lu langsi bro…

ari jumaat ari tu aku ajak sorg kawan aku g lepak minum sbb nak tengok surat yang die baru dapat, dok berbual2, tersebut la name sorg lagi kawan kitorg, “gebang” la senang aku letak name die, so takde la kawan2 laen terasa,sbb dlm ramai2 kawan2 aku,si gebang ni je yang suke ckp besar, cerita meletup2. yang laen tu suke gak bercerita, tapi most of them mmg diorg cerita benda yang betul,da n diorg buat ape yang diorg ckp. tapi mamat ni, carita nak buat itu, nak buat ini,tapi tak buat2. kadang cerita kecik,tapi die punya cerita macam bangunan besar, kalau cerita psl cacing,die punya gempak tu, mcm die jumpe ular sawa.

dan dalam byk2 kawan2 die, aku je yg selalu sound direct, selalu tegur direct. Hari tu,membe aku yang minum ngan aku ni bgtau, si gebang bengang ngan aku, die kate aku langsi…

tersenyum aku bile dengar. ni kali ke 3 aku dengar org kate aku langsi, 2 kali mmg org tu sms(ckp dpan2 xbrani la plak),skali ni aku dgr dari mulut org laen.

situasi pertama org kata aku langsi :

sorg mamat bernama edy(nama panggilan,tak tau nama sebenar),

die ni kalau nak kate kerja tetap die, rasenye menipu org la kot, selagi die boleh bercakap,selagi tu la die akan menipu. kenapa aku ckp die menipu?sbb aku kenal die melalui kelab STAR – Satria Advance Racing, masa tu die pakai satria, ngan sume org die ckp tu keta die, rupanya tu kereta used car, die jadi org tengah tolong cari costumer, penah gak die mintak aku tolong cari org kalau ada yang nak beli kereta die tu, die kate sambung bayar pon boleh, die kate keta tu takde tertunggak. lepas 2 bulan kenal die,tetiba kereta tu dah dijual ngan sorg hamba Allah, malangnye… owner lame kereta tu jumpe lak hamba Allah tu,pastu bgtau keta tu dah 6 bulan tak dibayar, owner lame tu terus ambik keta tu, mengamuk la hamba Allah tu.(tu penipuan pertama).

penipuan kedua, die ckp ngan aku, ade satria itam 1.6 nak dijual, downpayment 500, bulan2 3ratus lebih, bagi downpayment ari ni, dlm seminggu keta da keluar, ok, adik aku bayar 500, sampai sebulan tak keluar2.

penipuan ketiga, dalam masa yang sama dengan kes satria hitam, sorg budak STAR – Satria Advance Racing kehilangan satria kesayangan die, kereta yang kami sanjung dek kerana kehebatannya. si edy ni bgtau, informer die(eceh…) bgtau kereta tu diorg nampak ada kat subang. so membe aku ni percaya la… kate nak g tengok, sekali bile membe aku ni datang, si edy ni leh lak promote kereta laen utk dijual, membe aku ni yang tengah terdesak nak pakai kereta layan kan je la… ok,last2 membe aku ni berkenan ngan satu kereta honda, si edy kate bg die 200 utk uruskan psl loan, gerenti dapat kate die, dipendekkan cerita, lpas dah dapat duit tu, ssh gile nak contact si edy nih, kalau dapat pon, mcm2 alasan die bg. dah burn 200 kat situ

penipuan ketiga. sorg membe aku, Q, bgtau edy, kakak die nak jual kereta, edy dengan laju nye sambar, amek geran ape sume, die kate dlm masa seminggu nnt die bg duit utk kereta tu, sampai sebulan tak bg2, kereta tu edy yg guna buat kesana kesini. sampai dah naik jahanam kereta tu, bile call tanya mana duit, mcm2 la alasan, bila mintak balik kereta, ade je cerita yang digorengnye… sampai bapak Q datang rumah edy bawak backup besar, baru la edy ni nak pulangkan kereta tu, tu pon ade lagi edy nak menipu, bile bapak Q tanya kenapa tak jawab fon, edy kate die tak pakai da tpon tu, bapak Q call dpan2 edy nombo tu… mmg malang nasib si edy, tpon tu berbunyi dalam poket die.

nak dijadikan cerita, aku berkenalan ngan sorg pompuan ni,die ni adik sorg dak STAR – Satria Advance Racing, yang aku kenal melalui edy, budak ni pernah bertunang ngan abg kepada si edy ni,tapi jodoh diorg tak sampai ke jinjang pelamin, so edy ni try la nak tackle dak pompuan ni, sbb edy yg kenal dulu, tau2 abg die lak yg dapat hahahaha… tapi dak pompuan ni mmg dah tak berkenan ngan si edy ni, kat aku lak yang die berkenan… hahaha… makin panas la hati edy ni… mcm2 cara edy ni buat utk tarik perhatian budak pompuan ni.

masa tu aku tak perasan sgt yg edy ni cube nak dekat ngan dak pompuan ni, lgpon masa tu aku pon tak terfikir nk serius ngan dak pompuan tu, masa tu aku sibuk menasihatkan dak2 STAR – Satria Advance Racing utk berhati2 ngan si edy nih, aku cerita kat sume psl edy nih…

edy dapat tau yang aku bukak pekung die, hangin la die, die tak leh nak cari makan kat budak2 STAR – Satria Advance Racing lagi dah. at the same time aku lak rapat ngan budak yang die dok keja2, hahaha… die sms maki2 kat aku sampai 3-4 kali, satu sms 3 page. aku wat dono je… dan Alhamdulillah, dak pompuan tu pon dah selamat menjadi isteri aku pada 3 julai 2011 jam 10.52 pagi. hehehehe.

situasi ke 2 org kate aku langsi:

sorg dak lelaki, kenal melalui geng2 STAR – Satria Advance Racing gak. lelaki bernama P. die ni pon ade kena mengana ngan edy n family, die beli kereta ngan abg edy, dipendekkan cerita, abg edy ni kate nk tukarkan kereta P ni, die soh P anta kereta kat umah edy, nnt die bg kereta lain, die bagi wira sebijik, sebagai pertukaran ngan satria P nih… P yang gembira ngan kereta baru yg die dapat, terus buat mcm2, buat ekzos, tinted, audio, tetiba abg edy kate owner lame wira tu nak balik kereta tu, haha… terpaksa la pulang balik, satria P ni tadi da jual, so P ni pegi la jumpe adik ipar aku, pinjam moto aku dengan helmet ARC aku, tak bgtau aku lak tu, tau2 aku tgk die dok bwk moto aku kesana kemari. aku cool lagi sbb aku tgh tak memerlukan sgt moto aku tu, sampai satu masa, nak dijadikan cerita, kereta aku kena bermalam kat workshop, so aku takde transport nak g keje esok, aku call si P nih, ckp nak pkai moto, die kate die kat klang, nnt die balik die contact aku, aku tggu,tggu sampai tengah mlm, tak call2 gak aku, aku call tak angkat2, nasib baek si Q dengan baik hatinya bagi aku pinjam kereta die, tapi kesian gak ar kat Q sbb kena bangun pagi2 bgtau mak die keta die aku pinjam. P tak contact2 aku langsung lpas tu,bgtau die tertido ke hape ke.

selang beberapa hari, aku jumpe P kat umah adik ipar aku, aku masuk rumah, aku eye contact je ngan die sambil bersalam, tak kate ape2, aku pandang je muke die, die tanye ape2, aku tak jwb, pastu aku keluar g makan ngan gf aku(skrg da jd wife),

pastu si P msg aku “ko marah kat aku ke long?”,

aku reply “ko rs2, ko da buat aku camni, patut tak aku marah ngan ko?”,

die reply “aku watpe?”

aku reply “aku nak pkai MOTO AKU, ko janji nak bg kat akau mlm tu, aku call ko tak angkat2, ko wat mcm aku yg nk pinjam moto ko”

die reply “ko xfhm mslh aku long,aku byk mslh”

aku reply “ape kena mengena ngan aku?aku nak moto aku.”

pastu die reply ckp pakcik die sakit la, adik die buat hal la… hape la… ape kena mengena ngan aku? da la pinjam tak pernah ckp ngan aku, lpas dpd tu,die pulang moto tu kat adik ipar aku, tapi helmet ARC aku die tak pulang2, bile aku sms tanye bile nak pulangkan, die ckp nnt die soh adik ipar aku amek kat umah die, bile aku terserempak ngan die, aku tanye lagi mana helmet aku, die kate die dah suruh adik ipar aku amek kat umah die, pelik lak aku, masa pinjam reti datang umah adik ipar aku, masa pulang, die soh adik ipar aku dtg amek. ape kes?

selang beberapa bulan, masa aku hanta gf aku,aku tgk kereta adik ipar aku xde, moto aku pon xde, basikal adik P ade. pelik lak aku, so aku call adik ipar aku yg tgh keje, xangkat, aku call P,sbb aku xtau nombo adik die, die sbg abg, mana la tau die tau kemana adik die pkai. call P,tibe2 die maki aku, die sound jgn call die lg, siap kate die boleh bayar kat aku berapa lame die pkai moto aku(smp skrg xbyr2 pon), siap ugut nk langgar aku smp mati lg, pergh… kalau aku report kat polis, masak die… aku ckp la.. ko nk hangin ni pesal? aku tanye moto aku mana je…sbb basikal adik ko kat sini, mana tau ko tau mana moto aku da pegi, bukan aku ckp ko yg pkai… die hangin semacam lak…

pastu sampai satu sms “lu langsi bro”… timbul persoalan dlm pale otak aku, aku tanya moto aku pon aku kena langsi ke? ngan kuasa Allah,selang 2 bulan lbh kurang,  Allah menguji die, die da tak keje kat tempat yg gaji die masyuk smp leh kate nk bayar aku tu, pastu mslh die ngan gf die lak dtg. die ckp ngan gf aku “mslhnye P tak ngam ngan along ar…kalau tak ,leh mintak tlg along,die mesti ada idea” aku ckp ngan gf aku,”xkan la die nak mintak tolong ngan org yg langsi nih?”

situasi ke 3 ni…

cam aku ckp td, aku sound direct je kat gebang ni, die ckp die nk bikin kereta die mcm ni,mcm tu, so aku nasihatkan je la mana cara yg lebih selamat dan jimat,pastu nak jual kereta satria die,nak pkai kancil turbo lak, pastu kate nk jual satria tu, nak beli GTI convert evo, the latest, satria 1.3 pkai injection,di ubah masuk piston 1.5,pkai karberator, hehehe… korg fikir sendiri la… pastu nak jual kereta tu dengan harga 23k,kereta tahun 2002, ada sape2 nak? leh aku bgtau die… hehehe…

aku pon xtau la ape mslh tibe2 die kate aku langsi,slama ni, cari gak aku tetengah mlm mintak teman makan, mintak edit gambo, errr… hard disk aku tak pulang lagi, tibe2 kate aku langsi.

kesimpulannye… skang ni nak buat baik pon ssh, makan diri sendiri pulak, aku tolong org sbb aku pnh rase, time ssh, xde sape nk tolong,so aku fhm camne diorg rs, so aku tolong ar… xsangka lak bile dah tolong org, org kate kite langsi lak…

eh lantak korg la nk kate aku langsi ke langau ke sg.lang ke helang ke langkah bendul ke. skang ni, aku nk membina semula hidup aku, aku nak capai balik cita2 aku…

sekian terima kasih…

Hasil carian :

(Visited 225 times, 5,350,259)

8 thoughts on “lu langsi bro…

  1. aku tak nampak pun apa yg langsi dalam cerita kau ni.ramai yang menipu pasal ada masalah ada lah.tak baik tipu orang byk sgt.ke muka kau garang sampai dorg kata kau cmtu?

    • @kid, mungkin kot… tapi… slame ni leh je ngam ngan aku, tetibe bile tak dapat ape yg die nak,trus cop aku langsi lak? pelik kan?kan?

  2. fuh, panjang gile story ni bro..rasenye dorg tu yg langsi tp xsedar diri..sabar bro..semoga bahagia dgn wife aka pengantin baru ye 🙂

  3. Pingback: lu langsi bro…
  4. 1. tahniah dah kawin

    2. tahniah jugak ko selamat kan gf ko aka binik ko skrg dari mangsa edy

    3. edy nie mmg xkan kemana klo jenis antu gebang…hidup kompen huru hara…

    4. si p nie pun da seakan2 dgn edy…haiya….

    5. gudluck untuk new life ko

    6. pendulik la nak kata langsi, selagi ko x kaco idup org…xpayah layan semua langau 2

    7. tue je..ahahahah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge