Loading...

cerita balik raya haji

belom habis lagi beb… aku baru nak start ni ha… hahaha… ni aku nak tunjuk sikit la menatang ni… walaupun ramai yang kenal benda ni, ramai jugak yang tak kenal benda ni kan?

 

ok… nama benda ni belangkas… aku tak penah dapat benda ni kat laut, selalu dah sampai rumah, benda ni dah ada kat rumah… benda ni selalunya sepupu2 aku atau makcik aku jumpa kat laut, kat persisir pantai ke kat dlm air yang cetek ke… sllnya kalau ada buih2 tu ada lah benda ni… tapi kadang2 yang buih2 tu bukan benda ni je… kadang ada encik buaya sekali… so org yang otai2 je kenal buih belangkas ke buih buaya, pastu selalunya benda ni sekali jumpa dia dok berdua.. sbb tu org dulu2 sll ckp kapel yg asik berkepit tu cam belangkas…

benda ni kalau tengok dari atas, sekali pandang cam ikan pari, sbb die bulat n ada ekor panjang, tapi kulit die keras… dari bawah lak die ada banyak kaki… daging die lebih kurang cam ketam,tp sedap lg kot… tapi yang org suka sangat makan, telur dia.. tapi ada setengah org(kebanyakkannye) akan pening lepas mkn telur dia banyak2 hehehehe…

ok,jom kite g blog ludin, misSbLurRy dan nadhirah,  jangan lupa klik apa yang patut kat blog tu,drop komen,follow dan sebagainye… klu korg nak trafik blog korg naik,korg kena tolong org lain dulu tau…

Hasil carian :

11 comments
  1. Hazmin Hamudin

    dah pernah dah makan belangkas ni…kat restoran mahkota kat kota tinggi tu…fuh…bukan main pedas lagi die masak…dah lama-lama makan tiba tiba rasa geli plak..haha

  2. Makngah

    dah susah sekarang nak dapat belangkas ni.

    memang setiap kali makan memang pening kepala. Bau dia tak sedap. Tapi ada orang cakap sedap sangat telur belangkas.

  3. D

    belangkas kan? ada pendapat mengatakn ia haiwan makruh utk dimakan…sbb hidup 2 alam..kat kota tinggi yang terkena restoren belangkas Mahkota – sampai tengku mahkota johor makan kat situ..

    nak try tp takut…sbb mak kata – nak masak kena pandai buang racun dia…kalau tak kita mabuk…

    1. alongxp

      @D, hehe…tempat saya amek gamba belangkas ni kat kota la… xpnh lak dgr restoran belangkas mahkota tu…
      yup… mak sy pon xpnd siang belangkas ni… selalu makcik ke pakcik sy yg siang…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge