Fakta tentang Google yang menarik

Kalau nak ikutkan, saya nak je tulis Fakta tentang Google ni sebagai internet. Sebab orang akan cakap “cuba google” bukannya cuba search kat internet.

Google resipi, google cara buat itu, google cara buat ini, tak kira benda yang baik atau yang tak baik, Semua benda orang nak google. Antara Fakta tentang Google yang mungkin google sendir tak tahu adalah, gelaran yang orang berikan kepada Google.

fakta menarik tentang Google

Mr.Google, Encik Google, Bapak Google, Pakcik Google, Abang Google dan segala macam lagi.

Dan nak gak saya tulis Fakta tentang Google adalah enjin carian. Tapi bila sebut enjin carian atau search engine, orang blur tak tahu apa kebenda yang saya cakap. Hakikatnya bukan Google je enjin carian yang ada.

Dulu, masa awal-awal saya guna internet, rasanya saya biasa guna yahoo untuk search.

Ok, ini senarai Fakta tentang Google yang sebenarnya saya nak tunjuk.

  1. Masa dulu-dulu, Google mampu proses 30 hingga 50 page sesaat, sekarang ia mampu memproses berjuta page sesaat.
  2. Google Doodle pertama adalah pada 1998 menunjukkan seorang lelaki berdiri belakang o kedua perkataan Google.fakta tentang google
  3.  Pada 2006, Kamus English Oxford dan Merriam-Webster memasukkan perkataan Google yang bermaksud ‘ carian maklumat tentang seseorang atau sesuatu di Internet menggunakan enjin carian Google.’
  4. Google menawarkan semua pekerjanya makan percuma dalam bentuk sistem ‘semua ko boleh makan’ termasuk biskut dan snek. Snek pertama yang diberi kepada pekerja adalah Ikan Swedis pada 1999.
  5. Hampir setiap minggu Google ambil alih syarikat, antaranya YouTube yang diperoleh pada 2006 dengan nilai $1.65 bilion.
  6. Google juga memegang banyak nama besar seperti Android dan Waze.
  7. Jika sorang pekerja Google meninggal, warisnya akan memperoleh separuh dari gajinya selama 10 tahun.
  8. Pada 2013, berlaku satu blackout yang menyebabkan semua servisnya terhenti selama 5 minit mengakibatkan penurunan 40% trafik internet seluruh dunia.
  9. Pada awalnya, Google disimpan dalam 10 hard disk bersaiz 4GB dalam bekas lego bagi memudahkan penambahan storan. Benda tu sekarang ada di pamerkan di Universiti Stanford.
  10. Pekerja baru Google yang dikenali sebagai Nooglers dikehendaki memakai topi biru, merah dan kuning dalam mesyuarat seluruh-syarikat.

    nooglers
    Agakanya macam dalam cerita The Intership ni la kot

Well… itu jelah 10 fakta menarik tentang Google. Subscribe channel Celik IT bersama Alongxp untuk info dan tips menarik berkaitan IT.

 

alongxp

Seorang juruteknik komputer, seorang jurufoto, seorang ham operator yang memegang callsign 9W2AXP, seorang suami, dan seorang bapa

You may also Like

Tak sengaja cipta WiFi

Tak sengaja cipta WiFi

August 15, 2018
Fakta Sejarah Internet

Fakta Sejarah Internet

July 28, 2018

8 Comments

  1. Jumlah minimum bilangan entri untuk dapat banyak trafik - Saya Blogger

    14th Sep 2018 - 10:23 pm

    […] ada dalam blog X, itu dah dapat trafik dari enjin carian macam google. Lepas tu mereka tertarik pula dengan related post yang ada di akhir entri yang mereka […]

  2. Macam mana google tahu maklumat pelawat blog kita? - Saya Blogger

    10th Sep 2018 - 3:35 pm

    […] saya nyatakan dalam entri Fakta tentang Google yang menarik, orang tak cakap “cuba cari kat internet” atau “cuba search kat internet” […]

  3. Fakta menarik tentang Android. - Alongxp.com

    3rd Sep 2018 - 6:34 am

    […] Operasi Android di bangunkan oleh Android Inc pada 2004 dengan mendapat sokongan dari Google. Jadi… pada 2005 , Google bayar $50 Juta untuk dapatkan Sistem Operasi […]

  4. Fakta menarik tentang Instagram - Alongxp.com

    27th Aug 2018 - 9:07 am

    […] news Fakta menarik tentang Instagram Fakta tentang Google yang menarik Tak sengaja cipta WiFi Fakta Sejarah Internet Hari Raya in […]

  5. Senarai group blog facebook - Saya Blogger

    26th Aug 2018 - 11:51 pm

    […] Ok… so inilah Senarai group blog facebook yang korang blog join dan ping entri blog korang. Ada 187 group kesemuanya, berdasarkan jumlah share yang ditunjukkan kat entri ni -> Fakta menarik tentang Google. […]

  6. Ella Tomo

    25th Aug 2018 - 3:23 pm

    Tu la dah terbiasa jugak guna perkataan Google tu.. Semua benda boleh google 😀
    Ella Tomo kata cerita ni best –>>Pengalaman Memohon Jawatan Pegawai Tadbir dan Diplomatik M41 (PTD) 2018

  7. Nurulaily

    25th Aug 2018 - 12:37 pm

    Betul menaikkan fakta ttg google

  8. Xplorasi Destinasi

    23rd Aug 2018 - 11:15 pm

    Sekarang ni, siapa pandai “bekerjasama” dengan Google, dia ada potensi untuk jadi kaya 🙂
    Xplorasi Destinasi kata cerita ni best –>>Percutian 3 Hari 2 Malam di Pulau Langkawi beserta dengan itinerary pada 2018

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Archives

×