Iq alarm clock

td terbaca post pasal iq alarm clock ni kat blog sumber inspirasi kehidupan anda pasal iq alarm clock ni…

menurut apa yang aku baca kat tempat laen jugak, alarm ni tak kan berhenti berbunyi selagi kita tak jawab 1-3 soalan dengan betul.  so bile kite dah paksa otak kite untuk jwb soalan, itu akan wat kite berhenti untuk tdo balik, persoalannya, hehehehe…

persoalannya,aku ada masalah, masalah yang camne? bnd ni jadi sejak lbh kurang 7-8 thn lpas la… aku klu ngah tdo,klu org sms ke org call,kadang2 aku bgn,celikkan mata,jawab call tu cam biasa, siap leh cover suara lagi,hahaha..aku leh reply sms, pastu aku leh tdo balik,klu yg sms tu selamat la…sbb sllnye aku bgn tdo,aku akan check handphone, ade xmsg,tgk kat inbox,tp aku jarang check kat call register…

so sll aku xingat yg td ada org call aku masa aku tdo, antara contohnya, masa thn 2003 ke 2004, situasinya camni:

ari selasa malam rabu,aku keluar ngan siti(nama sebenar,tapi xpenuh) time nk balik tu da set dah,esok mlm nk kua lagi, tapi hari khamis dalam pukul 1000,siti call aku,die ckp die kena pegi kl jumpe kakak die,aku siap tanye die g ngan sape,naek ape,balik bile,mcm2 lg la…pastu aku tetido balik, dlm pukul 1945,aku call siti,tanya dah siap lom?

die sound,”kan td aku da call bgtau aku kena g kl?”

aku ckp “bile?”

die jwb “pagi td la…”

aku tanye “ade e?”hahaha…

die ckp lagi “ade la,ko siap tanye mcm2 lg”

aku jwb “owh…aah la…aku lupe la”,

pastu aku letak fon,aku check kat recieved call,eh…aah la…ade la…hehehehe..

tu ok lagi. ade lagi teruk, kes ni jd baru2 ni…

aku balik kluang(my hometown), hari ke 2 aku kat sana,mak aku tpon dr tempat keje die, camni “katne?”

aku jwb,”kat umah”

mak aku jwb,”jgn g mane2,jap g mak usu nor nk dtg umah”

tanpa byk tanye aku jwb “orait mak”.

pastu terfikir gak, “ape mimpi makcik aku ni nk dtg?da bertahun2 xdtg wlaupon umah aku ngan die xde la jauh mane,1 daerah gak..”

ah…abaikan lah,bia la die nk dtg,

pastu mak aku blk sblm makcik aku smp,xlame kemudian makcik aku dtg ngan anak die yg angah,umo dlm 24 ke 26,aku xingat…

adelah hal utama yg die nk setle ngan mak n ayah aku,tapi aku xamek port,aku dgr2 ade la die sebut nk wat kenduri arwah,kenduri 40 ari,aku yg dah diajar jgn menyampuk,xde la nk menyampuk,tp bile cam xde topik perbualan antara diorg tu,ade la aku bebual ckit,tanye dari mane,hendak ke mana, camtu la…n x pulak aku ni tanye mana bobo(nama timangan bg pakcik aku/suami makcik aku ni)

bile makcik aku ni dah balik, aku tanye la bapak aku…”sape meninggal?”

bapak aku jwb “bobo lah”

berderau darah aku…pakcik aku yg sll memeriahkn suasana bile family berhimpun dah xde…

aku tanya lagi “bile?xbgtau pon?”

bapak aku ckp “kan mak dah tpon kau,subuh2 mak tpon kau…”

adek aku a.k.a angah jwb,”aah,yg aku lak,latif(bos die,bos die ngan family aku mmg rapat,rapat sangat2) kejut aku,kejut pakai kaki lak tu….die ckp, wei lan,pakcik ko yg kat ulu pengeli,yg kite g umah die ms kenduri tu dah meninggal”

so aku ckp kat bapak aku “yeke?alaa…org klu jwb ngah tdo,nnt ttdo blk,bgn da xingat ape da…len kali pas call,msg blk ape yg bgtau td…”

hehe…parah ar aku nih… so pada kwn2 yg laen,klu korg call aku time aku ngah tdo,pastu msg blk la ape yg korg ckp td tu.. sbb aku ni tdo xtentu masa,kdg2 aku perlukn 2 waktu tdo,contohnye pas maghrib aku tdo dlm stgh jam ke 1 jam(sllnye ni klu badan aku pnat…)

pastu nnt kul 3-5 pagi aku tdo lg skali utk keperluan otak berehat…

so… jgn tekejut klu kul 8 mlm ke 9 mlm korg call,aku ngah tdo, n pelik klu tgk status fb ke post kat blog ni kul 4-5 pagi…

p/s: tp pagi td,ssh tul aku nk tdo ngan tenang,fikiran aku terganggu…

(Visited 14 times, 5,369,527)

53 thoughts on “Iq alarm clock

  1. uik sama lah kita…suka tdo kejap lepas magrib n bgn pulak.. tp kalo bab xsedar cakap ms tdo 2 rsnya biasaa kot…

    actually jam 2 bagus jugak…lagi susah soklan yg di bg, lagi lah bagus…penat2 perrah otak, mst xley nak tdo lagi..ngeh2

  2. pirate : parah wei cam tu…buat nye nk call awek,tercall bapak die…hahahaha…
    iyllienaz : uish…gilek ah…smp 4-5 minit?
    lavender : dulu,aku pon camtu gak…tp tu dulu ar…hehehe… :Happy-Grin:
    dakcomot : tu la psl…tp rupenye…ramai yg cam kite… :Happy-Grin:

  3. hahahahaaa…oppsss tergelak pulak…betul annn…rasa mcm mimpi ja jawab kol tuh…pastu sambung tido,bila bgn balek..lupa semua..hoho

  4. haha..sama la kite..selalu kalau bangun pagi, check received call, terkejut sebab tengok duration sampai 4-5minit..tapi xingat cakap ape yg lama sangat..

  5. best wooo tido… pernah skali terjg dr tido dah agak lambat then trus call member. tp dia x angkat. gua sambung tido pulak. lps tue bila bgn rupa2nya perasan tersalah call org lain…

  6. tido bangun tido balik takpe…jangan tido pastu tak bangun2…
    hehehe lawak je ye…jgn marah 🙂

  7. saye pernah…BF tpon mase sy tgh tidur…xsadar ape..besok die kate saye anggkat phone ckap saye melalut tah haper2..malu jek..hehee

    • anggun : ado…
      areef : waalaikumussalam,sesame, n tq sudi singgah kembali
      mieja : bgs la camtu…
      IM : kaki xp? camne tu?
      laici : huhu..nk wat camne…
      ika : yup…xtau ar arge die baek ke x,haha…

  8. owh…omu belum sampai tahap camtu lagi…sebab memang akan sedar sepenuhnya…tapi kes along ni..memang dahsyat kot…hurm…..?????

  9. suzan : xde la…sbb sy ade byk sgt password…kdg2 sy sndr xigt… nombo pin pn igt bile butang tu da ada kat dpan…
    asfz : selamat dtg
    wan fadhilah : haha…mintak jauh la…
    eja : ntah…
    tasha : hehehe…ramai rupenye yg cam sy ni ek?hehehehe
    muse : ye la kot…hahahaha…

  10. ish.. bahaya jugak kalau macam tu. nak2 kalau ada hal kecemasan. kalau lah ada orng kejutkan time ngah ada kebakaran, lps tu tido balik.. hah! kan dah nanya tu.. huhuhu

  11. kulop ludin : ceh,maknenye tu alarm utk org umah…hehehe…
    miss blury : sy off tpon klu tpon tu hang ke problem ke,n bateri kong,xprasan,klu x,mmg on 24 jam…kot2 ade emergency ke kan?
    nadhirah : ramai rupenye tf sekapal ngan sy…ekekeke…
    cikamiea : ape la kamu nih…ekekeke…

  12. sumpah terasa weyh.. kita spesies!!
    hahaha…
    sebab an.. lek2 je time tido angkat call, pastu dah tak igt pape dah.. check received call, ade orang call aku la.. hahaha.. cam ngeng je rasa

  13. sama la den….
    cakap mengarut jerk….
    dulu tak suke on hp time tido..
    kacau jerk…tp now on 24 jam
    coz kalau something penting dr family dah susah

  14. paling penting badan ko tengah selesa.. baru dapat tidor 7-8 jam sehari..

    minum segelas air suam sebelum dan selepas tidor bia mudah bangun..

  15. ehhh.. same la ngan cik pulau..
    cik pulau pun kalau tidur still boleh je angkat fon..
    cakap macam biasa..
    bangun tu dah tak ingat da..
    kdg2 tgk fon ada received call..pastu mula la pelik. then call balik org tu tanya, ada call ke mlm td…hahaha… sengal kan..
    rupanya cik pulau tak keseorangan.. lalala~

    • cik pulau : ok la jugak,bukak la jugak recieved call,sy ni?sll check inbox je…
      you : 7-8 jam?lamenye…
      kyle : try ar cari…hehehehe…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge