niat puasa – korang dah baca ke blom?

biasanya bila nak puasa ramaila yg search niat puasa kan? yela… puasa setahun sekali la katekan… ye dak? sebab tu lupe niat puasa.. tapi dulu masa kecik, hari2 akula yg disuruh baca niat puasa time nak sahur tu.

 

نـَوَيْتُ صَوْم َ شـَهْرِ رَمـَضَانَ كـُلـِهِ لِلـَّهِ تـَعَالىَ
Lafaz niat utk sebulan puasa
“Sahaja aku berpuasa keseluruhan bulan Ramadhan kerana Allah Ta”ala”

نـَوَيْتُ صَوْمَ غـَدٍ عَـنْ ا َدَاءِ فـَرْض ِ شـَهْرِ رَمـَضَانَ هـَذِهِ السَّـنـَةِ لِلـَّهِ تـَعَالىَ
Lafaz niat puasa
“Sahaja aku berpuasa esok hari menunaikan Fardhu Ramadhan tahun ini kerana Alalh Ta’ala”

(Visited 79 times, 5,351,228)

42 thoughts on “niat puasa – korang dah baca ke blom?

  1. Selamat menjalani ibadah puasa dan semoga penghayatan Ramadan kali ini lebih baik berbanding sebelumnya kerana kita tidak mengetahui, adakah kita masih ada peluang untuk bertemu Ramadan seterusnya. Wassalam

  2. Salam,

    tq 4 sharing 🙂 in sya allah, dimulakan dgn niat semata2 krn allah swt, mg sgl amal ibadah kita di bulan Ramadan ini akan diterima oleh-Nya, amiin…

    Salam Ramadan al-Mubaraq 1432H…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge