DIAM!!!

ok, seperti yang korg tau,blog ni tempat aku luahkn perasaan dan pandangan peribadi aku tentang ape2 je. so kali ni aku nk highlight psl DIAM.

Terdetik nk tulis psl entri diam ni, sbb… kwn aku… sanggup ketepikan kwn2 demi politik. certitanya macam ni, ada sorg kwn aku ni, kire rapat gak la… selalu meluahkn rasa tak puas hati die kat fb die, gaduh ngan awek pon nk tulis kat fb,xpuas ati ngan staf laen pon tulis kat fb(aku pon wat gak haha) mcm2 la die luahkan,bukan stakat tu je,video,gamba,lawak, ntah ape2 ntah sume die share kat fb, klu die pandai masak agknye tu pon die nk share kat fb. ada bagusnya bile share kat fb,sharing is caring la orang kata,tp… xyah la sume nk citer kat fb,pastu bahasa tu…bia la sedap ckit,xdpt wat bahasa yg sopan pon,xyah la wat ayat yg menunjukkan imej buruk. Kadang-kadang,kite tak tunjuk imej buruk pon org pandang serong, wat baek pon kadang2 orang kata kite ada niat laen.

Nak dijadikan cerita,satu hari tu die share video tentang keburukan 1 pasti politik negara,sebelum ni mmg die dah selalu mengutuk parti politik ni,tapi selama ni die share bnd2 yg berkaitan isu semasa, tentang kesalahan parti politik atau ahli parti politik tu,aku xkisah, selalunye aku DIAM kan aje. Tapi hari tu die share 1 video yang dah dikategorikan sebagai sulit,bukan setakat video tu,tapi isu tu sendiri mmg dah diklasifikasikan sebagai sulit, aku tgk pon berderau darah. Ini kan pulak kalau ahli keluarga yang terlibat ngan kes dalam video tu, video tu boleh membangkitkn kemarahan ramai orang.

Bile die letak kat situ, aku tgk dah ada 2-3 orang dah berbalah kat situ, so utk mengelakkan keadaan jadi tegang,aku suruh die remove, tapi die boleh reply komen aku tu ngan kata2 kesat, seolah2 aku ni musuh die. aku suruh die wat camtu sbb takut dari video tu, jadi pergaduhan besar,mgkn die xnmpk,tp aku sbg seorang yg mampu berfikir lbh jauh,aku nasihatkn la die, bile die wat camtu kat aku, aku naek bengang,aku xreply lg da… aku bgtau kat membe kitorg,soh die bgtau kat membe aku ni soh remove, membe kitorg tu wat ayat merayu soh die remove,die leh kate rileks…seolah2 die seronok ngan perbalahan yg tengah berlaku. die nk tunjuk yang kononnya die ada pandangan politik die sendiri,die ada hujah.

Tapi die da wat silap,dek kerana video tu,2 kawan die dah jauhkn diri dpd die,slh sorgnye aku… bukan sengaja,tp bia ni jd satu pengajaran kat die, kenapa sampai aku wat camtu kat die? sbb lpas seminggu dua die letak video tu(esoknya die remove gak),die chat ngan aku kat fb,die tanye aku,aku marah ke kat die,”mmg”, aku ckp kat die,”aku ckp elok2 kat ko,ko sound aku telepuk kat situ cam aku ni musuh ko”,pastu die jwb “aku da ngah bengang ngan membe aku kutuk2 aku kat video tu,ko lak leh provoke aku,bengang ar”, aku tanye die, aku ckp pe?aku soh remove kan? tu je…tp die nk menang gak,die soh aku fhm die, pastu mule la ayat biase die kua “aku je fhm org,org xfhm aku”,aku ckp ngan die,”bukan org xfhm ko,tapi ko tu yg nk org ikut kehendak ko,sbb tu ko rs org xfhm ko” pastu mule la die ungkit,die kate aku pon same,nk org ikut ckp aku ms aku jd pengerusi satu persatuan, da tentu aku jd pengerusi,mesti la org nk aku memimpin, bg arahan,xkn aku nk soh org laen lak wat keje aku? kalau aku xbg arahan pon,org akan mintak keputusan aku, dan keputusan aku tu akan diikut oleh org laen,secara xlangsung akan jd arahan la kan? itu yg die xpuas ati ngan aku, tapi, xpuas ati die kat aku,selama ni pepehal cari aku gak,tanye tu,tanye ni, gaduh ngan awek pon nk mintak aku deal ngan awek die. ape kes? aku ngorat awek ko kang. hahaha.

So skang ni aku diam je… aku da mls ar nk amek tau…ko nk naek ke nk turun ke, lantak ko la situ, ko da wat aku cam taik, slama ni persahabatan antara kite rupenye sbg satu tapak utk ko gunakan aku sbg bahan rujukan n luahan je…ko da tunjuk kononnye ko hebat, ok, teruskn je… bia aku dok sini diam2,tengokkan je…

aku bukan nk berdendam,aku da maafkn ko,tp pas ape ko buat,ape yg ko luahkn tu,wat aku tersentap, mcm ni rupenye ko, selama ni ko ckp aku ni da mcm abg ko, da jd mcm satu guide kat ko,rupenye ko simpan kebencian kat aku ye? xpela…aku diamkn je… diam tu kdg2 lg bagus.

pada aku la…ko da tau yg ko bersuarala mcm mana sekali pon,ko luahkn la rs xpuas ati ko kat parti politik ni,suara ko xkan didengar, ko ibarat semut je… so baek la ko diam, smp masa, laksanakan tugas ko sbg pengundi. klu ko bg pendapat,luahkn tapi jgn smp bg tentangan kat org,luahkn utk wat org berfikir. setiap org ada akal. bg cetusan je kat diorang, bia diorg berfikir sendiri.

kalau korg ada citer yang best,xkire sedih ke, gembira ke,seram2 kuku ke ngeri ke lawak, leh hantar kn cerita tu n mana tau leh menang? hantar kat sini –>newspaper

ok,jgn lupe follow saye kat :

dan

Hasil carian :

(Visited 65 times, 5,368,967)

36 thoughts on “DIAM!!!

  1. ramainye yg da comment.
    u~ bwk bersbr2 e..
    i taw sape yg u maksudkan tue.
    u baekkan.
    jgn pening2 pale.nnti effect pd u gak.
    sesuai ngn tajok entry u nih.
    better diamkan diri je…
    🙂

  2. pasal politik pon dah boleh jadi macam tuh ? habis tu apa guna jadi member kalau dia tak nak terima nasihat kita ? haha. kadang kadang orang macam ni lawak la.

  3. nilah akibatnya bila nak sangat guna pacebook tu x tapis2 pikiran sendiri,,nk ckp pasal politik pun ckplah xde org nk larang tpi x perlulah sampai nk gduh,,mcm xde akai je,,eee,,nanti msa pilihnraya x jugak pegi mengundi poyo tol org gitu,,eee

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge