Mulut pedas : Bangsa dan attitude

OK,benda ni aku dah draft berhari2 dah, tapi aku takde kekuatan untuk publish, takut aku dikatakan menyentuh isu perkauman, walaupun pada hakikatnya, aku bukan nak mengutuk bangsa lain, bangsa aku sendiri. tapi setelah diberi kekuatan oleh guru2 yang lain,dan entri cam entri kopi ni aku kuatkan diri aku utk publish benda ni, kalau tak untuk orang lain, utk diri aku sendiri.

Kalau korg betul2 baca blog aku dan baca about me a.k.a aku blog ni,mgkn korg prasan yg aku ckp aku ni berbeza sikit pemikiran dpd melayu2 yg laen,mgkn ade yang same,mgkn ade yg berbeza, antara org yg prasan bnd ni syuxer, berdasarkn komen2 die, aku dpt rs bile die baca sesetengah entri dlm blog ni, terbukak ckit mate die akan sesuatu topik yang aku citer.

Kadang2 pandangan aku kpd bangsa aku menimbulkan kontrovesi dan marah pada sesetengah orang. Pernah gak aku argue ngan user kat forum bile aku kutuk perangai bangsa aku, abes nk wat cammane? Bnd da memang betul, antara yg aku tak bekenan ngan perangai kebanyakan bangsa aku, suke mengate, suka mengumpat, sibuk hal org laen. Aku tak tau ape faedahnye… Kalau mengambil tahu,ambil berat tu ok la… contoh ambil berat, rahmat ni jenis ceria je,satu hari tu die diam je, hisham datang tegur, ade masalah ke hape? kalau menyibuk, mengumpat camni : ipah g jumpa su, tanye betul ke ramli dah bercerai ngan bini die?(tu amek tahu), su jwb “ye”, ipah tanye lagi”camne leh bercerai”(ni dah kire menyibuk, utk ape nak tahu?),su jwb “ntah kak, dgr kate bini die ade lelaki lain(mereka/menambah2 cerita)”,ipah jwb “alah,ramli tu pon same,suke melayan”(mengata/mengumpat lak). korang nampak situasi ni? tu lah kejenye…

Antara benda lain yang aku nak comparekan dengan bangsa lain adalah, kite dok dengar bangsa kite dok merungut pasal minyak naik,subsidi kurang, barang naik, sekerap mana korang dengar bangsa cine bising pasal subsidi? pasal barang naik? ade diorg kisah?

Pasal bisnes, aku dah pernah kerja ngan cina, aku tau, income bos aku tu,kalau stakat nak pkai 3 biji keta mewah sekaligus pon tade hal punye,tapi die yang dah meniaga selama 15 tahun, beli keta MPV secondhand je, tu pon beli MPV sbb nk bwk barang senang.

Satu benda yang aku nampak depan mata, yang aku rasa malu, benda ni dalam 2 situasi,

situasi 1: kedai makan, yang selama ni selalunya maksimum dalam 20 orang costumer dalam satu2 masa, tiba2 satu malam  tu, aku rasa ada lebih 100 org sekali mendadak, pelayan ada 2-3 orang je, tukang masak pon dalam 2-3 orang je. so mmg diorg kelam kabut lah, masa aku datang tu pon, kebetulan ada satu family baru blh,so aku dapatlah duduk, so aku duduk sebelah satu family ni. pinggan2 atas meja aku,aku bia je. lbh kurang 5 ke 10 minit, baru pelayan datang amek order, aku order ns goreng kampung, telo dadar,sirap limau. aku tau mesti lambat lagi,so aku layan fb ngan twitter kat bb aku.

lbh kurang 5 minit lpas tu,aku nampak pelayan bwk makanan utk si isteri dan anak kat meja sebelah,si suami punya makanan tak sampai lagi,so si isteri tak mkn lagi,lpas beberapa minit, makanan si suami pon sampai, sesekali aku menjeling,aku tengok,si isteri dan anak dah makan, si suami lom makan lagi, lepas beberapa minit LAGI, die panggil pelayan,pelayan datang ke meja diorg, die sound pelayan tu “ni nk makan pkai ape ni? dua2 garfu?”,pergh, tepuk dahi aku, jarak meja ko ngan kaunter, dlm 10 meter je, ape slhnye ko mintak sudu? kalau org tgh tak ramai boleh la kau nk pelayan tu amekkan, ni org ramai. timbang rasa la sikit.

situasi ke 2 : aku makan kat kedai mamak, kedudukan aku kat dalam kedai,kira kat tengah2, mengahadap tv, tengah2 aku makan,tiba2 datang sorg, xpasti sama ada org indonesia, sabah atau sarawak, yang pasti die beragama kristian, sbb  die pakai subang salib kat dua2 belah telinga, ngan t-shirt ntah gamba ape ntah, aku pon xpasti, die datang, die amek nasik, then die pergi kat satu meja, mungkin meja tu meja favourite die kot, sbb ada meja kosong laen, tapi die nk duduk kat meja tu gak,wlaupon ada pinggan2 kosong dan gelas kosong kat atas tu, die alihkan ke meja kosong kat sebelah, byk  gak pinggan2 dan gelas kosong, die alihkan, die g kaunter, amek tisu, die lap meja tu, baru die duduk. Malu siot aku tengok, bukan malu kenapa, malu sbb agama lain boleh buat camtu, sedangkan org melayu yg beragama islam pon xbuat camtu, mungkin ada, tapi aku belum pernah jumpa lagi…

Antara benda yang aku tengah bengangkan sangat ngan bangsa aku, xhabes2 nk hasat dengki, busuk hati, pastu nak bergaduh, sesama bangsa, pastu komplot ngan bangsa lain utk jatuhkan bangsa sendiri. Tapi kalau tak dijatuhkan, cam situasi kat atas lah, asek mengharap bantuan org je lah pulak. damn. sedih siot.

(Visited 31 times, 5,376,881)

19 thoughts on “Mulut pedas : Bangsa dan attitude

  1. melayu oh melayu.. haha.. tanak komen apa2 lah pasal entri di atas..

    P/S : mintak maaf saya nk cakap sikit.. saya tak suka blog yang xde shoutbox tinggalkan jejak di blog saya.. rasa mcm tak adil.. tuan blog ini bagi kat saya 1 hit then tuan blog ini dapat 3-4 hit dari shoutbox saya.. what do you think??

    i think better tuan blog ini drop komen kat entri saya dan jejak tuan blog ini pasti akan saya balas.. so?? win to win kan??

    contoh terbaik ben ashaari, dan beberapa blogger yang baru meningkat naik.. blog mereka tak ada shoutbox dan mereka tak pernah meninggalkan jejak di mana2 shoutbox rakan2 lain.. sebab mereka faham istila win to win..

    maaf kalau terasa hati dengan teguran ini.. itu hanya pendapat saya.. dan maaf jugak sbb komen tak de kena mengena dengan entri… tapi maybe ada kena mengena kot sbb tuan blog ini melayu dan saya juga melayu.. sama2 kita fikirkanlah..

    peace..!

    • @wan_cikgumuzik, cikgu,cikgu kenal x lagi blog ni?masa awal2 penglibatan cikgu dalam dunia blogging, cikgu rajin ke blog ni yang dulu guna url kakicandid.com/blog,(tu dulu),dulu cikgu takde pon ckp camni dulu,yelah,tu dulu,masa tu cikgu baru lagi,skarang rank cikgu dah jadi one of the top blogger melayu, cikgu kenal blog ni pon melalui shoutbox,dan cikgu gak ada join segmen autoping utk diautoping di http://facebook.com/blogkc, masa tu,tula antara page yang menjadi harapan cikgu utk ping, kalau xde,cikgu ping manual, skrg da xde pon cikgu dah tak kisah.
      ok, kalau cikgu tgk menu kat atas tu, kat situ ada tulis drop link,DULU, byk blogger dtg drop link,n bukak link dari situ,90% dari mereka yang droplink n blognye dibuka dari link tu tak penah pon bg komen kat blog ni, saya tak kisah pon.
      commentluv kat bwh komen tu, pon bg traffic. merata tempat utk org klik link blog, fiy,xsmp suku pon trafic blog sy ni dtg dari shoutmix, kalau cikgu nak tengok,bgtau,saya boleh tunjuk printscreennye.
      janganlah compare saye, dengan blogger2 cam ben,blogger2 lain termasuk cikgu, cikgu kena tengok, macam mana diorg mendapatkan publisiti atau memperkenalkan name mereka kepada blogger baru. cuba cikgu jelaskan. ada tak cikgu nampak cara saya sama dengan diorg? atau tak payah jauh, dengan cikgu,apa yang saya ada utk perkenalkan diri saya kepada blogger? macam cikgu,mcm ben,xpayah bw pon boleh dapat traffik, cam saya?
      antara sebab lain lagi, blog saya pkai hosting sendiri, ada limit bandwith,cbox tu boleh menyebabkn penggunaan bandwith yg meningkat, hosting saya ni, saya run 3 blog, satu blog utk gamba,satu blog ni,dan satu lagi saya derma utk tempat kerja saya,dan blog tu ada shoutbox.kalau ketiga2 blog ada shoutbox, cpatlah habis bandwith, mcm cikgu xpela,pkai blogspot,tak kisah sangat psl bandwith.
      ok,dipendekkan cerita, kalau cikgu tak suka blog yang xde shoutbox tinggalkan jejak di blog cikgu,saya takkan tinggalkan jejak diblog tuan. saya visit ke xvisit ke blog cikgu,saya akan cuba utk tidak meninggalkan jejak.
      ape pon saya mintak maaf.
      p/s: saya masih ingat cikgu yang beberapa bulan dulu.

      • @alongxp, saya tahu, saya ingat dan saya tak lupa semua tuu.. saya bukan kisah sangat pasal trafic tuan blog nihh dapt banyak mana dari shoutbox saya.. tapi perasaan dan hati blogger2 lain yang klik ke sini.. tentu mereka tak suka kan bila ke sini tg2 xe shoutbox..

        saya rasa kalau bandwidth menjadi alasan, rasanya tak tepat kot?? saya tgk ramai2 blogger yang pakai bandwidth 10gb – 30gb pasang jerr shoutbox?? xada pon masalah.. rasanya kalau org datang sini dan tgk shoutbox xde, lebih menyumbang bounce trafic kepada blog ini.. lagi tak bagus kan??

        page drop link tuu saya tau ada kat atas tuu.. tapi adakah blogger akan klik di situ sbb selalunya blogger yang blogwalking, akan klik nama mereka yang tgh on9.. padahal kat drop link tuu blogger tak tahu samada nama terakhir tuu tgh on9 atau tidak.. Rasanya fungsi drop link tuu lebih kurang jerr ngan shoutbox.. gantikan link exchange dengan shoutbox… semua blogger akan gembira..

        mengenai top blogger, saya tak pernah berasa saya duduk sebaris dengan top blogger yang lain kerana mereka naik kerana femes.. saya naik kerana trafic.. sya berblog bukan gilakan femes.. tapi saya gilakan persahabatan dan trafic.. jadi bettter gelarkan saya blogger top rangking alexa jerr.. berbeza kan top blogger dengan top rangking kan??

        oleh kerana saya ingat alongxp merupakan kawan saya, saya tak delete nama alongxp pada shoutbox saya sepertimana yang saya selalu buat pada blogger2 yang saya tak kenal.. harap alongxp pasang laa shoutbox.. kalau bandwidth menjadi alasan, rasanya blog abgteror yang dot com baru pakai hosting tak sampai 2 bulan dah masuk dalam top rangking.. bermakna trafic dia mesti kaw2 punya dengan bermain SEO dan blogwalking.. dia hanya pakai bandwidth 30gb saje sebulan..

        rasanya tiada alasan yang kukuh kenape tak pasang shoutbox.. sehingga ke hari ini saya masih tak jumpak alasan paling kukuh lagi kenape tak pasang shoutbox.. sebabnya selalunya orang yang tak pasang shoutbox ni tak akan blogwalking.. kalau yang blogwalking tuu jerr yg saya tak paham..

        harap memahami kehendak saya..

        • @wan_cikgumuzik, errr…mcm memaksa je… cam sy ckp, kalau xsuka,saya tak buat, saya tak pegi dah. kenapa shoutbox pon nak dijadikan isu? sedangkan droplink tu lagi bagus, link2 kat situ kekal, shoutbox, pulak, bile ramai shout,kite yg shout awal ni kebawah dan hilang, rasenye blogger laaaaaaaaagi gembira, sampai anak cucu die pon ada lagi link die kat situ, cam segmen2 yg saya join sebelum ni, bila kena tag, kat situ la saya ambik url diorg,kat situ la saya kenal pirate, syuxer,dan ramai lagi, tak ke shoutbox tu menyebelahkan blogger yg aktif je? tak win win la camtu…cube memahami pulak kehendak saya yang nak menjaga blog ni dr segi bandwith dan page loading, dan susun atur widget.
          p/s: saya dah baca entri cikgu,thumbs up,xpela cikgu,soon…very soon cikgu akan faham…

  2. Assalamualaikum Along, he he akak penah gi kedai kopi sendiri buat toast sebab tukang kedai cum cook cum cashier sibuk. Bila bayar dpt diskaun sbb buat toast sendiri. Tapi memang kenAL baik dgn tuanpunya kedailah!

  3. Hu3..tok sah takut dengan cacian tu. Aku pun ada gak buat entry cam gini. So far belum ada yg datang attack ar. Actually betul apa yg awak katakan tu. Kalau tak caya. cuba pi kat blog saya. cari entry bertajuk “Alahai Melayu Ku, Sedarlah Sebelum Terlambat”. Aku pun mula2 risau gak nak publish. last2 aku publish jer. sebab sekarang ni perangai bangsa ku makin menjadi2. saya sokong u beb. cara kau berfikir lebih kurang sama mcm aku gak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge