Orang tua-tua cakap…jangan!!!

orang tua2 dulu pesan(orang tua diatas hanyalah hiasan semata2),jangan wat tu,jgn wat ni…korg tau x nape? bnd ni aku terfikir smlm, masa aku otw nk balik dr umah,tu la mslh aku bile aku bwk slow,byk la bnd aku fikir… tp aku tetap alert k? kena jaga potensi sebagai anak kepada jurulatih memandu.

oleh kerana family aku ni bukan jenis typical malay,maksudnya family aku ni bukan jenis “eh jgn wat camni la,org tua2 ckp klu wat camni nnt camni camtu”,nope,we are not that type… so byk la bnd org tua2 pesan dulu kitorg xtau,juz bergantung pada common sence la… cara bapak aku mengajar kitorg masa kecik2 dulu, bile buat slh,memula kena marah atau kena pukul trus/rotan, pastu klu wat lg bapak aku akan ckp elok2 camni “cube la fikir,klu aku wat camni nnt mak mrh,nnt ayah mrh” dalam erti kate laen, sblm wat ape2 fikir dulu effect atau kesannya…so tu yg aku guna pakai skang,dan aku develope, masudnya, setiap keputusan yg aku cube nk buat, aku akan fikir kesan2nya dan langkah2 yg bertapak jauhnye… dan sekaligus bile aku merancang sesuatu,aku akan buat backup plan sbb aku bukan sebijak hero dlm the A team tu. dan bukan sume org leh fhm n ikut ape yg kite fikirkn. Tu yg jd mslh pd aku.

Ok,berbalik kepada cerita aku td,psl kata org tua2,disbbkn aku xtau sgt psl pesan org tua2,so aku google la… dan atara pesan org2 tua2 yg aku jumpe adalah :

Orang tua-tua cakap :
Jangan buka payung dalam rumah, nanti ular masuk.

Sebenarnya :
Takut tercucuk mata.(pada aku : ape gile g bukak payung dlm umah?xcukup ke bumbung tu?laen la payung CLS fotografi tu)

Orang tua-tua cakap :
Jangan duduk atas bantal, nanti naik bisul.
Sebenarnya :
Bantal tempat alas kepala ketika tidur. Tak elok la duduk.(tambah2 jenis rajin…rajin kentut,pastu bukan die yg guna bantal tu,org laen yg guna)

Orang tua-tua cakap :
Anak dara jangan duduk di tangga, nanti lambat jodoh.
Sebenarnya :
Tak manis dipandang orang, cam tayang muka je (pada aku 1.buatnye org tgh bwk brg ke ngah bergayut kat tpon,sekali terlanggar ko,xke boleh membawa bahaya?ko nye salah,org laen jd mangsa) (pada aku 2.dpd ko dok kat tangga tu,baek la ko g kemas umah,tu,bilik tu, kaen baju bersepah,da masak lom?camne nk pandai masak klu asek dok melangok kat tangga?)

Orang tua-tua cakap :
Jangan main api, nanti telinga menanah.
Sebenarnya :
Takut terbakar rumah.(mau xbernanah telinga tu kena bebel,kena lempang ngan kelajuan 80km/j,cuping telinga kena tarik ke atas,klu smp umah terbakar,keta meletup?)

Orang tua-tua cakap :
Jangan makan kepala ikan, nanti mudah lupa.
Sebenarnya :
Dorang kejam, kepala ikan sedap dan sikit je. Jadi dorang tak nak kita makan sebab dorang nak makan.(yg ni dlm sains dan islam mmg ada bukti menyatakan dlm kepada ikan tu ada bahagian tertentu yg boleh melemahkn ingatan,yg ni ade logiknye)
Orang tua-tua cakap :
Jangan makan pedal ayam, nanti masa berkhatan “benda” tu liat dan susah nak potong.
Sebenarnya :
Sekali lagi dorang bersikap kejam atas alasan yang sama, sedap dan sikit. Sape cakap dunia ni adil?!(pedal ke bontot ayam?lemak beb,kolestrol,korg da la dok depan laptop atas tilam je,bersenam tidak, tu yg perut makin kedepan,lemak sana sini|ditujukn kat aku gak,aku peduli ape?)
sumber : cikedis

Pantang Larang Ketika Berdiri

1. Tak boleh kencing berdiri, nanti punggung dijamah hantu.

(dlm islam kan da ajar adab kencing,patang larang ni utk org yg xreti bahasa)

2. Tak boleh berdiri tertindih kaki, dikatakan akan jauh rezeki.

(yg ni camne aku nk ckp ek? bukan pe, nnt urat kaki tu jd xbrapa betul dan melemahkn aktiviti berkaitan kaki,korg fikirla ape aktivit2 tu e)

Pantang Larang Ketika Makan

1. Makan pedal ayam, akan mengantuk ketika bersanding.

(sbnrnye diorg yg nk mkn,klu nk g la psr mlm beli…wek…jeles…)

2. Makan tidak basuh pinggan, nanti lambat dapat menantu.

(bapok pemalas,lpas mkn basuhla…belajar betanggungjawab ckit,lempang nak?hahaha)

3. Makan pisang kembar, akan beranak kembar.

(ego,kalau nk mintak jela,cam dlm citer p.ramle…”hei kalau nak mintaklah,kita boleh kasi”)

4. Makan waktu Maghrib, makan bersama hantu.

(g la solat,da masuk waktu ni,kang lambat,masuk isya’ lak…tu yg secara mudah…ada lagi maksud sebenar yg lbh menakutkan)

5. Makan sisa anak, anak akan degil.

(aku xpecaya bnd ni,dulu aku sll suap anak aku dulu,br aku mkn,sbb bile die da kenyang,die xbyk kerenah,die degil klu ngan bekas isteri aku je…ngan aku leh je die mkn ubat,yg penting kita pandai komunikasi ngan diorg)

6.. Tidur selepas makan, nanti perut buncit.

(tidur lpas mkn leh menyebabkn korg melatih diri utk jd mls,dan mmg perut akan buncit hehe)

7. Makan sambil berjalan, dapat penyakit perut.

(tak senonoh,tgk tu,bersepah2 atas lantai… da la mkn xpelawa)

8. Bila makan, pinggan tak boleh diletak atas riba, nanti suami diambil orang.

(takut tumpah sbnrnye,kalau ckp takut tumpah kang korg menjawab lak)

9. Jangan makan nasi di senduk, nanti payah rezeki.

(kite kan melayu,bersopan,saba la ckit,letak la dulu dlm pinggan, xleh?meh aku bagi ko mkn senduk ni skali…nak?)

10. Makan bertindih pinggan, akan beristeri dua.

(da kebulur sgt ke smp xleh alih pinggan tu? p/s: kalau xde duit,mkn tindih pinggan ke x,xdpt gak beristeri 2,ye tak?)

11. Makan telur tembelang, mendapat penyakit barah.

(kalau telur palsu camne lak?haha…ade sape2 yg sanggup mkn telur tembelang?)

12. Makan dalam pinggan sumbing, dapat anak bibir sumbing.

(dikhuatiri luka jari kalau terkena bahagian sumbing tu…)

13. Makan dalam belanga, dapat anak rupa hodoh.

(ni lg satu,ape kes la ko mkn dlm belanga tu,ni pemalas la ni,jgn kawen ngan org camni k?)

14.Makan berlunjur,akan jadi pemalas.

(xsopan,blaja jd sopan ckit,tp aku cam redmummy,suke dok bersila bile dok mkn kat kerusi)

15.Makan mencangkung, payah dapat rezeki.

(kalau ko terkentut,aku tendang ko smp terlentang,ko besila skang!!!)

Pantang Larang Sewaktu Tidur

1. Tidur di muka pintu, alamat dilangkah hantu.

(org nk jalan susah la…kang pintu tu kena muka br tau,kalau aku,aku pijak je…)

2. Tidur di atas pokok, nanti dimakan langsuir.

(kalau tdo,kat atas ko ada pokok xpe…redup je…kalau tido atas pokok,ko leh join laksamana do re mi)

3. Tidur di atas sejadah,nanti dihinggap kurap.

(sejadah tu tempat solat la syg…)

4. Tidur selepas makan, nanti ditindih hantu.

(xreti bahasa tul,meh aku tindih meh…)

5. Tidur melekat nasi di kaki, nanti mimpi hantu.

(nanti kaki ko kena gigit ngan kucing…hahaha…)

Pantang Larang Ke Atas Perempuan

1. Dilarang menyanyi di dapur, nanti kahwin orang tua.

(air liur masuk dalam lauk tu 1 hal, sibuk menyanyi,da lupe letak garam bape byk…bertambah masin la jwpnye)

2. Dilarang menjahit di badan, nanti tidak lepas hutang.

(kang tercucuk jarum kang,eleh..tu alasan nk mintak mc la tu,meh aku jahit pkai mesin jahit nak? ada brani?)

3. Dilarang memakan leher ayam, nanti leher terkulai di pelamin.

(alah…kalau nak ambik jela,xyah la bg alasan camtu,tp ayam skang mmg xelok mkn kat leher…leh kena kanser(org kate,sbb ade cemical amende ntah…ayam skang kan ayam suntik))

4. Pantang bangun lewat, nanti sukar mendapat jodoh.

(bukan takat sukar dpt jodoh,silap2 kalau da kawen,laki kawen laen sbb korg xwat sarapan, bgn la awal,murah rezeki,mintak keje snang dpt,g beli brg kat kedai cina senang mintak diskaun,punch card xmerah)

5. Dilarang makan nasi kerak, nanti mendapat anak bodoh.

(xpe…bia abg yg mkn,ayang mkn yg xde kerak e?syg ayang…mmuuaah…hahaha)

6. Dilarang mencari kutu ditangga, nanti kahwin orang tua.

(g cari kutu kat kucing,kat tangga ssh nk dpt…)

7. Dilarang mencucuk jarum pada waktu malam, nanti didatangi sial.

(mengarut,suke2 je kat sial nk dtg la,siput la…dulu2 kan gelap,xpe lampu kalimantang/pendaflor,nnt mata cpat jd rabun)

8. Dilarang bercermin di depan cermin retak, nanti wajah pucat di malam pertama.

(beli la cermin baru,br bape henget, common sence la wei)

9. Dilarang pakai baju basah, nanti badan naik kurap.

(yg ni betul…)

10. Pantang berbual di tangga, nanti dipinang orang di serambi rumah sahaja.

(xreti bahasa tulla korg ni…)

byk lagi ni wei…penat la… hahaha…

untuk wanita hamil,korg leh baca kat miza-zairi dan intim, aku xbrapa brani nk komen psl org mengandung ni,sbb mmg diorg ni sensitif…

kalau korg xde idea, korg rajin2 la bace metro. amek crita dr sana, olah sendiri… best wok…huhu…arios…

ok.last sekali,jgn lupe follow twitter aku,aku akan follow korg balik,k?

{prtm}

Hasil carian :

(Visited 319 times, 5,365,964)

4 thoughts on “Orang tua-tua cakap…jangan!!!

  1. kekadang orang tua tu melarang ade sebab..kekadang nak nasihat kite tp kite xsedar.. kekadang mereka nak kite pandai pikir ape maksud sebenar mereka..so, pandai2 lah nak idop kan2..yang penting, mana yang baik kite ambik lah…oke? ngeee~

    =.=’

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge