Hari Raya in Malaysia

Tajuk Hari Raya in Malaysia, macam post bahasa inggeris pula ye? Takdelah niat nak tulis entri raya dalam bahasa inggeris. Saya tak cukup bagus untuk tulis entri raya dalam Bahasa Inggeris, sebab bunyinya akan macam pelik. Kalau entri IT, bolehlah nak tulis dalam Bahasa Inggeris sebab banyak istilah IT pun dalam English.

Hari Raya in Malaysia

Cuma, yelah…walaupun Hari Raya in Malaysia ni memang one of the biggest events kat negara kita ni. Dah banyak tahun saya tak dapat feel raya tu betul-betul dalam hati. Sampaikan nak tulis entri Hari Raya in Malaysia ni saya terpaksa dengar lagu raya kat Youtube untuk ambil mood Hari Raya sebab dalam saya tak ada simpanan lagu raya.

Sebenarnya sejak 2009, feel raya tu macam dah ditarik sekali dengan 1 nikmat yang saya ada masa tu. Sejak dari tu, raya kalau untuk diri tu cuma nama je. Ibarat kita print perkataan Hari Raya dalam grayscale (hitam putih) atas kertas A4. Ibarat buat syarat je.

Sebelum tu, masa bujang trang tang-tang-tang, time naik motor nak balik kampung, pakai earphone dengar lagu raya, ibarat macam dalam lirik ni.

 

Alangkah girangnya di hari yang mulia kita semua berhari raya. Bayangkanglah saya melalak-lalak atas motor Yamaha SS biru saya sorang-sorang menyanyi lagu raya macam tu. Owh girangnya…

Walaupun dulu ramai ramai orang berpusu-pusu nak balik kampung, punya banyak bas berdesup lalu sebelah sampai bergoyang mat motor macam saya. Jalan tak jem teruk. Sebab jumlah kereta tak padat sangat macam sekarang.

Walaupun Hari Raya in Malaysia ni memang one of the biggest events kat negara kita, tapi sebab dulu nak beli kereta tak semudah sekarang.

Dulu, siapa tak ada lesen, tak boleh beli kereta. Sekarang, ada yang dah boleh, atau sekurang-kurangnya boleh buat supaya boleh beli juga walaupun tak ada lesen.

Dulu, siapa nak ambil lesen kereta, wajib belajar, pandu dan diuji dalam transmisi manual. Sekarang? takpe… tak pandai pandu yang manual, boleh ambil lesen auto.

Dulu, nak beli kereta, bukan mudah nak buat pinjaman, kena ada deposit, bukti kewangan yang kukuh. Sekarang student IPT pun dah boleh beli kereta dah. Siap ada yang pinjaman penuh lagi, bermakna, tak perlu deposit untuk beli kereta.

Jadi itulah yang menjadikan bertambahnya bilangan kenderaan di lebuhraya. Tapi itu bukan punca utama kesesakan jalanraya. Punca utama adalah sikap tidak bertimbang rasa segelintir pemandu. Ini kalau nak cerita bab ni je, tak cukup 1 entri.

Lepas tu bila dah kawen… Raya adalah masa untuk melawa di pagi raya, anak-anak la jadi mangsa… dipaksarelakan untuk pakai baju tu, baju ni, kasut tu kasut ni.

Start 2009, balik raya sebab tak nak mak nangis anak dia tak balik. Balik raya sebab nak bawak cucu-cucu mak ayah jumpa atuk dan nenek mereka.

Saudara-mara? etuju tak kalau saya cakap, memang kita fikir Hari Raya in Malaysia ni memang one of the biggest events, tapi masing-masing sibuk dengan handphone. Sibuk selfie, sibuk share gamba, sibuk membawang kat group-group dan media sosial masing-masing walaupun dah pagi raya.

Ok, balik kepada cerita pasal Hari Raya in Malaysia ni. Hari Raya in Malaysia ni memang one of the biggest events, buktinya… Persiapan untuk hari raya ni orang buat berbulan-bulan sebelum raya. Drama raya, filem raya, rakaman raya semua mereka dah buat berbulan-bulan sebelum tu. Sebab masa nilah nak pulun habis.

Belum puasa lagi, jualan raya dah mula dah. Tak habis raya Aidilfitri, raya haji pulak datang. Lepas habis raya haji, masing-masing dah mula mengumpul duit untuk Raya Aidilfitri tahun depan dah.

Dah mula buat post moterm raya yang lepas. Dah mula merancang bila nak service kereta untuk balik raya akan datang. Dah mula fikir baju raya tahun depan nak warna apa.

Tapi langit tak selalunya cerah, elok kita sidai baju, hujan pun turun. Tapi bukan nak cerita pasal hujan. Cuma, bila kata raya, apa yang buatkan Hari Raya in Malaysia dikira sebagai one of the biggest events? Senang… K.L yang biasanya penuh sesak, boleh jadi macam pekan mati bila raya, lengang. Jalan-jalan utama di K.L dan Selangor, kebanyakkannya macam jalan yang ditutup. Sebabnya…

Semua orang balik kampung. Laman rumah penuh kereta.. macam dalam iklan raya TNB.

It's hari raya in malaysia

Kat dalam rumah, mengalahkan macam dalam majlis kahwin dalam dewan. Padahal saiz rumah tu rasanya suku dari saiz dewan je. Tapi happening nya tu yang mengalahkan majlis kahwin.

raya happening

Tapi part yang seterusnya ni, ada lah yang mula rasa semak pala otak.

macam harta sendiri

Part yang nilah yang saya cukup risau, saya risau je kalau anak-anak saya buat perangai buat harta benda kat rumah orang macam rumah sendiri. Sebab tu bila balik kampung ke pergi rumah orang untuk masa yang lama, saya suruh anak-anak saya bawak satu beg mainan sendiri sebabnya saya sangat-sangat-sangat terhadkan anak-anak saya main telefon. Hanya waktu tertentu di rumah je boleh main telefon.

semua main hpGambar sekadar hiasan. Sumber: carian go0gle

Seterusnya… bab tidur. Masa kecil-kecil lagi, bolehla tidur bersepah macam dalam iklan ni, tapi risau bab kesihatan macam Penyakit tangan, kaki dan mulut. Bila dah besar sikit pula, walaupun tak sampai dewasa, tidur dengan jantina yang sama, mmmm… rasa korang faham kot apa yang saya cuba nak sampaikan.

takut tidur bersama

Tapi macam mana pula part mandi bersama-sama, beramai-ramai macam ni?

mandi bersama-sama beramai-ramai

Budak-budak kecik bolehla… Tapi kalau boleh, janganlah di biarkan…

Tapi kalau dah punya ramai macam tu, nak tunggu semua siap mandi, pukul berapa baru sampai giliran kan?

Jangan risau-risau, jangan kusut-kusut time raya-raya ni. Hari Raya kan hari yang gembira. kenapa nak stress, nak kusut-kusut? Biar Traveloka bantu anda untuk selesaikan masalah ni.

Buka je website Traveloka.

Website TravelokaAtau Install app traveloka.

travelokaDalam tu

berderet hotel, homestay and apartment yang akan keluar yang boleh dipilih. Korang scroll je lokasi mana paling best kat kampung korang tu. Dah narrow down search, boleh la pulak tengok gambar hotel tu. Tengok bilik mana yang paling cantik and sesuai untuk family korang. Senang kan?

Tapi since Hari Raya is one of the main festivity kan, Traveloka sure akan ada promotion untuk korang bila korang nak book hotels ni. So korang boleh la tengok promo – promo yang ada. Korang boleh dapat promotion dari 10% until 40 – 50% off dari normal room rate. Some of the promo, although dah ada promo, ada pulak lagi tambahan free breakfast la, free cancellation la. Memang berbaloi sangat – sangat korang.

Kalau hotel mungkin korang boleh book untuk family korang je, tapi imagine ada apartment yang ada 2, 3 bilik dalam satu unit. Mungkin korang boleh ajak adik beradik korang yang lain untuk book apartment tu sama – sama and kongsi kos apartment tu. Nanti boleh la anak – anak korang main dengan sepupu semua. Yang pasti semua akan selesa dengan tempat tidur masing – masing. Pagi – pagi boleh la pergi kampung and bila dah waktu malam nak tidur, korang balik la ke apartment yang korang book tu.

Untuk korang yang kampung jauh – jauh tu and malas nak drive sebab nanti traffic jam la, mengantuk la puasa ni kan semua boleh la consider amek flights. Apa lagi check di website sama je. Korang boleh book flights jugak di Traveloka. Sempena Raya, Traveloka ada offer promo code di website diorang untuk korang apply bila korang book flight. So you guys dapat promo untuk bilik, untuk flight. In the end total cost korang akan jadi murah sangat.

If korang ni members Traveloka, korang akan ada benefit lagi on top of these promotions. Korang boleh switch on price alerts kalau nak tahu bila harga drop, boleh reschedule bila – bila masa, best price guarantee and also passenger quick pick. Ni feature where data korang akan diload instantly bila korang book. Jimat masa korang. Less thing to think about nak dekat – dekat raya ni. Jadi dengan Traveloka, Raya korang akan lagi berbaloi, lagi fun and kurang stressful.

Ingat!! asalkan korang travel… sama ada cuti sebab nak raya ke atau bercuti sebab nak rehatkan minda, gunalah traveloka.

Ingat travel, ingat traveloka.

A: “Amacam u punya travel? ok a?”

B: “dengan traveloka, travel ok aaaaa”

3 thoughts on “Hari Raya in Malaysia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge