. kalu nk kata gemok sbb mkn mknn skolah tu cm tipu ja… sekarang kan fast food tu berleluasa.. maka bapak yg jenis amik mudah pasal pemakannan anak tu apa cer? pergi bagi ceramah kat mak2 budak tue.. supaya tahu makan sihat ngn tk sihat tu apa…

    satu lagi.. skarang mak bapak terlalu mnjakan anak2 skolah ngn intenet dan game.. mana nyer budak tu tk gemok.. dan tk bagi pulak berriadah kat luar dgn alasan tkut kena culik. tkpon merayau2 kat tmpat2 lain.. huhu.. ape salahnya kalu mak bapk jugak yg ajak anak2 pergi beriadah sama2 petang2.. kan elok namanya.. buleh eratkan hub kekeluargaan.. tul tk? huhu

    byk tul aku bebel.. k lah bye.. leh wat entry nih.. entry aku pon tk sepanjang nih

  5. kalau lah betul2 nasi lemak diharamkan kat kantin sekolah, sah2 budak2 sekolah generasi baru tak kenal dah nasi lemak. walhal dulu, Malaysia jugak yg bersemangat nak wartakan nasi lemak ni sebagai makanan utama di Malaysia. sampai dperkenalkan kat oversea. silap2 hari bulan, kalau lah pada tahun 2020 ada foreigners melawat sekolah2 rendah pastu tanya pasal nasi lemak kat budak2 sekolah, then budak2 sekolah tu tak tahu pun nasi lemak tu apa. makanan ke? tumbuhan ke? sebabnya, kat sekolah dorang tak de jual nasi lemak.

    dan terfikir jugak kkan. ni pandangan saya la ye. kenapa malaysia tak de belajar cara sistem persekolah orang2 jepun ngan korea. dorang kat sekolah sblm start belajar mesti cuci dan bersihkan kawasan sekolah. tiap2 petang ada aktivti PT (physical training). nak bandingkan dengan Malaysia punya, nak cuci dan bersihkan kawasan sekolah pun harapkan makcik2 cleaner. pastu aktivti PT atau kat mlysia ni panggil PJK kan, berapa kali je seminggu? dan setiap kali buat tu, berapa minit je.. huhu.. kata dasar pandang ke timur. tapi tak de nampak lagi smpi skrng.

    mungkin susah nak ubah cara hidup orang Malaysia ni kan. huhu. itu la, nak 1000 daya, tak nak 1000 dalih. wohohoho. sorry la, terpanjang pulak komen ni. hehehe 😀

  6. betul la kan.. stkt nasi lemak kat skola tu. ape beno la rasanya.. nak kata nasi lemak pon bukan, nak kata nasi putih pun ade jugak.. kehkeh.. serius la.. kadang22 budak gi skola time rehat bukan makan sgt.. diorang lagi prefer simpan duit,, kite yang dewasa ni pun penah skola gak dulu kan.. kehkehkeh..

    • @Fariq, haha… betul…saye setuju tu…dulu mase sy kecik2 mmg mak bapak sy ajar kalau nk beli ape2 simpan duit belanje sekolah tu… so kalau sy ade plan nk beli ape2,sy simpan ar duit…

  7. salam snggah buat petame kali,.hiks,.

    errmm,btol kat para yg petame tu lg,..xyah nk kate ape rase nasi lemak kt kntin tuh ha,.yg kedai tuk org dewase tu pon ntah pape rse,.ngan sntannye xde,pastu nasik lahaiiii,bayi mkn pon xkenyang gamaknye,.oke,ni isu ps sntan ke rase hape kebnd elg,..yg nk dbgkitkn kt sni ialah,isu@kes obesiti bdk2 skolah ni bkn lah SEMATE-MATE brpunca dr mknn kt kntin SAHAJA,.bnyk lg fktor lain yg mmpngruhi,.adoii,diorg ni buat aduan bukannye tau ank2 tu mmbesar dpn mate mkn ape,..dan sy jgk ade tnye bdk2 skolah,sbb sy ckgu,.sy tnye diorg,oke x mkn kt kntin,ape yg diorg mkn,selalu x mkn bnde2 berat cot nsi lemak atau fst food cot kropok bagai tuh,..jwpn diorg,xsume la ye,.diorg kate,nk mmbeli berie-rie sgt pon xsempat,inikn pulak nk makan sedap2,.means that kt situ,diorg pon mkn ala kdar je,.nsi lemak pon klu mkn bkn hari2,.hurmm,xreti sgt nk mmbidas tp ikut logik fkran n pnglmn jgk la,.mmg mak bapak yg duk bando tu xsempat,tau dahhhh,.memasing keje yg best2,mne mau duk dapo pepagi bute tuh,.aishh,sy dh melampaunye pnjg komen neh,.haha,..sori ye,.skdar melampiaskn perasaan kdg2 xpuashati,.huhu,..

  8. bukan nak salah kan nasi lemak sebenarnye…tp budak2 ni kdg2 beli jajan tu yang banyak… ibubapa plak kasi duit banyak2…yela..kang bagi sikit takot kesian anak dia tengok budk lain beli makanan byk2..banyak punca budak2 obesiti..klu setakat nasi lemak tu..apa sangat la..mcm la budk2 makan nasi lemak tiap2 ari..aishhh

  9. tu la pasal..mak sy pun bengang dh nk jual apa dh kt kantin..smua pun tak boleh..dh try jual mknn2 yg disarankan tu, bdk2 lgsung tak nk sentuh..asyik2 tanya, “mkcik, xde nuget ke arini? kak, xde nasi lemak ke? mkcik, xde roti coklet ke?”..huhu

  10. idop nasi lemak..
    nasi lemak x bersalah!!!
    gaya hidup dak2 skrg yg bermasalah..
    kita dulu byk permainan yg mengeluarkan peluh..
    dorg dok main computer games lam umah..

  11. hmmm…adik kwan eira obesiti y t’lmpau..bru umo 15,p bdan da teramat besar..agak2 cm da xmmpu nk jlan da..kecian jgak..

  12. ntahpapantah..padahal wak kantin skola ade je yg bubuh garam kat nasi. rasa mcm nasi lemak jugak,nasi lemak x salah. salah bdk2 jugak tu malas x mau beriadah~

  13. hurm..btol2..budk2 skrg byk yg obesiti..ni semua disebbkn makanan2 yg terdapat di kantin sekolah..baru2 ni kerajaan da haramkan 15 jenis makanan yg x boleh dijual di kantin skolah..hope lepas ni kadar obesiti di kalangan kanak2 dpt dikurangkn.. 🙂

  14. aku pun tak berapa setuju pasal nak sekat nasi lemak ni. Nasi lemak makanan tradisi org kita pasal apa nak sekat2 pula. Makan barat tak mau sekat.. apa kejadahnya… Aku ni makan nasi lemak dari darjah 1 sampai sekarang tubuh ok jer… (buat masa ni la)…. dan satu lagi mak cik yg aku selalu makan nasi dia tu dah meninggal dah… aku rasa diorang saje nak buat tajuk makan nasi lemak boleh obesis… sebenarnya nak masukan produk diorang sendiri kat sekolah… nak cari untung lebih… so pikir2lah sendiri… aku tak setuju 1000% pasal nak sekat nasi lemak di sekolah… nanti budak2 sekolah tu bila dah besar tak kenal pula makanan tradisional kita….. letih menaip pasal ni….

  15. setuju la..even sy bukan la org yg bekerja di sekolah, tapi tau la juga psl ni.adik2 kata bukan byk pun nasi lemak yang dijual tu./..bukan rasa sangat..tapi takpela..anggap je la positif..

  16. huh..obesiti..negara kita x lama lagi nak jadi cam amerikka punye..heheh percayala..hehhe xyah nak haramkan nasi lemak tuh..masalah sebenarnya ialah budak2 sekarang malas nk bersukan,asyik nak bersukan dalam pc je..mana nak slimnya cam sazali samad..heheh..baik haramkan makanan ringan yang x kan ringkan badan pun..nasi lemak bukan alasan untuk stopkannya..nasi je..bukan berlemak mana pun..aishhh..buat kajian pakai kepala mak abah dia je..eh bro..tq ar pasal tutorial tuh..kena baca banyak kali baru faham..heheh..malam ni wat kajian dan try test menjadi ke tak..terima kasih bro…:)..

    • @syuxer, tu la psl… tu kan mak bapak yg mengadu kate nasi lemak skolah jd penyebab, cam xlogik la beb… xpe… pepehal tweet aku ke,tweeter aku conect ngan fon,so bile org tweet aku,cpat je aku bls…

  17. skrg belanja murid smpai rm5 sehari,..
    perghh~ baki duit, beli yg bukan2 pula..
    hurmm dulu skola kena bagi rm1 jak.. paling byk? rm1.50..
    nak beli apa? mee 50sen, sosej 50sen.. air 50 sen..
    mmg dah takda lauk kt kantin skola slain dr sosej, nugget.. ada lauk lain pn, mahal.. guru2 jak yg mmpu..

    klu nk ikut RMT tu, mmg takda pn msa tu, dorg just bg utk budak2 yg berkemampuan rendah jak..

  18. aku ms sekolah rendah tgk keadaan r… sbb pagi2 ada Rancangan Makanan Tambahan RMT tue… then ms sekolah menengah aku masuk asrama … kat asrama pg2 sarapan berat2 jgk tp aku ok jer… maintain kurus n tuf jer. cuma bila dah start keje jer… maintain gemoks! hahahah

  19. mcm2 betul laa..kelakar jee kartun tuee..ahakss..sempoii sangatt…

    bukan sbb faktor pemakanan je sbnrnye budak gemuk..faktor game, psp,kmputer, ps3 sume dlm bilik..jd nak gerak susah..sume dlm bilik mengalahkan anak dara jee..mana tak gemuk

    yetak? hehehe

  20. yup.. entah ape bangang kajian kerajaan nie.. sori to say.. kalau berani haramkan fast food arr,, memang takder khasiat.. lepas tue, ingat makan nasi lemak je masalah obes?cehh

    • @khalis, haha.. aku dgr citer,ada 1 fast food tu da nak diharamkn da,tp xjd sbb fast food tu ada satu menteri punye…. tu la psl… kalau betul nak bendung mslh obes kan? haramkn fast food tu.

  21. aku masa sekolah dulu sampai darjah 6 pun bawak bekal dari rumah je. sebab makanan kat kantin tu sikit sangat. tak puas makan beb.

    tapi aku tak gemuk gemuk jugak sebab mak aku masak makan yang berkhasiat je untuk dibekalkan.

    sekarang ni aku kerja masak kat dapur asrama sekolah. Menu memang melampau. tapi tak gemuk gemuk jugak bebudak asrama yang kitorang bagi makan tu. ada la jugak yang gemuk tapi memang aku tengok jenis yang baka punya tu. nak kata menu yang dibagi untuk dimasak tu sihat sangat pun tak jugak pe.

    kalau bebudak sekarang ni gemuk aku ingat bukan sebab apa tau. sebab kurang aktiviti luaran. Asyik duduk rumah main game, layan internet tak macam kita dulu dulu masa bebudak. balik sekolah pegi main guli, mandi sungai, main bola kat padang.

    hahaha..panjang lak komen aku ni. tapi tu la, bebudak obes sebab tak aktif. tul tak ?

    • @pipoq, haaaaaaaaa…. komen cam ko ni aku suke,panjang,barula seronok aku nk menaip lagi… tu la aku ckp cam dlm entri aku yg permainan dulu2,budak2 skang byk dok umah,dok dpan komputer je, pastu kang mkn keropok2 yg bahan pengawet banyak,letih,g tdo,bangun tdo makan plak.. mana tak gemok? kan?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge