Bongkar potensi diri part 1

Bukan mudah jadi saya (Alongxp) ni… dia seorang yang banyak pengalaman, sebab tulah namaya ada XP, singkatan dari eXPerience. Jadi bila dah banyak pengalaman, banyaklah panduan. bila banyak panduan, agak susah nak predict dia ni macam mana, so bila susah nak predict, susahlah nak bongkar potensi diri dia.

alongxp

Bukan sorang dua counselor cuba nak ‘korek’ personaliti dan potensi diri alongxp ni. di ‘haha’ kannye aje. dah la benda yang general je diorang dapat korek, banyak pulak tu yang salah. Continue reading

(Visited 20 times, 5,371,882)

Download cerita baru

” Bro, download cerita baru “, “Apa cerita baru yang ada? dah download?”, “jap g aku dtg nak sedut movie baru-baru”.

Assalamualaikum dan salam sejahtera para sahabat blog alongxp.com, well… dialog-dialog kat atas tu adalah dialog atau pertanyaan kawan-kawan saya kepada saya.

Mereka mengharapkan yang saya ni rajin download cerita baru je. Bukan nak kata mereka membebankan saya, tidak sama sekali, cuma… saya ni bukan jenis yang follow cerita baru, terutama sekali cerita melayu. hehehehe.

Saya bukan jenis yang rajin tengok tv, bila remote ditangan saya, dan wife saya tengah tak fokus pada rancangan di tv, maka saya akan buka channel HBO, cinemax atau Fox. dan kebanyakkan cerita dalam tu semuanya bukanlah cerita baru, paling baru pun mungkin dah keluar 6 bulan sebelum tu.

Download cerita baru

download cerita baru

Selalu ko download cerita baru kat mana? Continue reading

Hasil carian :

(Visited 581 times, 5,371,882)

Cabaran bulan puasa

Assalamualaikum dan salam sejahtera para pembaca blog alongxp.com, berbulan gak tak update. Siap Aretikz perli kata lama tak update ha… ni nak cerita pasal Cabaran bulan puasa.

cabaran bulan puasasumber gambar

Bukan suka-suka tak nak update blog ni, tapi terlampau sibuk dengan tugas hakiki, lepas tu pulak, bulan puasa ni ada satu job yang saya perlu siapkan dalam minggu ni jugak, iaitu tugas yang tak pernah saya buat secara rasmi iaitu programming php dan mysql.

Walaupun saya agak selalu amek job buat blog dan laman web, customize blog dan yang sama waktu dengannya, tapi buat laman web php dan mysql dari scratch kata orang, ni pertama kali la.

Apa yang buatkan ianya jadi satu cabaran bulan puasa adalah sebab biasanya bila saya mengahadap benda yang memerlukan tumpuan yang tinggi ni, saya akan berasap, tapi disebabkan bulan puasa, tak kan nak berasap siang-siang lak kan?

Walaupun saya ada ruang peribadi kat tempat kerja, tapi yang maha berkuasa tu nampak je kita buat apa kan?

Well… kali ni tak boleh nak cerita panjang, nak sambung balik buat programming php dan mysql tu.

Jumpa lagi

Hasil carian :

(Visited 178 times, 5,371,882)

Tolong free je, tak ada upah

Terdetik hati ni nak tulis pasal “tolong free je, tak ada upah” ni masa tengah menggelitik menahan sakit perut masa nak ke tandas. Jadi masa tengah ‘termenung tu saya draft dan keluar tu saya sambung draft lagi dan hari ni saya kongsikan pasal tolong tanpa minta upah.

tolong free tak ada upah

Pastinya ada yg terlintas fikiran sama ada pernah tak saya tolong free je, tak ada upah?

Maksudnya orang mintak tunjuk ajar ilmu it, ajar cara nak guna telefon ke, ajar cara guna software ke, mintak tengokkan masalah Blog ke, tolong edit kod Blog atau website ke atau apa-apa masalah yang saya boleh bantu, secara percuma, tanpa bayaran. Continue reading

Hasil carian :

(Visited 299 times, 5,371,882)