khatan??sunat??potong??masuk jawi??hahahaha…

gambar dari metro.

Assalamualaikum,salam sejahtera,dan salam satu Malaysia…terdetik nk update blog nih bile tgk gamba budak2 ni kena ‘serang’…diorg ni disiram ngan air dari pili bomba…mmm…cuti sekolah ni,ramai la yg kena ‘potong’, sbb masa cuti ni tak pergi skolah,so senang la nk berpantang kat umah…

baca berita ni wat aku teringat masa aku bersunat atau berkhatan 15 tahun dulu…fuiiyyoo…da lame da rupenye…hahahaha…sblm tu,aku citer sikit psl adat @ budaya(xtaula) org melayu pasal sunat nih… kire ni citer zaman dulu2 la…

klu tgk gamba kat atas tu, diorg disimbah tu adalah menggantikan upacara berendam dlm sungai… ni org dulu2 cerita kat aku, memula diorg bangun pagi,kena minum air amende ntah(tp xramai yg citer bab ni), pastu g berendam kat sungai berjam-jam gak la sampai ‘anu’ tu kecut… pastu pakai baju, kemudian diorang ni akan di….ape name ni ar… junjung kot(seperti dalam gamba)

selalunya yang menjunjung  ‘pengantin lelaki’  ni adalah bapak diorg atau pakcik diorg, tujuan mereka ni dijunjung macam ni sebab nak bg diorg rasa cam raja,cam special la…sebab sunat ni sekali je seumur hidup seorang lelaki, kalau 2 kali tu,kes laen la tu…tengok la muke budak2 tu,seronok je dijunjung….sbnrnye diorang tak tahu, tujuan dibuat camtu supaya budak ni susah nak lari…hahahaha…. mau diorg tak larinye,kalau dah misai tok mudim tu macam ni ha…

hahaha…tp tu org tua2 cakap untuk takutkan budak2 je…

bile dah dijunjung tu,diorang dibawak ke rumah mana yg dicadangkan untuk dijadikan tempat diorg akan dikhatankan. sampai kat sana,tok mudim, org kampung dan BATANG PISANG dah menunggu…korang kenal batang pisang x? ni ha…

aku letak gamba tu sbb mana la tau ade yang tak kenal,jenis jakun,kalau orang johor cakap perak tapi bunyinye “peghak”…hahaha…cam bekas isteri aku,die potong batang pisang,mengalirla getah dari batang pisang tu, tu pon die pelik,menjerit panggil mak aku…hahahaha…kenangan tu…skarang die da jadi bini org laen da…

ok,berbalik pada citer batang pisang… org kate,budak ni kena langkah batang pisang tu 3 kali,baru duduk… huhu…masa duduk tu,rasa cam jantung da berhenti da…huhu…. tambah rasa nk mati,nak terkencing bile tengok pisau tok mudim, skali datang camni ha… xmenggigil?

haha…tapi rasenye bukan itu pisaunye…ni gamba yg aku jumpe bile aku tanya ngan abang google :

keluar la gamba ni…ok, dikatakan, bile dah duduk tekangkang atas batang pisang tu,tok mudim akan sepit hujung ‘anu’ tu,die tarik sikit kulit tu,die sepit…mmm…korg tgk gamba ni,korang leh bayangkan la kot…

ok?pastu tok mudim akan potong kulit lebih tu…haaa…bukan tok mudim tu potong semua… lpas tu,tok mudim akan letak iodin pastu balut, camnila rupe benda tu…

pastu memasing balik la ngan kain pelekat yang dipegang hujungnye,sbb takut kepala ‘anu’ bergesel ngan kain… sakit woooooooooooooooooooooooooooooooo….

tapi masa aku sunat dulu,aku tak merasa sume tu… aku sunat dulu kat klinik…pepagi g klinik naek motor berempat,aku, bapak n mak aku n adik aku…masa tu xde kereta… steady je aku masa tu… sebelum tu bapak aku da booking siap2 da… masuk bilik pembedahan tu, aku masuk dengan ayah aku… sekali ade nurse sorg,comel gak, cutting mantop…huhu… aku malu la pulak bile disuruh tanggalkan selua… masa nak tanggalkan seluar tu,aku tengok muke nurse yg comel tu, nurse tu senyum je, doktor tu cakap, jangan malu la… pastu duduk atas katil… antara yg aku ingat, doktor inject bius…huuuuuuuuu…sakit gak… lpas die inject,die try kepit gunting kat anu aku,pastu die tanye aku sakit tak, aku ckp “sakit”,mmg sakit pon…so die bius lg…pastu try n tanya lg,aku cakap sakit… ntah bape kali ntah bius, die tanya… aku ckp,sakit ckit la…tp pasal muke aku dah tak ketat cam sebelum ni…

agak2 ar…xde la sampai camni…tp bile aku ckp sakit gak ar tu,sbg sorang doktor yang berpengalaman,die tau la gaknye da xberapa sakit,trus “zaaappp” abisla…da kena potong,pastu die cakap,da potong, aku nak tengok,cpat2 ayah aku tarik kepala aku xkasi tengok,pastu die jahit…(aku xde pengalaman dibalut),die jahit kat keliling tempat yang dipotong tu… lame gak la proses die jahit tu… sempat gak ar aku jengah… mak aih,die jahit anu aku cam jahit selua koyak je… aku yang takut…dah lame proses tu,akhirnye siap….

aku keluar dari bilik tu,pastu duduk jap sementara dipanggil utk amek ubat, sementara tu bapak aku g tahan teksi, dah amek ubat,aku kelua dr klinik tu, tggu ayah aku sampai ngan teksi… masa tengah tunggu tu, adela sorg pakcik tu gelakkan aku, pastu tanya aku “nape tu dik?” ish pakcik ni,dah tau lagi nak tanya… teksi sampai,aku naek teksi sampai la kat umah…

seksa aku lom abes lg… elok aku masuk je rumah dah org bg salam,cam kenal… owh alang,kawan aku… die dtg menjemput aku sekuarge g majlis hari lahir abg die n nk pinjam kamera ayah aku… huwaaaaaa… besday party… aku xleh g,sbb aku berpantang,mak n adek aku g,aku dok umah,baring atas tilam biru…tengok tv dr pagi sampai malam… mmg jadi raja ar aku,tv tu aku punye…baring dpan tv,pastu suruh org tuka chanel,tv tu xde remote… hahahaha… tp yg tak bestnye, mak aku balik bwk kek,bwk mcm2 makanan, tapi mak aku kate,aku takleh makan, mak aku kate aku leh makan sejenis makanan yg aku xingat name die,dlm tu ade daging hotdog,disalut ngan tepung cam donut tu… ok la tu…ade gak hot dog,tp sebelum sampai kat tangan aku,mak aku kuakan daging hotdog/sosej tu…mak aku kate leh makan rotinye je…waaaaaaaaaa… sedih… mkn jela…

pastu tiap2 hari makan ikan haruan,masak singgang, da la aku xsuke makan ikan, kena makan ikan haruan lak tu… selalu makan tak habis, pastu bapak aku marah sebab ikan tu mahal… da la kena makan ikan, kena lak ulser dlm mulut… seksanya… pastu kenangan yang kelakar yg mak aku pernah citer kat bekas isteri aku, aku melompat berbogel dari toilet ke ruang tamu…sbb masa tu 1st time kencing sejak sunat,ntah camne ntah… pedih gile… melompat2 aku… hahaha… tu pon mak aku nk citer ngan bekas isteri aku,tp tu masa kitorg masih bersama ar…

lpas seminggu bersunat, sepupu2 aku dtg umah,xla boring sangat, siap diorg tgk aku sapu minyak gamat kat anu aku… hahaha… xlame pastu luke dah kering,tapi benang jahit tu tak tanggal lagi, aku da pkai seluar… selua trek, skali benang tu tersangkut kat selua tu…adeehhh… cam nk tekencing tahan sakit…

macam2 la kenangan, yg bestnye, bile aku balik ke kampung kat kota tinggi, bile time nak tido, aku akan berebut tilam biru tu ngan adik aku yg bongsu,die ngaku tu tilam die, aku ckp ar,ni tilam aku tau, aku berpantang dulu atas tilam ni la… hahahaha… mcm2 ar aku dgr pengalaman pasal sunat nih… klu korg nk share,silakan…

{prtm}

Hasil carian :

(Visited 1,632 times, 5,335,149)

9 thoughts on “khatan??sunat??potong??masuk jawi??hahahaha…

  1. Salam! Ada lagi tempat cara sunat olih Tok Mudim. Tolong bagi tau saya. 012-2468573 En. Goh Choon Keng.
    Terima Kasih.
    InsyaAllah! Kita jumpa satu hari.

  2. ak sunat time umo 13thn…akhir tingkatan 1…ms tu tahun 80an..biase ler bdk sunat lambat ms tu…kt kg..bila tgok btg pisang pun muka ak n sepupu berubah…hehe…duduk je rase sejuk…lepas tu Adoiiiiiii…….pedih, tolong, sakit, arhhrrr…mcm2 bunyi…teringat ak bro…klakar pulak rase’y….hehehehehe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge