DIAMLAH!!!

Baru je beberapa hari lepas aku post entri bertajuk DIAM,(post bertajuk diam) ari ni, aku sampai2 je tempat keje,ada sorg akak yg baru ditimpa musibah datang mengadu kat aku,ada satu mulut busuk da bukak mulut hari ni.

(geli tak korg nk dekat ngan org camni?)

pada aku,org yg bwk cerita psl org laen,aku anggap camni lah… suke sgt nk bwk citer org laen, org tu br ditimpa musibah, dan aku jadi org tengah antara akak tu dengan sorg lagi, bnd tu aku da setlekn da ngan sorg lagi(A) tu semalam, masa akak yang ditimpa musibah(B) tu da balik,tapi si A tu ckp la…kenapa xckp sendiri,so aku nk tenteramkn keadaan,aku ckp la,”yela, org tu kan baru ditimpa musibah,mestila trauma,fobia tu ada lagi.” si B diam je la… Boleh plak si mulut longkang ni pegi sound si A pagi2 die ckp “kak,si B kecik ati ngan akak sbb xbgtau die”. akak A ni tanye la ngan aku,tul ke, aku ckp, ye…tapi bnd tu da setle…so xyah panjang2 kan lagi…

Tapi apa yg si mulut longkang ni buat,da menyusahkn keje aku utk deal antara A dengan B, bnd sepatutnya da setle, A da boleh fokus keje die,dan tggu aku setlekn mslh die,so skang ni masalah ade 1 jela… tggu aku yg setle kan, tapi dek kerana mulut busuk bau longkang die tu, da si A tu da ilang fokus, kang klu darah tinggi die,kencing manis die wat hal lg? camne lak klu si B tibe2 jd hangin balik? tak ke da merosakkan keje org,hubungan antara 2 org? xke keje aku jd sia2 dan bertambah? rase cam nk wat camni je…

aku bukan nak aibkn atau nk kasi hangat blog aku ni ngan harapan traffic naik,tapi aku harap korg,terutama kaum hawa, jgn la bukak citer psl org laen, pantang jumpe or laen,nk bukak citer psl org laen, ape faedahnye? kalau nk dijadikan sempadan, nk membantu,xpe gak… ni aku xnampak rasionalnye die bukak citer tu…, die da tau citer tu smlm, so utk ape die g citer bnd tu? da wat si A tu takut. kenapa wat camtu? apa faedahnye, pastu bile aku tanye si mulut longkang tu “ko ckp ape ngan A?” die leh jwb “citer ape?”, die leh wat xtau ape yg die ckp? aku sound la “yg ko g ckp si B kecik ati ngan die tu watpe? ade kena mengena ngan ko ke? aku soh ko bgtau die ke? bnd ni antara aku,A dgn B, apsal ko nk menyibuk?” pastu die membelakangkn aku, die ckp “sorry la..”

hello readers : satu bnd aku nk korg pegang, mencegah lebih baek dari mengubati,lebih baek korg mengelak dari wat silap,dpd wat silap pastu ckp “sorry”, sorry lom tentu lagi menyelesaikn mslh tu, lom tentu lg ko leh padamkn api… better diam je…xde kena mengena ngan die pon,so utk ape die bwk cerita?baek la wat keje yang ada dlm senarai keje ko tu…

Ade org tanye aku kat fb, bangga sangat ke dpn maki org dpn org ramai?

bukan bangga,tapi konsepnye cam org kena rejam kat tengah org ramai, ramai kata buka aib,tapi tujuan buat tu,supaya org laen tau,itula akan jd kat die,klu die wat kesalahan yg sama… aku wat camtu supaya :

1) org tau ape yg aku sound, ape yg aku kata,apa yg aku buat,diorg jadi saksi,supaya xde timbul fitnah kate aku buat bnd yg sbnrnye aku xbuat.

2) bukan aku xleh bwk die g tempat laen utk slow talk,tp bia org laen tau ape yg die buat,supaya org tau yg die ni suke bwk citer, suke tambah minyak dlm api. supaya org laen jgn terlalu percaya ckp die.

3)supaya jadi sempadan kat org laen,jgn buat ape yg dibuat,tambah2 ngan aku!!! aku cukup xsuke org bwk citer psl org laen ni…

ok…sekian saje sesi suruh diam untuk hari ni..korg da baca surat kaba ari ni?

kata2 hikmah dari sorg reader bernama youSpeech is silver… Silence is golden. Dari dulu aku pegang kate² ni bro.

{prtm}

(Visited 33 times, 5,365,964)

24 thoughts on “DIAMLAH!!!

  1. Ohh…tu psl ler ank mummy ckp tension ari tu yer …psl bende ni la kot!!! Saperlah agak nyer c mulut longkang tu yer??

  2. oke pasni diam je..hehe

    xbek aww buka aib org lain..kita wt hal kita je dah la kan…nnti wt teruk hubungan org lain jerk

  3. terlajak perahu boleh di undur,
    terlajak kata buruk padahnya kan…
    tapi bukan kaum hawa jep y selalu camnie..kaum adam pn berlambak…

    ngeri la gmbar mulut kt atas tu..:)

  4. baru2 nak belajor ngata orang…
    sbelom nie tak gheti tapi bila dah di tempat baru.. ghopenyea mmg pesen2 dema jenih ngata orang…. paling2 lekeh kalau takde orang… ngan cromin pon jadi ngata….

  5. “kata2 hikmah dari sorg reader bernama you : Speech is silver… Silence is golden. Dari dulu aku pegang kate² ni bro.” sorry to say, apa yg saya perhatikan dalam blog anda dari dahulu lagi… serta entry anda…. ‘Speech is silver… Silence is golden’ tidak sesuai langung dengan diri anda yang suka memaki orang. itu bermakna anda tidak seperti ‘Speech is silver… Silence is golden’ …maaf, hanya menegur supaya orang lain tidak ketawakan anda. 🙂

    • @mira shamira, hehe… xpe… tu pandangan masing2…
      1)tapi saya xla “suka memaki org”, sy sendiri yg terima padah…
      2) kamu xkenal pon saya…
      3) ni tempat saya luahkn perasaan sy,apa yg ditulis disini tak semuanya saya luahkan didunia nyata, dan apa yg saya buat didunia nyata,belum tentu saya cerita disini.
      saya ada 1 entri yg tak siap2 saya buat,psl personaliti… tapi sekurang2nya mira, nape xnk mengaku sape kamu?

  6. Speech is silver… Silence is golden. aku tertarik kata2 ini…memang benar..maksudnya sungguh mendalam..entri kamu kali ini memang sesuai untuk dijadikan pedoman.manusia memang camtuh..mulut ni tiket cpat masuk neraka kalau salah guna ke jalan yang salah..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge