Insomnia – apo kobondo lak tu?

sape xtau amende tu insomnia ? haha… selalu org tanye sape tau kan?bia aku lak tanye sape xtau…

insomnia

dpd sumber yg aku tanye adalah beberapa sumber yang aku dapat, tapi sumber tu dah expired, so aku terpaksa edit balik entri insomnia ni

insomnia eye- bag

ok,berdasarkan ape yg die nyatakan kan kat situ, definisi bagi insomnia ni adelah… kesukaran untuk tidur atau kekal tidur (asek terjaga cam aku ni) atau tidur tidak lena lebih dari sebulan.(terjemahan sendiri)

punca :

antara punca insomnia atau tak boleh tdo ni :

Alkohol (harap faham la ye)

Kegelisahan

Kopi

Stress

simtom :

  • Susah nk tdo pada kebanyakan malam…snang citer ssh nk tdo mlm la
  • Rase letih atau lesu pada waktu siang atau tertidur pada waktu siang
  • Tidak merasa segar bila bangun tdo
  • Asek terjaga bile bgn tdo.

Selalunye…org yg dah tau die insomnia ni,sll berfikir utk cukupkan tdo..lagi diorg cube ,lg la kecewa n stress, n makin menyukarkn lg utk tdo…(abes tu camne?adeh)

cara nk setlekn mslh ni :

  • Jauhkan/elakkan mengambil alkohol, nikotin dan dadah sebelum tidur.
  • Jangan tidur siang
  • Makan mengikut masa, elakkan makan banyak sblm tidur.
  • Bersenam sekurang2nye 2 jam sebelum tidur.(aku nk ajak sape maen pingpong tetengah mlm ni?)
  • Setkn supaya tdo pada waktu yg same setiap mlm.
  • Selesakn diri utk tidur.(tempat tdo kemas,bersih,wangi)
  • Cube kosongkn fikiran,buang segala kegelisahan yg boleh mengganggu tdur anda,yakinkn diri yg anda boleh tdo.(yang ni ssh pada aku,camne aku nk benti berfikir?)
  • Gunakan tempat tdo utk tidur dan seks(utk yg dah nikah) sahaja.(patutla…aku wat keje pon atas tilam)

cube buat sesuatu yg relaks sblm tdo cam bace buku ke tgk tv ke…

kalau tak boleh gak,cube tdo kat bilik laen.

antara cara utk menghilangkn kegelisahan tu,adalah tuliskan ape yg korg risaukan tu… cara ni dopercayai boleh memindahkn ape yg korg fikirkn tu ke kertas yg korg tulis tu.

kalau xleh gak,mana yg bujang dan bujang kembali(cam aku ni ha),carila “ubat tdo”…(mak,org nk kawen…leh e?hahahaha)

kalau dah buat mcm2,xleh tdo gak,g la jumpe doktor, mgkn doktor akan bg ubat untuk korg tdo…

selamat mencube…

 

(Visited 41 times, 5,375,348)

23 thoughts on “Insomnia – apo kobondo lak tu?

  1. terus wat entry sai insomnia eea. ngee..
    nabilah lau ssh nak tido malam tue mgkin sbb byk pikir. stress.
    tak pown nabilah tido pas maghrib pastu kul 11 bgn. dah tue trs x leh tido. hee..

  2. atas katil tu la tempat nak makan, nak maen message, nak guling gulis tapi tak tido, nak dengar lagu, nak minum air, nak baca buku, nak duduk duduk. haha. setakat ni tido okay lagi. boleh tido awal dan bangun lewat. kadang kadang subuh pon dekat dekat 7suku.

    tido siang lama lama pon, malam boleh tido lagi. hehh.

  3. ouhhh…nampaknye aku takde penyakit nih…fuhhh lega2….wahhh pasni sebelom tido kene senam dulu nih…keh3…perot pon sudah mule kedepan…yeehaaaa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge