muhasabah diri bukan muhasarawak

kejadian : jln banting dengkil, sblm sampai kuil(klu dr arah banting), kereta berderet… keta dpan aku memotong sebijik motor rxz, aku pon da makin rapat ngan moto tu, aku tgk cam xterkawal sgt je moto tu,pastu tgk terjojol kepala budak,antara penunggang motor ngan pembonceng…trus aku xjd potong, aku trus jd marsyall yg xbertauliah n tak dijemput…

mgkn diorg xmintak simpati n mgkn xnk org simpati kat diorg,tp sbg sorg yg pernah merasa keadaan camtu… xsmp hati lak aku, da dkat nk smp traffic light masuk ke taman aku, aku pon jd marsyall lg…

kali ni aku record video…nk shoot pkai slr,ngah bwk keta,nk shoot pkai kamera enset, lmbt lak…so rakam video, n print screen…


ngan beli pampers, barang dapur,moto rxz kan? mana ada bakul… kesian aku tgk…. nk aku tumpangkn kang,die kate aku nk ngorat bini die(tgk ar bini die camne,ketaq lutut gak ar…) so…aku amek keputusan escort je… xnk cr pasal…

tgk keadaan die tu, aku muhasabah diri, aku syukur,aku ade keta,wlaupn keta xbesar,keta 2nd hand lak tu… tp aku syukur,aku leh bwk 3 penumpang…

leh bwk byk barang…

aku xkena habuk…xkena pasir…xkena ujan…

ada air cond…

hari tu,skim rumah pertamaku dilancarkn, pon aku fikir yg aku still xmampu nk beli umah lg… tp bile tgk diorg, aku terfikir, yg ade lg yg lebih xmampu dpd aku… teringat pos lame aku yg bertajuk am i strong?

dlm tu ade tulis  Cam aku kdg2 diuji ngan mslh kewangan, kdg2 susah ati,tp bile aku pandang sekeliling aku, aku tgk,dlm keta aku ada belambak2 duit syiling,atas meja ada lg,kang kat ceruk mana pon ada lg, aku cume takde duit nak beli rokok sekotak, takde duit nk isi minyak keta, sedangkan satu masa dulu, aku terpaksa cari duit syiling bwh almari baju sepupu aku,membe aku,dlm toilet n kat mana2 tempat untuk beli rokok surya sebatang, kdg2 aku terpaksa jalan kaki smp 3km disebabkan aku xde duit nk byr tambang bas,

aku bersyukur ngan ape yg aku ada skang nih…

Hasil carian :

(Visited 208 times, 5,311,533)

30 thoughts on “muhasabah diri bukan muhasarawak

  1. berat mata memandang berat lagi bahu memikul.mungkin akan datang rezeki dorang bertambah..doakan yang terbaik untuk mereka..apa yang ada sekarang kita perlu bersyukur.^__^

  2. tahniah bro.rakyat yg prihatin.insyaallah,,esok lu susah ada org tolong.kemampuan takat tu je,
    bukan diaorang xnk bli keta,,,,p/s penah tgk bawak anak naik moto dlm ujan,,gua sound laki dia suh berteduh dulu.takut anak dia demam,baby pulak tu..yg ni kes bkn xmampu tapi bodoh
    bangat

  3. kan Allah dah berfirman..kalau kita bersyukur.. Dia akan tambah lagi nikmat..
    kadang-kadang kesusahan itu lebih baik supaya kita kenal erti hidup
    supaya kita lebih menghargai apa yang kita miliki.

  4. nampak dari cara tu mcm baru kahwin ( baru mula kan hidup rumah tangga)
    biasa la keadaan mcm tu .. bersyukur la dengan apa yang ada bagi kita yang serba lengkap nie…
    kita susah , ada lagi susah
    kita senang sekarang , akan suah juga suatu hari nanti
    p/s: untuk diri sy dan sesiapa yang boleh terima

    AL- QURAN

  5. Assalam..

    Perlu bersyukur sekurang2nya ada kemudahan.Mungkin rumahnya juga jauh dari stesen bas atau lebih mudah bawa motorsikal dari naik kereta.

  6. adzriel : keta sape buruk? keta sy xburuk,cume bukan keta baru je…hehehe :Happy-Grin:
    syuri : :Pleasure:
    khalidah : mgkn la… :Conceited:

  7. mungkin dia naik moto sebab nak kesenangan bergerak kot (mobile)… tak jem, cepat, senang, murah dan pantas… tapi baguslah..muhasabah diri selalu itu perlu…

  8. anggun : :Happy-Grin:
    juliet : :Tears: kesian…kesian…kesian…
    predictor : tu ar,aku pn pnh merasa camtu dpd jd penumpang smpla jd penunggang…so aku fhmla ape yg diorg alami kan?tu yg aku jd marsyall xdiuandang…
    rie : tu klu leh tahan,klu watnye kot2 isteri tu berkenalan ngan lelaki yg senang, jgn smp lupe lakinye da ar…
    iM : btul3…
    adlan : die lom mampu lg kot…
    tuan penasihat : tu ar…nk tlg,tp takut org slh faham…
    afeb : kesian… kesian…kesian…
    eyka elisha : jgn la puji sy…malu sy… :I-m-in-love:

  9. lorh..ciannye kt dorang.tp nk wt cmne..
    tuh je yg dorg tmmpu kn =)
    (pstt~baek marshall ni.ngeh3 ^^)

  10. kadang tu kalau tengok yang bawak isteri n anak ngan moto lagi kesian.
    rasa cam nak tolong jer.
    kira syukurlah dengan kehidupan kita sekarang ni. kita susah, ada lagi yg lagi susah.

  11. owh..seksa nyer family tuh..yg budak tu la kesian kena habuk , asap sana sini…haishh…beli la keta daripada moto kalau dah berfamily…hmm…

  12. hidup susah senang bersama, bagus juga macam tu
    at least taklah bersama bila senang je
    harapnya lagi banyak kesusahan yg dorg lalui bersama
    lagi tebal kasih sayang dorang..amin

  13. bahaya nya….tp nak wat camna kan klo tu je knderaan yg ade…daku juga prnah mgalaminya….jd budak yg trjojol kpala tu maybe…

    nyway…dh folo blog nei..

  14. fadzie(name da dekat ngan nama aku)…hehehe…xpe…da name pon muhasabah…
    nadzirah : jgn la puji cam tu…malu i… :I-m-in-love:
    roy : hati mu keras roy…(gila2 remaja),ko kena pkai scrambler…br la azroy…hahahaha…
    klu da name pon perokok,rokok dulu br mkn…hahahaha…tp skang da xde mslh klu rokok abes,rokok elektronik sbg rokok spare ade… :Happy-Grin:

  15. patut la tak jadi potong.. hehe.. tp romantic ape.. membuatkan gua nak beli rxz sebiji

    ::cari syiling ingat kan nak beli maggie.. nak beli rokok surya rupenye.. haha

  16. sbp tu kita diajar untuk bersyukur dgn apa yg kita ada.
    kalau kita rasa hidup kita susah, ramai lg susah dari kita.
    kalau kita tak rasa selesa dgn hidup kita skrg, takpe.
    sama2 kita tingkatkan usaha dgn cara yg halal.
    amacam?
    dah mcm ustaz plak bunyi aku ni. adoi.
    hahaha.

  17. jejaka terhangat : aku pon setuju, lbh terjamin, ni budak2 ni nk cr yg ensem je… apela…ensem tu ilang gak bila da tu…

  18. tersentuh..=(
    sebab tu kalo perempuan nak cari lelaki yg berduit, ada kereta, kita tak boleh salahkan diorg mata duitan..sbb utk kesenangan masa depan dia jugak kan..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge