Apa khabar mr.diy? [Kongsikan]

Assalamualaikum dan apa khabar para pembaca alongxp.com? Kenapa tajuk hari ni apa khabar mr.diy? Sebenarnya topik utama adalah pasal ketidak puasan hati saya terhadap… mungkin sikap staf mr.diy giant banting.
Saya ambil masa beberapa hari juga nak fikir tajuk yang tak biadap untuk perkara yang saya anggap biadap. Pada saya, menghalau pelanggan tu biadap. Makin panas?
Dan masa perkara yang terjadi di mr.diy giant banting tu bermain dalam kepala saya, saya tengok iklan celcom di tv, dengan muzik latarnya adalah lagu apa khabar-joe flizzow ft sonaOne, kelihatan staff celcom dah tutup lampu, tiba-tiba ada pelanggan masuk, staff celcom buka balik lampu kedai celcom tu.

apa khabar celcom
“Wah…. baiknya staf celcom tu…”kata penonton yang menonton iklan tu.. mungkin itulah yang pembuat iklan celcom tu harapkan dari penonton, hakikatnya? “Eleh… Jangan harap… Customer ada lagi dalam tu pun diorang dah tutup lampu” mungkin itulah yang ORANG KATA.

mr diy tutup lampu
Well… saya tak tahulah kalau celcom, tapi kalau kat mr.diy giant banting, memang itulah yang terjadi.
Papan tanda menunjukkan waktu perniagaan tak ada(saya dah pastikan masa beratur nak bayar, masa bayar, masa nak keluar dan masa di luar), tak tahu waktu sebenar mr.diy giant banting tutup pukul berapa, saya masuk lebih kurang pukul 9.30-9.35 malam. Objektif saya masa tu nak cari beberapa spanar dan set allen key.

Apa khabar mr.diy?

apa khabar

Ok, so apa kaitan lagu apa khabar yang menjadi lagu latar video celcom dengan mr.diy yang membuatkan saya tulis entri bertajuk apa khabar mr.diy? Continue reading

Hasil carian :

(Visited 937 times, 5,369,676)

Petua menghilangkan bau badan

Assalamualaikum dan hai para pembaca blog alongxp.com. Apa khabar? Hari ni saya nak kongsikan satu petua iaitu petua menghilangkan bau badan.

Petua menghilangkan bau badan

Petua menghilangkan bau badan yang saya nak kongsikan ni sesuai sangat untuk mereka yang menganggur atau sering di reject sebab masalah bau badan.

menghilangkan bau badan

Petua menghilangkan bau badan adalah satu petua yang biasa, tapi apa yang jadi luar biasa adalah bila petua menghilangkan bau badan ni menggunakan kangkung.

Haaa… mesti korang tak pernah jumpa kan? Biasa korang dengar atau baca petua menghilangkan bau badan adalah dengan menggunakan limau, tak kira lah limau nipis, limau purut, limau sunkist, limau bali atau limau mandarin sekalipun.
Continue reading

Hasil carian :

(Visited 272 times, 5,369,676)

naikkan kadar kompaun saman trafik

Assalamualaikum dan hai para pembaca blog alongxp.com, apa khabar? Semalam saya kongsi pasal berhati-hati bila guna lpt2, hari ni saya nk kongsi pandangan pasal cadangan PDRM nak naikkan kadar kompaun saman trafik pulak.

naikkan kadar kompaun saman trafik

Saya dengar berita pasal PDRM cadang nak naikkan kadar kompaun saman trafik ni melalui berita di tv. opkos tv dihatiku haha.

Lepas tu dengar pulak komen dari pihak PPIM pasal cadangan naikkan kadar kompaun saman trafik ni.

Lebih kurang macam ni la ayat dia

“kalau naikkan sampai seratus ribu pun, mungkin tak ada beza, paling teruk pun, tak boleh bayar, masuk penjara je, yang perlu diubah adalah sikap pengguna, macam mana nak jadikan pengguna jadi pemandu yang lebih prihatin”

Ada rasionalnya juga komen mereka pasal cadangan naikkan kadar kompuan saman trafik tu dan sikap pengguna.

Pada saya pun, sikap la… masalah kemalangan ni kebanyakkannya berpunca dari sikap pemandu, kurang prihatin, kurang peka, pekak, samseng, tak fikir panjang, fikirkan diri sendiri.

Sebab kebanyakkan masalah pengguna, bila dah dapat lesen, dah lupa dah apa yang mereka belajar dulu.

Keluar simpang, siapa keluar dulu, siapa keluar kemudian, beri laluan kepada kenderaan dari kanan.

Kegunaan cermin sisi

Kegunaan tali pinggang keledar

Paling saya tak puas hati, yang jenis menggunakan telefon semasa memandu dengan yang memandu perlahan di lorong kanan.

Mana tak sesak jalan? yang kiri dah tentu la slow, yang kanan pun slow, ape kejadahnya? Itu yang buat orang jadi hilang sabar dan jadi nak memandu secara meluru, lepastu masuk lorong kecemasan.

Yang makcik, pakcik, dah tua sangat, memandu di tahun 2016 tapi memandu macam masa tahun 70an. Yang tu macam mana?

Yang makcik-makcik sambil bawak kereta, dah la memandu di lorong kanan, slow, berborak dengan rakan sebelah, sambil selfie pulak tu, sakit pulak hati mak nak. haha

naikkan kadar kompaun saman trafik

Bila kata nak naikkan kadar kompaun saman tu, kebanyakkan yang memandu laju ni kenderaan mewah, bila dah kenderaan mewah, mestilah pendapatan tinggi, bila pendapatan tinggi, setakat saman tu, cincai kira je pada dia.+

COntohnya video ni, nampak sangat diorang tak kisah pun kena saman, tapi bila suruh pergi balai, mula panjang cerita

kasi saman

video penuh

Saya rasa denda yang paling sesuai adalah dikenakan kena kaunseling dalam bentuk kelas memandu.hahahaha

Banyak lagi sebenarnya pendekatan yang boleh digunakan untuk mengurangkan statistik kadar kemalangan berbanding pendekatan naikkan kadar kompaun saman trafik

Macam melarang sesetengah golongan untuk memandu di lorong kanan ke.

Mengantung perkhidmatan pengangkutan awam yang melanggar peraturan ke. Itu lebih memberi kesan kepada mereka berbading mengenakan saman. Contoh bas, saya tak tahulah kalau ke arah utara dan pantai timur, tapi kalau ke arah selatan, bas-bas yang dipandu… mak aih… menakutkan, siap dicucuknya kita.

Contohnya dalam video ni

pemandu bas laju

Lepas tu dengan lajunya, kalau memotong motorsikal, bergoyang motor tu… tu antara punca kemalangan la tu.

Kenakan tindakan denda kepada yang bersalah ni contohnya kena pakai stiker LP haha…

maksud LP ni, dia boleh memandu di jalan raya, tapi tak boleh bawa penumpang, tak boleh masuk ke lorong kanan, tak boleh memotong di sesetengah kawasan dan lain-lain? hahahaha.

Kadar kemalangan jalan raya ni, bukan lah salah pemandu semata-mata, tak kurang juga masalah keadaan jalan, faktor cuaca dan juga binatang macam kes lpt2

So itu lah pandangan saya.

Cerita sini habis sini jela ye… sekadar pandangan, tak mengharap pun pandangan diterima

Terima kasih

(Visited 221 times, 5,369,676)

Berhati-hati bila guna LPT2

Assalamualaikum dan hai pembaca blog alongxp.com, sebelum kita teruskan membaca, ingin saya ingatkan, berhati-hati bila guna LPT2

hantu lpt2

gambar sekadar nak takut-takutkan korang

Kenapa saya suruh berhati-hati bila guna LPT2 ni? Bukan saya yang suruh sebenarnya, Ketua Ketenteraman Awam dan Trafik Terengganu, Superintendan Kamaluddin Mohamad yang kata Continue reading

Hasil carian :

(Visited 294 times, 5,369,676)