mind set dan zaman kanak2…

Bile sebut lampin pakai buang, dalam pale otak dah terbayang benda ni kan?

itu dah terukir dalam mind set dan secara automatiknye korg mesti sebut benda ni pampers kan? kalau tak korg, mak bapak korg atau makcik kedai runcit siti tu kan?sedangkan pampers adalah satu brand. ni ha…

kenapa orang sebut pampers, sebab brand ni antara brand yg top masa zaman mak n bapak kite, masa mak aku jd baby sitter dulu budak2 tu kebanyakkannye tak pakai bnd ni sgt, kebanyakkanye pakai lampin kain camni ha…

masa tu maen lipat2, dan bnd tu da jadi bnd biasa pada aku… bukan nak belagak la… tapi menjaga budak kecik satu benda yang kacang je pada aku, plus,aku pon ada 2 org anak, nak tambah lagi kena ada modal nak bukak kilang baru, kilang lama org laen dah takeover…hehehe… kenangan tul masa tu pasal lampin ni… zaman skrg,kain lampin ni sll ibu bapa buat lap air liur anak,lap hingus anak je, dah jarang wat pakai sebagai penampung najis, kebanyakan ibu2 skrg ni penggeli, tambahan komitmen bekerja wat bnd ni tak begitu praktikal nak dipakai.

Ok, pastu bile sebut thermos, apa yang terbayang dalam minda korang? mesti tempat simpan air panas camni kan?

benda alah ni name betul die flusk, thermos tu satu brand yang mengeluarkan benda2 ni

last sekali, bile sebut tupperware… da tentu2 korg terbayang benda alah ni kan?

benda ni name die airtight container, atau bekas kedap udara… tupperware tu brand jugak, ok sebut pasal brand ni… bebebebebebeberapa hari lpas, aku terpandang ada sorg cikgu sekolah aku tu die simpan bekas makanan die dlm bag tupperware,

lawa la plak beg tu

dan2 tu lah aku teringat pasal entri redmummy pasal tupperware ni…

yelah… ari tu ada aku nampak iklan nuffnang pasal tupperware ni kat blog aku,

ni gambar iklan tu…

bermula dari 7 april sampai 31 mei ni, tupperware wat contest, 3 samsung galaxy tab utk dimenangi, cara nk join gampang(senang) je… camne? camni…

taipkan TupperwareAirtight Nama korang dan hantar ke 012 783 0790.

Setiap penghantar SMS yang ke 100,200,300,400 dan setiap bertambahnye 100 lagi akan dapat hamper Tupperware dan berpeluang dapat Samsung Galaxy Tab. utk pengetahuan lebih lanjut,klik Tupperware OneTouch.

Hasil carian :

(Visited 198 times, 5,369,322)

19 thoughts on “mind set dan zaman kanak2…

  1. hai long.. bab thermos tuh aku lg suka
    yang lama. yang kaler merah2 mcm ceta
    hantu kak limah balik umah.. klasik…

    cik puan sekarang tak ndak dah cuci lampin
    pakai pampers lg senang…

  2. tupperware tu adakah asal perkataan ‘tapau eh ?’

    al kisahnya ;

    kak limah ngan nyonya mei mei pegi makan kenduri, masa nak balik tu banyak lebihan makanan dan diam diam kak limah keluarkan bekas plastik bertutup dari dalam beg tangan dia berjenama jucci yang besar kekonon banyak barang mekap simpli suti untuk masukkan lebihan makanan tu tadi. Nyonya mei mei yang ternampak terus dia bisik pada kak limah, “aiya limah, itu..itu..itu..tapau eh ?” sambil tersengih sengih. Kak limah lak bila dengar tu terus je angguk kepala mengiyakan.
    kemudian hari, nyonya mei mei yang mempunyai kedai menjual perkakasan secara rasminya terus mengeluarkan produk tupperware atau sebenarnya ‘tapau eh’..

    hahaha…

  3. sempat ag promote tupperware ek? hehe..

    btw maaf along sbb lma x sggh. baru habis final exam. :/

    jemput tgk entry baru. 🙂

    • @nabilah, yelaaa… leh dapat samsung galaxy tab,sape yang xnk? kan?

      ooo…patutla lame xnampak awak komen…huhu…blog pon lame xupdate, final exam rupenye…ok2…xpe..

  4. banyak arr dulu2 yang mana brand telah tertukar automatic jadi barang lak…
    tak silap aku macam ridsect, colgate, chickadees (jadi cekedis)…hehehehe ni dulu2 arr…lani orang sebut brand terus…;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge