Kena hafal nih….

Assalamualaikum,Selamat pagi,salam sejahtera dan salam 1 Malaysia.

Ye…seperti yang anda lihat pada tajuk di atas, ada benda yang perlu saya hafal sebelum Peperiksaan Radio Amatur(RAE). ape bendanya?

ini dia…

huruf A sampai Z… haha…da mcm dak2 praskolah pulak…tp belajar dari sudut penggunaannya dalam radio amatur. macam ni.

A = Alpha
B = Bravo
C = Charlie
D = Delta
E = Echo
F = Foxtrot
G = Golf
H = Hotel
I = India
J = Juliet
K = Kilo
L = Lima
M = Mike
N = November
O = Oscar
P = Papa
Q = Quebec
R = Romeo
S = Sierra
T = Tango
U = Uniform
V = Victor
W = Whiskey
X = Xray
Y = Yankee
Z = Zulu

huhu… malam td aku ngan rosdi pegi bukit puchong, masa kitorg g eye ball kat cheras ari tu mmg geng2 adarc ni dah ajak kitorg dtg, aku ingat majlis ape je…so aku pon pkai la sempoi gile,sua pendek je… skali majlis mlm td, majlis pelancaran kedai sorg yg berpangkat datuk dan majlis RELA, tp ade demo penggunaan radio amatur la…

ok,dok berbual-bual,sorg brother ni ckp, 2 benda ni ko kena hafal,yg ni kitorg xleh nk bg tunjuk ajar, mmg kena hafal, klu xhafal,kitorg xleh wat pe… bnd laen leh la kami bg nasihat, 2 benda ni mmg nk kena ingat sendiri. 1. Fonetik antarabangsa utk radio amatur cam kat atas tu, lg 1 Q code(yang ni aku akan post akan datang).

Slh satu tips yang diberi oleh brother2 ni camne nk ingat adalah, bile g mane2, nampak nombor plate kenderaan kat depan tu,translate dlm fonetik, contohnya WHG = Whisykey Hotel Golf. dah aku ngan si rosdi ni dok berlawan sape lg cpat translate. mmg cara yang berkesan, sbb ada abjad yang aku tak hafal yg si rosdi ni hafal,dan sebaliknya…

bile mase penggunaan benda nih? ok aku bg contoh2 yg aku tau:

masa sebut callsign cam ni 9W2LOL so sebutannya Nine Whisykey Two Lima Oscar Lima.

bile bgtau nama, sbb bile bile kite sebut nama kita contoh Amir, tp sebutan kite berbunyi Amer, n kadang2 org dengar cam amin/amen/hamid/hamed… so kite sebut nama kita n ejaannya Alpha Mike India Romeo…

bile bgtau nama tempat contohnya nk bgtau kluang,org mungkin dengar kuang,kluang kat johor,kuang kat selangor… so eja Kilo Lima Uniform Alpha November Golf.

alaaaa…bukan stakat dlm radio amatur je kite leh aplikasikan benda ni,dlm hal2 tertentu pon boleh, contohnye bile kite call Maxis ke celcom ke digi ke telekom ke,nnt die tanye name kite kan? kadang kite kena eja, kena lak kite ni lidah pendek, so Fonetik ni boleh membantu…

So itu sahaja untuk kali ini.

Hasil carian :

alongxp

Seorang juruteknik komputer, seorang jurufoto, seorang ham operator yang memegang callsign 9W2AXP, seorang suami, dan seorang bapa

You may also Like

2 Comments

  1. alongxp

    30th Jan 2011 - 4:31 pm

    ye betul tu cik zety… benda ni mmg banyak gunanya…
    yup… dulu masa zaman student dulu,masa sem 1 ada gak blaja phonetic symbol tuh… n masa tu sy dipaksa jd instructer utk kebaskn mulut membe2…hahahaha… kenangan tuh…

  2. zety

    30th Jan 2011 - 2:09 pm

    benda ni selalu gak gune masa berinteraksi dengan kaum lain terutamanye cina.diorang pelat sikit dan ade juga yang ssh nak paham.

    english pun ade phonetic untuk perhebatkan pronunciation

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Archives

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 3,729 other subscribers

×