entri kongsi idea

aku ada idea, n aku nk berkongsi idea ni ngan korg,so atleast terupdate la blog korg,xyah la korg nk cari idea…

ok… entri kali ni psl permainan zaman kanak2… idea ni jd mase dok lepak ngan cikgu2 lelaki skola aku ni, ada sorg cikgu ni citer, anak die maen permaenan zaman die dulu2, cam gusti batang ais krim la,maen tepuk kad la…

bebual la kat situ,kate budak2 zaman skrg da xmaen da bnd2 tu sume… diorg sibuk ngan psp la, ngan facebook la, counter strike la… sampaikan cam aku dgr dlm radio era hari tu,iklan psl budak maen teng2…

sorg budak ni tanye “kamu maen ape tu?”

membe die jwb “maen teng2”

die tanye “camne nk maen?”

membe die jwb “mcm ni…tengtengtengtengtengtengtengtengtengtengtengtengtengtengtengteng”

aku yg mendengar ni gelak sambil tepuk dahi…adeh…teruk tul dak2 nih…

so utk memulakan entri nih… aku search ar kat google images, jumpe la gamba kat web nih…

mmm…agknye permainan ni pon byk version kan?hasil bacaan kat web tu,aku jd pening…hahahaha… tp ms aku kecik2 dulu… playing field nye atau tapak nk maen tenteng ni lbh kurang camni

atau pun camni

aku pon da lupe camne maennye… yela… bnd da bebelas tahun xmaen…, tp seingat aku memula lat tali lat laili tam plom, sape yg kalah dulu,turn die last skali la… pastu bile da tinggal berdua… ooooooooooooooo som…, yg menang jalan dulu… memula  letak buah / gundu kat kotak 1st,bwh skali… then start lompat dr kotak nombor 2, dan setrusnya,ms otw balik, kutip buah/ gundu tu… pastu aku da xingat da… ade sape2 leh tolong sambungkan? atau korg sambung camne nk maen ni kat blog korg.

tp klu korg nk citer psl permaenan laen leh gak…asalkn permainan tradisional, cam gasing ke congkak ke,xbrapa nk trasional pon leh gak cam ragbi segitiga ke… citer je…

ok…untuk itu, aku akan mengetag

adekku cik pupu

my bff pok din

cik ean

encik h.p.b

bro jejaka terhangat

nina nyna ree

pensil kontot , terompah caring , miszma

sweet syaza , kecik , hyde

ateynikram , gee

gegurlpinktrex , keyyah

pirateibuintan , dak comot

Eyqazteha , iyllienaz

Mazhar , arol , melur

taufiqyana , misseja

eily farhana , afiq din , hazari

AFRAMatGanu , insan marhaen

Pendekar – kuda yang hensem

fuh…gile ramai aku tag,ntah bape org je yg join ni gaknye kan? link2 tu sume aku aki pilih dr tempat org drop link… mmg ade kelebihan ar bnd tuh… so,korg drop la link korg… dan last skali…ni keje brani mati g tag blogger otai.. tp…lom try lom tau kan?hehehehe mempersilakan encik GTO

klu encik eyriqazz xnk wat pon aku xkisah…fhm…komitmen die kat blog die kaw,penuh ngan review n contest,tp sbb die org lame,kot2 die ada idea…

so aku dpt idea, pe kate korg citer skali permainan zaman korg kanak2 dulu.

syarat utk menyertai :

1 ) tuliskan entri bertajuk : kempen kongsi idea | permainan dulu2.

2 ) tuliskan entri yang mempunyai point mcm ni

– kempen kongsi idea | permainan dulu2

– hasil idea alongxp

– di tag oleh fyna (ni contoh klu korg ditag oleh fyna, klu andai kate korg ditag oleh ismail,letak nama ismail beserta linknya cam    aku wat tu)

– terbaca post ni kat blog eyriqazz (ni contoh klu korg terbaca post nih kat blog sape2 n korg nk join)

– tag sorg ke 2 org ke 3 org ke 4 org ke 5 org ke 6 org ke 7 or ke 8 org ke 9 org ke 10 org ke beratus org ke,korg nk tag sume yg ade dlm bloglist korg pon xkisah.

– tinggalkan permalink utk entri yg korg da buat tu kat cni dan kat blog owner yg tag korg / korg jumpe wat en3 ni.

– hadiah? secara jujurnye xde hadiah… sbb ni bukan contest atau giveaway, juz nk berkongsi idea, n memupuk semangat berkawan n berblog /blogging secara ikhlas,bukan kerana duit / hadiah.

– ape untungnye korg join bnd ni? antaranya, korg ade la idea untuk update blog korg, korg dptla menaikkan ckit traffic kat blog korg,ade keluar masuknye… klu blog korg ni femes kat google, makin semakin meningkat la traffic korg, korg dptla pengetahuan psl permainan zaman dulu2 ni… len kali klu korg nk citer kat anak korg, snang.

ok…kempen ni…xde due datenye… selagi aku dan blog ni masih bernyawa, maka kempen ni masih diteruskan wlaupn kempen2 laen akan muncul.

{prtm}

(Visited 59 times, 5,348,768)

61 thoughts on “entri kongsi idea

  1. klu nk diperhatikan dr rajah prmainan (seakan lambang salib)dan bunyi sewaktu nk memainknnya (tengtengtengteng…)tak ubah bunyi loceng di gereja.
    ni sebahagian dr cara musuh ISLAM memesongkn aqidah umat MUHAMMAD S.A.W. Renung n fikirkn,biar kita berILMU utk menerima apa yg dot dot dot…..

  2. Pingback: Ni La BlOg Aku… » Blog Archive » entri kongsi idea | laptop/pc
  3. menan mase kecik dulu memang sangat nostalgik la….

    tu pasal aku pun ade buat gak entryentryentryentryentryentry pasal itu……. 😉

  4. wah best!

    i banyak sangat game mase kecik yg unik n best tersangat bila dkenang. budak zaman skrg dah takde game on the land kan, semua main game kt pc. ehehe.

    insyaallah ade mas i share. tp mcm takde je, got lotsa work to do. 🙁

  5. pnh tak main lompat tikus..pergh..dulu jaguh kampung ni main game ni…
    xpon game lempar selipar..syiok gile ah..paling liat nak mati..ahhaha

  6. haii tuan rumah..
    wahh terimbau kenangan zaman kanak2 baca entry ni.. bykkan permainan dulu2.. tapi rasanya skank dah tak tahu nk main mcm mne.. ye lah, jika kita tgk budak2 zaman skank x main dah permainan ni semua.. semuanya ngadap lappy jerr..

    • tu la psl haida…da lame sgt xmaen… sume ni bile da ade tamiya…memasing dok ngadap tu je… g umah membe,tanye “ko ngah watpe?” die jwb “modified enjin” hahahaha…
      gegurlpink : awk bace citer entri tu smp faham…hahahaha… xkisah la klu awk xsudi nk join… xde untung ruginye pon… tpulang pd diri msg2…
      black mawar : hehehehehe…
      hazari : ntah…post da lame… link pon da broken da… huhu…

  7. hazari : hahahaha…mario…video games pkai tape ek? dulu sape ade tu kire hebat ar…skang sape pkai lg conform kena gelak…
    sitinurul : slamat datang…

  8. mohamadazhan : cer citer…cer citer…
    taufiq : masa tu ada banyak… join ye… :Happy-Grin:
    abg IM : lbh kurang la…cer citer ckit…
    trex : klu best bagai dikate…cer cerite,merepek…blogging/menulis la ngan penuh kepuasan… :Happy-Grin:
    arol : janji taaaaaaaaauuuuuu……. :Wink:

  9. hahaha..
    main gasing..
    tetap main lagi..
    kih3..
    tengtengtengtengtengtengteng tu yang x leh tahan bacer..
    hahaha..
    perot senak ketawa(bukan makan)
    m/=.=m/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge