kenapa guna domain panjang-panjang?

Dah lama dah nak buat entri ni… Cuma belum ada kesempatan, lepas tu terlupa.. pernah jugak saya baca satu entri sorg blogger perempuan pasal domain name panjang tak ingat ni, tapi bila saya nak komen, saya tengok, dia sendiri pon guna url/domain yang boleh tahan panjangnya… nak ingat jauh sekalilah… kenapa nak guna yang panjang2? kenapa tak guna yang pendek2, mudah ingat, mudah disebut? contohnya macam

lamankongsi.com

klbytes.com

lel4.blogspot.com

kan mudah disebut, macam alongxp.com je ke kan?hahaha… kan lebih mudah nak disebut,ditulis, kalau nak buat business card macam saya ni ha… kan senang je… boleh nampak jelas dah orang nak taip pon tak salah eja..

kad blogger

cantik tak? kalau korang nak buat jugak, klik kat gambar tu, akan pergi ke blog blogger yang buat benda ni… sebenarnya saya tak de buat apa2 business pon, cuma… pernah terdetik nak buat kad ni sebab nk bgtau url blog ni… walaupun urlnye pendek, tapi kita orang melayu kan mudah lupa… tapi tak buat2 jugak sebab tak tahu nak tulis apa, lpas jumpe dengan mamat dan haru masa gathering blogger edisi selatan kat melaka hari tu, terasa cam dapat idea pulak, lagipun ramai gak yang kata saya boleh masukkan apa2 iklan dari luar(bukan dari syarikat pengiklanan) bila diorang tahu trafik saya melebihi 2 ribu sehari. so apa salahnya kan?

ok,berbalik kepada domain url tadi, kenapa pilih url yang panjang? tambah2 yang ada blogspot.com, blogspot.com tu pon kadang2 orang boleh tersalah taip, inikan pulan url yang panjang dicampur dengan blogspot.com tu… kalau dah diorang cube sampai 7-8 kali asik salah taip, mau diorang putus asa dan taknak meneruskan hasrat nak masuk blog korang… tak ke korang rugi 1uv? kalau 10 orang yang putus asa? tak ke 10 uv korang rugi?kalau dari 10 Unive Visitor tu korang boleh dapat 20 hingga 40 Pageview, tak ke korang rugi sampai 40 pageview? banyak kan? so korang pilihlah domain atau url yang mudah disebut,mudah diingat dan mudah ditaip, dikir untuk jangka masa panjang, domain atau url ni sebenarnye memberi sebahagian besar kejayaan blog korang. ok, selamat berblogging

alongxp

Seorang juruteknik komputer, seorang jurufoto, seorang ham operator yang memegang callsign 9W2AXP, seorang suami, dan seorang bapa

You may also Like

26 Comments

  1. Hanif Abdul Bahar

    1st Sep 2013 - 1:27 am

    Penting domain name yang senang ingat dan tak silap ejaan 😀

  2. syaiful

    12th Apr 2012 - 6:43 am

    posting dlm blog nie mmg m’nrik.

    • Alongxp

      12th Apr 2012 - 1:31 pm

      mekasih…

  3. nafisa81

    6th Apr 2012 - 3:00 pm

    takleh yg pendek2..kena rejek…sbb dah penuh..
    nafisa81 kata cerita ni best –>>Telekung Travel Warna Purple Yang Cantik…

  4. harith

    15th Mar 2012 - 12:06 am

    macam lamankongsi?kikiki

  5. alanbaik

    16th Jan 2012 - 12:20 pm

    terbaek along. simpan 1 kad utk aku ok. nak gantung dalam frame

  6. alanbaik

    16th Jan 2012 - 11:52 am

    terbaek along. simpan 1 kad tu utk aku nak gantung dalam frame.

    • Alongxp

      16th Jan 2012 - 12:27 pm

      @alanbaik, perli ke hape tu?hahaha… boleh2… tapi ntah bile nak jumpenye.. hehe

  7. Garfield

    15th Jan 2012 - 11:04 am

    Sebenarnye, I ade 1 lagi domain yg lagi pendek, iaitu garf.us
    http://garf.us ni adalah mirror site kepada garfield.in
    Dulu http://garfield.in ni, pernah kena blacklist kat FB disebabkan 1 plugin yg terspam at FB, so I beli garf.us ni untuk membolehkan I utk post link blog I at FB lagi.
    Tapi, sekarang dah unblock, so I pun continue guna kedua-dua domain ni lah.

    • Alongxp

      15th Jan 2012 - 11:57 am

      @Garfield, bro… knape i dh tak dpt emel bgtau ada komen to moderate ye?

  8. Garfield

    15th Jan 2012 - 11:00 am

    Sebenarnye, u boleh guna domain name sendiri kat blogspot jugak.
    Garfield kata cerita ni best –>>Fairy tales are all dead nowadays!

    • Alongxp

      15th Jan 2012 - 11:50 am

      @Garfield, dah diorg rs RM20 higga RM40 tu mahal.. nk wat cam mana.. klu blh nk free je.. haha…

  9. yatie awang

    14th Jan 2012 - 5:38 pm

    betul tu…buat apa yang payah2..kalau boleh lagi boleh pendek lagilah nak…tapi itulah kalau guna blogspot, wajiblah ada namanya tu
    yatie awang kata cerita ni best –>>Cinta dan Karekter

    • Alongxp

      14th Jan 2012 - 11:52 pm

      @yatie awang, mmg lah… tapi kita ada pilihan untuk letak domain yg mudah diingat sebelum perkataan blogspot tu kan?

  10. yatie awang

    14th Jan 2012 - 5:34 pm

    betul juga kan? kita buat sesuatu biar mudah, tapi itulah bila dah guna blogspot ni..wajiblah ada namanya tu…

  11. kai

    14th Jan 2012 - 5:07 pm

    nk wat mcm ne bro…
    ramai x mampu nk pakai domain dot com..
    walaupon modal bawah 40 untuk domain saje..
    kai kata cerita ni best –>>Jom Bertukar Blog

    • Alongxp

      14th Jan 2012 - 11:59 pm

      @kai, kalau sebulan kita simpan RM3.5, kita boleh dapat RM42 setahun, cukup untuk kita beli domain, kalau kita simpan sehari lima posen, setahun kita akan dapat RM180, cukup untuk beli domain+hosting kan?hehe

  12. Mr.Sepet

    14th Jan 2012 - 4:23 pm

    betul . . biaq pendek saja . . heheh . . saya punya nie pon xfriendly pun . . tp mlas nk tkaq ..
    Mr.Sepet kata cerita ni best –>>Tip Tingkatkan Visitor Sehari 1000 Visitor

  13. pjaz

    14th Jan 2012 - 3:19 pm

    masa guna blogspot mmg panjang nama url, sampaikan pjaz pun tak hengat..heheheheh =]
    sekarang guna domain sendiri lagi seanng, pendek mudah untuk orang lain ingat… =]
    pjaz kata cerita ni best –>>Pakej percutian percuma, siapa tak nak…

  14. normi

    14th Jan 2012 - 3:00 pm

    haha..tak der lappy sndiri lagi..nak guna domain sendnri..:)

  15. cikbolat

    14th Jan 2012 - 2:57 pm

    ohhh.. bolat punye pnjang la jgk.. tpi xpelik-pelik la..

    bolat tak prnah kisah traffic pon ==” camne nk nengok? mueheheheh
    cikbolat kata cerita ni best –>>Taiko Angkat Tepon !

    • Alongxp

      14th Jan 2012 - 3:10 pm

      @cikbolat, bukan blogspot ada google analytics ke?

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Archives

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 3,729 other subscribers

×