lompat lah tinggi-tinggi,lompat sampai HIDUP!!!

Assalamualaikum,salam sejahtera dan salam 1Malaysia, saspen tak tajuk entri nih? haha, bukan pe pon, aku nak kongsi psl 1 benda ni,

korang tau amende ni? aku yakin ramai yang tak tau,kalau tau pon,belum tentu korg ada bnd ni kan? orang selalu panggil bnd ni jumper, tujuan die,kalau bateri kereta korang kong, korang sambungkan wayar2 tu,merah kat positif,itam kat negatif bateri kereta korg, lagi satu ujung kat positif bateri kereta orang lain,lagi satu kat negatif bateri kereta org lain yang tengah hidup, camne nak kenal positif negatif bateri kereta? selalunya hujung wayar yang disambungkan kepada bateri tu, ada penutup bewarna merah,tu la positif, atau tengok tanda + pada bateri, tu positif la tu, dan kepada yg lagi satu pada bateri tu, mesti la negatif.

Bile dah sambungkan, seelok-eloknya korang tggu dlm seminit, baru start kereta korg yang tak leh hidup tu, kalau ssh nak hidup, tggu lagi lame, 5 minit ke, bia bateri tu charging dl, kalau tak hidup jugak, tggu la lagi lame, kalau tak boleh jugak, mmg kena tolak ar, tu kalau kereta manual, kalau kerta transmisi auto, nak tak nak korg kena cabut bateri korg tu, bwk pegi workshop, charge.. kalau mekanik tu kate bateri korg still elok, Alhamdulillah la, kalau tak elok, korg kena la spend 100 lebih untuk beli bateri baru.

Aku wat entri ni sebab jiran selang sebuah rumah dari umah aku ni pinjam jumper aku ni, aku ni jarang sangat2 bertegur sapa ngan jiran2, dah mmg perangai aku camtu,aku pon ssh nk ckp kenapa, aku dengar die tanya ngan jiran depan umah aku tu pasal jumper, bile aku kluar, die dah blah, bile die balik, br die tanye aku, aku bg la pinjam. die kate puas die tanye kat jiran2 laen, keliling umah die, die pegi tanya, sume xde jumper.

jumper aku ni aku beli masa tu bekas isteri aku bersalin,  so kereta tak bergerak selama seminggu, bile nak start nk bwk anak aku yang nombor 2, Muhammad Andi Hazim tu g klinik, start2 tak leh, siap dah tolak pon tak leh gak masa tu, ramai yang nak tolong, tapi sume takde jumper, so aku terpaksa cabut bateri tu, bwk pegi kedai, dah boleh hidup, trus aku g TESCO, beli jumper ni.

Banyak kerata yang dah menerima jasa dari jumper aku ni.org yang aku kenal, orang yang aku tak kenal, ramai dah aku tolong guna jumper aku ni, dan aku sarankan korg beli la satu, letak dalam kereta, bia semak sikit bonet korg sbb ade benda ni, jangan korg serabut time nak g keje, nak g kelas pepagi buta, keta tak leh start sbb bateri kong, org nak tolong pon xleh sbb sume xde jumpe, nak panggil mekanik, workshop tak bukak lagi. beli la satu, g kedai aksesori kereta ke, supermarket ke, beli la satu. camni la rupe die bile berbungkus.

cume yang ni buruk sikit la sbb dah bertahun2 aku beli. sekian sahaja.

iklan untuk kali ini.

{alongxp}

(Visited 44 times, 5,368,755)

19 thoughts on “lompat lah tinggi-tinggi,lompat sampai HIDUP!!!

  1. masa guna kereta kancil lama, jumper ni mesti ada, sebab kereta selalu buat hal…kalau tak ada, jawabnya mmg tak bergerakla…

    • @dilot, kadang2 kepala bateri tu dah haus pon leh jd gak… cam sorg member ari tu, then sy lapikkan kertas aluminium chewing gum antara kepala bateri ngan connector

  2. Saya pernah juna benda ni, masa tu injin kereta tak nak hidup, apa lagi…
    guna benda nilah, pastu ohlah… injin pun hidup. Pernah juga guna benda ni tapi injin tak hidup2 juga, akhirnya saya terpaksa (tak ikhlas tu…) beli bateri baru huhuhu…

  3. Pingback: Komuniti Blogger — lompat lah tinggi-tinggi,lompat sampai HIDUP!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge