hobi baru….

Assalamualaikum,salam sejahtera dan salam 1 Malaysia… harap sehat2 je….

post kali ni aku nk citer psl hobi, ade mcm2 hobi kat dunia nih… antara yg paling popular kat buku karangan budak2 skolah rendah masa aku skolah dulu adalah mengumpul setem, membaca, main video game, mcm2 lagi lah…

masa aku darjah 5 ke 6 dulu aku ada sorg kawan, hobi die yg diwarisi dari arwah bapak die, mengumpul duit syiling, tp bukan calang2 duit syiling wooo… duit syiling lame, duit syiling keluaran khas(zaman dulu ada publish, zaman skarang da xde).

ape yg dikatakan ngan hobi? hobi: pada pandangan persendirian aku, hobi ni adelah satu kerja, amalan, perbuatan yg dilakukan kerana minat, saje2, tanpa mengharapkn pulangan.

hobi aku? err… secara jujurnya… byk sgt sampai aku xpasti tu hobi ke ape… salah 1 benda yang aku rasa adalah hobi aku, makan, hahahaha, kalau jalan2 g tempat baru, mesti aku nk cube makanan kat situ, cr makanan yg pelik sikit ke, unik ke.

hobi yg utama pada aku, fotografi la… mmg la ada wat site income,tp aku xmengharapkan sgt utk amek gamba utk site income, xenjoy ar… kekadang tensen pon ade… aku enjoy shoot suke2 hati…

then aku ade bela ikan, ikan yg kuat mkn… hahahaha… aku xtau jenis ikan yg aku bela skang, ada 2 jenis, 1 jenis(4 ekor) yg aku xtau name jenisnye, 1 jenis lg lampam(yg org kedai tu ckp la)ada 2 ekor… yg 4 ekor ni yg aku suke sgt, bile aku berdiri je dpan akuarium tu, ikan2 ni berkumpul tgk aku, mereka ni da tau da yg aku nk bg mkn… huhu… layan siot…

haaa…. ni hobi yg baru aku nk ceburkan diri, hobi ni unik ckit…. name nye Radio Amatur , klik utk baca penerangan pasal Radio Amatur ni di wikipedia…

secara ringkasnya :

Radio amatur adalah perhubungan radio 2 hala menggunakan frequency yang ditetapkan. Ia disebut 2 hala kerana ia membenarkan pengguna untuk bercakap dan mendengar, berbeza dengan radio awam (erafm, sinarfm, hotfm dan lain2)yang hanya 1 pihak bercakap, manakala satu pihak lagi hanya boleh dengar shj.

Frequncy yang digunakan oleh pengguna radio amatur adalah mengikut ‘Band Plan’ dan ‘Spectrum Plan’ yang ditetapkan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC/SKMM).

Pada asasnya memancar(Tx) dan menerima(Rx) frequency dalam radio amatur ada 4 cara, iaitu menggunakan kaedah ‘point to point’, ‘via local repeater’, ‘via linking repeater’ dan ‘echolink’.

(diambil dari 9w2ury bertajuk apakah radio amatur)

gambar2 radio amatur

yang ni sllnye ade dalam kereta

yg ni sllnye ade kat umah, kat markas ke camtu la…

perempuan pon ade yg join benda nih, ramai n tak kira umo

budak pon ada… sbb utk radio ni, umo 14 tahun ke atas boleh ambil lesennye…

dokumentari

n lagi video psl radio amatur nih

part 1

part2

di rtm 1

laen kali sy citer lagi ye?

alongxp

Seorang juruteknik komputer, seorang jurufoto, seorang ham operator yang memegang callsign 9W2AXP, seorang suami, dan seorang bapa

You may also Like

8 Comments

  1. ahowk orang islam

    2nd Dec 2011 - 6:34 pm

    pening nak baca 1-1.. xpa nti kawan google jer.. 🙂

    • Alongxp

      2nd Dec 2011 - 8:12 pm

      @ahowk orang islam, bro kat batu pahat kan? bro search radio amatur batu pahat atau radio amatur kluang…

  2. yahaya

    16th Feb 2011 - 6:50 pm

    pernah dgr hobi mcm ni.berapa jarak yg boleh berbeza dengan walkie talkie..

    • alongxp

      17th Feb 2011 - 2:11 am

      err…kurang jelas ngan soalan tu… maksud anda camne tu?

  3. Mr.Myth

    21st Jan 2011 - 10:56 am

    nice hobby bro… u should try it…:)

    • alongxp

      22nd Jan 2011 - 1:23 am

      tq bro..

  4. fyna

    21st Jan 2011 - 10:49 am

    gud….

    • alongxp

      22nd Jan 2011 - 1:21 am

      tq u… xnk try.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Archives

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 3,729 other subscribers

×