Bila lelaki berkereta, pompuan is dangerous driver

hahahaha…td aku jln2 blog,blog walking, aku terjumpe entri ni orang lelaki bila berkereta, mmm… ai cik panadol,cam nk melawan entri sy je lady driver sy je…hahahaha…

lelaki berkereta

ok la…bukan la nk bergaduh atau bertegang urat, dan saya pon xkan menangkn driver lelaki atau lelaki berkereta, just saje nk jwb entri kamu je…

saya bukan la nak mengaku saya ni hebat,tapi setiap masa saya cuba untuk jd lebih cekap. sbb xnak bapak saya tegur lagi sbb bapak sy jurulatih memandu.

[*] asal nampak ada ruang tuk parking, main selit2 jak.
pastu lurus ka peleng ka apakah, nda di pedulinya, janji parking

da nama pon parking, haruslah parking,xkan nak maen ting2 lak… tapi bila lelaki itu adalah saya,saya akan parking ngan betul plus,ramai da kwn2 terutama kaum hawa yg dah saya ajar mcm mana nk masuk side parking,sbb diorg sll mengadu xreti nak masuk parking,xkn la memanjang sy je nk parkingkan kan?

[*] kalo bawak keta mcam bawa jet, laju mendesup2 jak
tayar tue macam nda pijak jalan dah..
even bawa keta buruk skalipun,
kalo keta baru n cun sket nda payah ckp la lajunya
macam kena kejar malaikat maut sajja bha..

kite kena bersangka baek,mungkin die ada hal emergency,atau sakit perut nak berak, tapi secara jujurnya,saya sendiri sll bwk laju time pegi keje n bila da lambat appointment,tapi harus aku ingatkn kat semua org, nk bwk laju senang,tekan je la pedal minyak tu,tapi nk jd cekap bukan senang k? pengiraan yg tepat tentang kelajuan kereta kita dengan kereta laen,jarak sume tu penting. side mirror n rear mirror tu penting.

[*] signal d kiri dan kanan tue, anggaplah ianya barang perhiasan
mmg tiada guna2nya la bha..
menyelit nda guna signal…
masuk lorong men masuk sajja..
keluar lagi la nda payah ckp, biar tgl 50m pun mnyempat2 jak..

mmg ada driver yg bongok, ada yg bg signal,tapi sambil pusing stering masuk simpang br bagi…yg ni lelaki bertuuuuuut,lelaki tuuuut, bangsa tuuuut.diorg ni jenis sopan je bwk keta, lembab lembut je pergerakan kereta diorg,dok lane kanan,tetibe je nk masuk simpang yg selang 1 lane…siput khinzir tu…side mirror wei,tengokla… tapi secara jujurnye…aku pon selalu xgune signal atas sebab, lampu signal br nyala skali aku da padam,knape? sebab aku wat zig zag, bunyi cam senang,bunyi cam menyampahkan? beb,bukan senang sbnrnye nk wat zigzag ni ngan selamat,kite kena tau kemampuan pickup keta kita, kelajuan semasa kereta kita, jarak satu kereta ngan satu keta yg laen,kelajuan kereta2 laen, kemampuan brek kita,kita kena tau kawasan kita wat zigzag tu gak… side mirror,rear mirror dan yang paling penting cermin blindspot, sbb kemunculan motor ntah dr mana leh membahayakan… kite kena kenal body language kenderaan laen gak,camne nk kenal body language tu kena ade pengalaman la, watch n learn, dan kita kena sll ingat,bukan sume driver kat atas jalan ni prihatin,cekap dan tahu which do n dont. so kena selalu alert.

[*] lepas tue dkt keta dorang knfm akan ada sticker2
di kiri bersusun berderet, di kanan pun
di belakang sticker sound system
pastu d depan pun nda ada jugak tue.

owh,bukan saye la tu, sticker yg ada kat keta sy klu depan, sticker roadtax ngan sticker masuk tempat keje,dan windshield banner (STAR – satria advance racing), sticker url www.satriaadvanceracing.com satu kat cermin sisi blkg kiri dan kanan n cermin belakang… tu je… sound sistem xla kaw2 sgt2, pkai 1 power amp je… tujuannye nk kasi ilang ngantuk bile balik kampung…

[*] lelaki bawak keta jarang guna ekon,
dorang lebih suka guna angin luar yang segar dan nyaman
sambil menghisap rokok..

saya xleh xpkai aircond,kena pkai aircond sbb ada mslh tangan berpeluh,jarang merokok dlm kereta.

[*] kalo pasang lagu d keta, macam dorang jak yg ada radio
macam dorg la harapan tuk menghiburkan org d kiri dan kanan jalan tue
macam keta dorg jak la bha yg ada speaker..
sound dorg la kunu yang paling manang bha..

owh…sy bukan jenis tu, sy pasang stakat sy dengar je la… kecuali kalau balik kampung mlm2,mata ngantuk,lagu2 rock lama dan lagu disko buat peneman dan penahan mata.

[*] bau keta nda payah cakap la.. huh! cian hidung menghidu baunya..

len ngan bau rokok, bau stokin, bau ntah apa2 ntah lagi lah

errr…lately keta sy xwangi(bukan busuk) sbb pewangi keta da abis…huhu… n bizi,xsempat nk cantikkan kereta…

[*] kalo ada awek cun tepi jalan, trus tembirang kasi kuat lagu
pastu kasi bunyi2 bagai kunu mo tarik perhatian
padahal,… c cewek bilang “tambirang jugak! macam la dia jak yang ada keta”..ahha

saye bukan jenis tu,siap sy penah sound lg, bang,kitorg xnk dgr lagu kat keta ko tu,lagu kat keta aku lg best… sll ada satu pompuan bangsa tuuut sll dtg umah kiran sblh umah aku, pastu pasang radio kuat2, disebabkn die pompuan, aku kelua,aku wat muka plain(xsenyum,xberkerut),aku pandang die tanpa berkata ape2,die pandang aku senyum2 memula, pastu die tgk aku xrespon die xjd senyum,pastu die pandang je…bile die slowkn radio die br aku masuk blk dlm umah…

[*] kalo baru dapat keta sendiri, 1st thing musti dorg mo modified..
modified sna la, sini la..
tukar lampu la, tukar bonet la, tukar apa la..
yang paling harunya, lambang perodua bha di tukar pegi toyota..
adeii, sandi betul tau..

haaaa….yg ni saya agak stuju dan xsetuju, ok,kalau saya, bile saya dapat kereta je,1st thing sy buat adalah tukar stering,saiz kecik,sbb saya selesa ngan stering kecik,sbb bile stering kecik,kite akan terasa stering tu cam berat ckit, so leh rasa pergerakan tayar, n membelok dlm keadaan laju lebih mudah utk saya kawal. nombor 2, yang saya akan ekzos(kalau ada budget),adalah ekzos, peformance tu penting,hehehehe… yg laen saya xminat sgt nk tukar, membe2 ramai yg tuka bonet mivec la, bumper miver, lancer,evo,asti, saya prefer utk pkai brg2 yg menampakkan keta sy tu keta proton. kalau saya nk tuka bumper dpan sy tu,sy nk tuka bumper design r3(harap korg tau la)

[*] bila dorg tereksiden ngan pompuan,
knfm pompuan tue d ckp nda pandai bawa keta
padahal dia yang m’bawa keta mcm ****..

so far saya xpnh eksiden ngan pompuan sbb sy cube elakkan bergerak seiring ngan driver pompuan, sy elakkan dari follow blkg keta yg dipandu pompuan, dan akan jauhkn keta saya dari driver pompuan, sbb… hehehehe…

sekian sahaja reply dari saya…hehehehe.korang nak adiah?huhu follow twitter sy ye…

Hasil carian :

(Visited 45 times, 5,366,854)

42 thoughts on “Bila lelaki berkereta, pompuan is dangerous driver

  1. body languange kereta? yup. itu memang dapat dari pengalaman. Aku kalau tengok kereta depan tu lain macam, dah slow siap2. kadang2 tiba2 je dia belok kiri ke, kanan ke, brek ke, yang penting kita aware.

  2. haha gua bukan nya nak kata pompuan tk reti bawa keta tapi dorang ni kurang yakin dengan diri sendiri dan kurang masa pemanduan hehe mcm pilot jgk makin byk flying hours makin tinggi skill drg. Tapi gua tak nafikan ada juga pompuan yang terer bawa keta. sampai gua pun cair tgk die drive hehe…..

  3. hye…nk mengomen jgk…pd sy driver laki ngan pompuan same je kot skrng…huhuh…pasal x bg signal, bawak laju, menyelit2…sy pon cmtu jgk kadang2…tp sgt setuju ngan alongxp…nk bawak laju memang senang…tekan je pedal minyak tu…tp nk jd cekap memerlukan masa dan latihan yg berterusan…ehehe…berceramah plak asenye…

    btw, entry ni besh… (^__~)

    • @aishah, iyah…terbaek…mekasih kerana menyokong…huhu… tetibe sy teringat kat sorg member ni bernama ejal,satu ari die dtg lepak minum pastu die ajar sy,”klu kat korner,ko jgn tekan brek tau,ko tekan lg,br la keta ko ikut je…ko xyah nk maen sgt ngan stering”jap g sorg lg membe sy,arel sound ejal, “bkn ke along ni yg aja ko wat bnd tu dulu?”,ejal trus senyap… nk gebang kat slh org…hahaha

  4. ekekekekekekekke
    ai cik pan,taknak jawab pulak ke hujah along ni
    kekekekeke

    boleh pulak maen jawab jawab
    best la korang ni

  5. pergh..
    aku dah terase macam jatuh cintan plak ngn ko sebab cekap bawak keta.. seronok seyh dapat naek kereta laju2 ni..
    kah3
    jom bawak aku naek kete ko ^^,

    tapiiii pastikan keta wangi taw. hahaha

  6. hehe…btol…pmpuan mesti berjage2 sket..sy skali…n kena taw kemampuan kete yg anda drive..kal sy drive kete akak,myvi,sy akan teragak2 sket kal nak potong ataw ape2,mgkin kete auto relex sgt,so kena lg berhati2…tp kal kete sendiri,satria manual,sy sgt yakin nak menyelit,nak masuk2 line,n nak potong2…sbb sy yakin dgn kete 2…

    p/S:tapi tak sume laki pndai drive.sy penah kena lnggar kat kete laki..yg penting, berkeupayaan drive…hee~

    • @nairaariaa, haha..tu die,sorg lg pemandu satria da bersuara…hahaha…ari tu keta membe(satria neo dan perdana) kena sondol ngan satria(lelaki), sy dtg2 tgk satria yg langgar,tepuk dahi sy ms tu,dlm hati,ape bongok la mamat nih,wat malu driver satria je…skali bile polis dtg,polis tanye,die ckp,”citernye kelaka encik,ada lipas dlm keta sy” kitorg sound,”yela tu lipas,awek ko da kat sblh,ntah amende ko buat gaknye…”die diam je…

  7. huahahahah
    aik, menjawab nmpk.. ;p
    larr, ada ker n3 tue along..?
    x pasan lak.. pasni kena p skodeng2 nie..hehehe

    driver laki ker pompuan ker, 2 2 pun ada kurang n lebihnya..
    depends ngan masing2 gak..
    tue pun xnya n3 tuk mngata ataupun bias ngan laki
    tapi itulah kejadian yg slalu aku nmpk n perhatikan..
    ehhehehe

    kalo yg pompuan lak, later i told u if i got
    full info lepas wat siasatan rasmi..
    ahahhaha

  8. Saya tidak yakin kemampuan mengendarai kendaraan berkaitan dengan gender. Ada perempuan yang sangat cakap berkendara, ada juga laki2 yang ceroboh dalam berkendara; begitu juga sebaliknya 🙂

    Terima kasih sarannya, saya juga sudah ganti password.

    • @lina@happy family, ya saya stuju, satu cara pemanduan saya yang saya rasa saya selesa tetapi saya tak sarankan kepada pemandu laen adalah memandu sebelah tangan,bila saya memandu,tangan kanan di stering,tangan kiri di gear knob, saya tak biasa memandu dua2 belah tangan distering,terasa kekok… tp yg laen,jgn ikut ya…
      by the way,lina ni dari indon ya?

    • @lyn, yup…tapi kalau cara pemanduan pemandu tu sy tgk merbahayakan pengguna jalan raya laen,tambah2kepada penunggang motorsikal, ayat ni akan terpacul dr mulut sy “kong aja ko e?saba jap,nih,keta ijau ni akan wat ko xleh memotong…siap ko” sy akan wat smp die xleh memotong atau zigzag. bukan la nk tunjuk samseng ke ape… kirenye bia die rs camne bengang bile die buat org laen trase terganggu atau terkejut.

  9. bestnya pandai bawa keta..kita ni ada lesen pun still fobia nak bawa coz takut eksiden huhu..fobia fobia..cmner nak atasi fobia ni eh??paling saya tkut ialah bila kaki tetiba kejang n keras,kan naya tuh huhu..anyway camner eh nak tag blog orang?maksud saya, blog dorang akan dapat alert bila ditag..sila tunjuk ajar kat kita,bro..

  10. yg last sekali akak tak berkenan. tapi setuju bila memandu harus kenali performance kereta sendiri. Rugi beli kereta kalau nak bagi signal tak reti, side mirror buat hiasan. blind spot mmg wajib pasang kat keta akak. akak suka keta manual..he..he.. pickup baik. 7 tahun enjoy dengan kelisa ni.

    • @Liza @ Adzriel AB, haha…da tau dah akak ni jenis camne, ntah2 akak pon jenis zigzag gak,sbb kelisa ni keta laju,ringan,stabil masa membelok dan sbgnye…snang citer,kelisa mmg best.
      sy leh agak la keta dpan sy tu driver nye pompuan,salah satu tandanya bile tgk dr blkg,nmpk seat,orgnye xnmpk,hahaha…pastu ada la tanda2 laen,tu kena ada pengalaman la… tp pnh skali,sy follow blkg satu proton wira ni,baek punye zigzag,sy ikut je… skali die slh budget,die terpaksa ikut blkg satu kereta,saya potong,skali pompuan,sy ingatkn lelaki la yg drive…cara die memandu sangat cekap,xmcm sorg pompuan…haha..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge