Mintak darah!!!

Assalamualaikum,salam Sejahtera dan salam 1 Malaysia, Selamat Hari Raya, maaf zahir dan batin… sebenarnye entri ni aku buat dah lame dah, dah sebulan dah siap, aku buat entri ni masa aku dok blogwalking, cari balik blogger2 yang penah komen kat blog aku… dan aku ntah camne ntah leh tersampai kat blog perisai mahkota ni… dan latest entri die mase tu bertajuk Mintak Darah~

aku tak buat entri ni masa bulan lpas sbb tengah puasa, kang mcm2 la alasan korang kan? hahaha… nak tunjuk la buku derma darah aku ni ha… buku ni aku dapat masa 1st time derma darah 6 tahun lepas, masa tu aku belajar poli dulu. mcm2 kenangan psl derma darah ni… tapi malas ar nak citer skang.

ok,kalau tengok pada buku ni, aku dah 8 kali menderma, sebenarnye dah lebih, ade 11 ke 12 kali dah…tapi yang selebihnya tu buku tak bwk, pastu bile buku tak bwk,die bagi kad, kalau dah bg kad, conform2 la aku xingat aku letak mana, 1 kad je aku sempat selamatkan, sebab tu kalau korg tgk susunan dlm tu, nombo 1 tahun 2005, nombo 2 tahun 2009, pastu kat nombo 6 ade tahun 2006, yg nombo 6 tu asalnye pada kad, pastu nurse tu cabut,tampal kat buku tu,pastu baru sambung balik tahun 2011.

Niat aku masa memula derma dulu adalah sbb aku nak menderma… ye aku suka menderma wlaupun yg aku derma selalunya baki duit beli apa2… cam dulu masa dok kat damansara, aku selalu la jalan2 g kl, g uptown damansara utama, dan kat area2 tu mmg selalu jumpa org mintak sedekah,org buta,org cacat, so rajin la aku hulur2,tapi lpas tengok yg buta yang mintak sedekah tu boleh driving, pkai jam analog, yg kudung kaki leh lak tiap2 minggu datang tempat yang sama, snang citer yg mintak sedekah ni ramai yg menipu la… aku jd berat je nk menghulur lagi, rasa cam ada ramai lagi yg lebih layak dpd penipu2 tu…

then aku fikir, aku nk sedekar harta benda,aku pon bukan beharta, so aku ada darah yg akan bertambah balik lpas bape jam aku derma, so ape salahnye aku derma darah wlaupun masa tu aku kurus keding je…ngan misainye… hahaha…

lpas tu aku rase cam seronok lak derma darah, lpas derma darah mesti rasa cam cergas semacam je… mitos : derma darah badan naek. mana ada, aku derma darah start tahun 2005, camtu la badan aku, org kate sbb makan ubat die la hape la…aku makan gak, xnaek2 pon, lpas aku bercerai tahun 2009, baru badan aku naik, mendadak2 naiknye…huhu…

dan hikmahnye bile aku rajin derma darah, tahun 2010,aku berkenalan ngan sorg awek, yang mana pada tahun 2011, die dah jadi isteri aku, die ni ada masalah anemia iaitu kurang sel darah merah , sintomnye boleh tanya kat pakcik google kat sini. so kadang2 die ni kena la masukkan darah sampai ber pain2. so bile die dimasukkan darah, xde la aku rasa terhutang budi sangat, sbb aku pon menderma darah, wlaupun darah yg die amek tu conform bukan aku punya…

so aku nak mintak korg,para blogger, sebagai salah satu sumber informasi rakyat malaysia, jom la derma darah, buat la entri derma darah, tambah2 korang yg limited edition nih, camne aku ckp limited edition? yg spesis darah O, A-, AB, tu spesis2 limited edition ar tu… yg aku tau, kalau darah jenis O ni, die ni murah hati, tapi cerewet, sbb darah O ni sume org boleh amek, tapi org darah O ni,die nak darah jenis O je…cube korang fikir,kalau sume org berfikiran cam korg sekarang, ape impak nye?

kalau sekarang korg berfikir nak derma darah, maksudnye sume org nk derma jugak, Alhamdulillah la… snang keje, byk bekalan darah,

TAPI.

Kalau sekarang korg fikir, “xpe…org laen ade” dan sume org berfikir camtu, sape yg nk derma? dan tibe2 je korg atau ahli kuarge korg eksiden ke sakit ke dan perlukan bekalan darah yg byk tapi tak cukup, xde sape nk derma sbb sume berfikiran cam korg, camne? so marilah kite menderma darah,

ape lagi? g la hospital, ckp kat diorg, korg nak derma darah, nnt die bg makan beb…hahaha…

p/s: gamba kat atas tu gamba aku masa 2nd time ke 3rd time derma darah,masa tu sem 2 kat poli… masa tu kurus lagi hehehe

Hasil carian :

(Visited 37 times, 5,369,191)

8 thoughts on “Mintak darah!!!

  1. Oni sebagai pesakit dialisis memang kekadang memerlukan darah bila HB terlalu rendah…. hihi… Apapun terima kasih sebab rajin derma darah ! Ibadah tu bro 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge