Petua menghilangkan bau badan

Assalamualaikum dan hai para pembaca blog alongxp.com. Apa khabar? Hari ni saya nak kongsikan satu petua iaitu petua menghilangkan bau badan.

Petua menghilangkan bau badan

Petua menghilangkan bau badan yang saya nak kongsikan ni sesuai sangat untuk mereka yang menganggur atau sering di reject sebab masalah bau badan.

menghilangkan bau badan

Petua menghilangkan bau badan adalah satu petua yang biasa, tapi apa yang jadi luar biasa adalah bila petua menghilangkan bau badan ni menggunakan kangkung.

Haaa… mesti korang tak pernah jumpa kan? Biasa korang dengar atau baca petua menghilangkan bau badan adalah dengan menggunakan limau, tak kira lah limau nipis, limau purut, limau sunkist, limau bali atau limau mandarin sekalipun.
Continue reading

Hasil carian :

(Visited 265 times, 5,351,273)

Cara cari handphone yang hilang

Assalamualaikum dan hai para pembaca blog alongxp.com, apa khabar? Kali ni saya nak kongsikan cara nak cari handphone yang hilang.
Tak payah fikir negatif sangat kata handphone kena curi ke kena ragut ke, walaupun kebanyakkan handphone hari ni dah besar buku teks sekolah, masih lagi kita boleh tercicir.

Kalau masa handphone kecil dulu kata “tak perasan bila masa dia jatuh”, ni dah besar pun boleh tak perasan letak kat mana.

Sebenarnya saya cakap pasal diri saya sendiri hehehehe…

Cara cari handphone yang hilang

gambar sekadar hiasan

gambar sekadar hiasan

Artikel cara cari handphone yang hilang ni sesuai sangat untuk rakan-rakan yang menjadikan semut sebagai jajan mereka. Sambil tengok movie, sambil makan semut. Maksudnya pelupa la.

Mengesan handphone tanpa menggunakan apa-apa app atau software tambahan. dan hanya menggunakan akaun gmail anda.

Itu dia satu lagi fungsi email gmail anda.

kelebihan

  • mengesan kat mana handphone tercicir
  • boleh memadamkan semua data dalam handphone anda dari mana sahaja
  • menjejaki handphone anda
  • mengunci handphone anda dari mana sahaja

Continue reading

Hasil carian :

(Visited 697 times, 5,351,273)

Kenapa laptop jadi panas?

Saya baru lepas servis kipas laptop sorang makcik ni, atau lebih tepat lagi servis sistem pengudaraan untuk pemproses laptop tu. Dan itu yang buat saya nak share sebab kenapa laptop jadi panas dan tips untuk mengurangkan sebab laptop jadi panas.

Punca yang buatkan saya servis laptop makcik tu adalah sebab dia tunjuk error yang selalu muncul bila dia on laptop.

laptop jadi panas sebab kipas tak pusing

Jadi saya pun menawarkan perkhidmatan untuk membersihkan sistem pengudaraan laptop dia, tapi bukan la free, kawan-kawan memang la kawan-kawan, tapi masa tu emas beb, kalau saya mintak emas, tak ke parak? hehehe.

Lagipun, cukup stress nak meleraikan dan memasang balik laptop hp makcik nih. lain macam betul sistem connector dia ni.

Saya pun cubalah bersihkan sistem pengudaraan laptop dia, dengan harapan lepas ni laptop dia dah tak panas lagi dah.

Tapi dalam pada masa yang sama, semalam, sebelum saya ambil laptop makcik ni, ada sorang lagi makcik ni, masalah laptop dia lain, keyboard dah tak berfungsi yang mana saya tak dapat nak menyelesaikan masalah tu melainkan mengesyorkan dia beli jela external keyboard, sebab penyelesaian tu jauh lebih murah.

Masa saya dok belek laptop makcik yang keyboard laptop dia rosak tu, saya cuba menaip apa semua kat laptop dia, terdetik dalam hati saya “mak oi, panasnya laptop makcik ni”.

laptop jadi panas

Lepas tu saya membebel la kat makcik ni, saya cakap la, letak la ruang yang lebih besar antara bawah laptop tu dengan permukaan meja, supaya lebih banyak udara keluar masuk, sambil saya angkat laptop dia (nak tunjuk demo cara yang betul).

Sekali tengok, siap basah bawah laptop dia, makin panjang la khutbah saya seru kat telinga makcik tu.

Kenapa laptop jadi panas?

Kebanyakkan masalah laptop jadi panas ni dialami oleh kaum perempuan, tak kurang juga yang lelaki, tapi perempuan lebih ramai memonopoli acara laptop jadi panas ni.

Sebab apa? sebab perempuan ni lebih perasaan kasih saya, sampaikan laptop pun dia nak belai manja macam kucing yang akhirnya membawa kepada padah.

Contoh kasih saya yang buat laptop jadi panas adalah: Continue reading

Hasil carian :

(Visited 202 times, 5,351,273)

Cara nak buat laptop jadi laju

Laptop akak ni lembab balik la… lepas awak usik hari tu(usik laptop dia), dah laju, ni dah slow balik dah… macam mana nak buat laptop ni jadi laju balik? So kali ni saya nak share cara nak buat laptop jadi laju.

laptop lembab macam siputOwh ya, lupa lak nak cakap, ayat yang memula tu, yang akak tu, tu luahan rasa beberapa orang akak yang saya servis…. laptopnya…

Alah, benda simple je pon servis nak buat laptop jadi laju ni, semua orang boleh buat, tapi ada sesetengah orang yang perlu salin nota untuk ingat step yang tak seberapa ni.

laptop laju

Owh ya, cara nak buat laptop laju ni boleh digunapakai juga untuk komputer atau pc yang menggunakan sistem operasi windows.

Apa yang biasanya buat laptop atau pc jadi slow adalah disebabkan oleh lambakan fail-fail sampah yang wujud sementara kita guna komputer yang terkumpul setelah sekian lama dan kita tak pernah bersihkannya.

Ianya ibarat… korang buat draft kertas kerja, korang tulis atas beberapa kertas, dan bila dah dapat hasil akhir, kertas tu korang biarkan berlambak.

ATAU…

korang salin nota kat dalam kelas, kertas conteng-conteng, lepas tu korang salin apa yang korang tulis tu dalam laptop atau komputer, lepas tu kertas tu korang letak tepi, tak buang.

ATAU

korang dapat idea masa tengah drive atau masa dalam bas, korang catat atas kertas, sampai tempat kerja atau rumah, korang taip semula idea tu, kertas tu korang lambakkan atas meja.

Sampai satu tahap, ruang kerja korang dipenuhi dengan kertas-kertas sementara yang akhirnya menyusahkan korang nak bergerak atau nak mencapai sesuatu.

So kat sini saya nak share satu software dan beberapa tips macam mana nak buat laptop jadi laju balik atau pc korang jadi laju balik.

cara nak lajukan laptop

Cara nak buat laptop jadi laju

Continue reading

Hasil carian :

(Visited 288 times, 5,351,273)