berat…ringan…ringan…berat……

haha…tajuk cam pelik je kan? camni, ni salah satu tips dari aku untuk blogger yang suke letak gamba bebanyak kat blog diorg, bile banyak gamba, makin lambat la nk loading kan? tambah2 kalau tak letak read more… kadang2 klua la kertas koyak(image tak load). tambah2 bile line laju sikit dari kura2. tu sbb saiz gamba tu besar. 1mb pon da leh jadi lembab. so aku nk share satu sofware untuk meringankan gamba tu tanpa mengecilkan resolution dan kualiti dengan ketara.

memperkenalkan… screen hunter free. boleh download kat sini. (screenhunterfree). konsep benda ni same cam print screen, cume lebih mudah dan cepat, sebab kalau print screen cam biasa, korg kena tekan button Prt Sc, bukak paint ke photoshop ke tekan paste, pastu kena crop, tekan save, ulang lagi benda yg sama byk kali. yg ni lebih cepat

download dan install mcm biasa. bile dah install, bukak/run software tu. so camni la rupe frontend die.

(interface screen hunter)

ok, kat depan ni, korg boleh pilih hotkey(butang yang mana korg nak tekan utk capture). korg boleh set nak menampakkan ke tak mouse tu.then kat gamba kat bwh ni, korg leh setkan nak capture seluruh skrin atau sesetengah bahagian je. kalau cam aku buat ni, aku nk capture interface ni je so aku pilih rectangular area camni.

so bile guna rectangular area ni, bile korg tekan F6, die akan jadi camni.

bile kite klik pada To: pada belak kiri, kita boleh pilih jenis format fail yang kita nak image kita tu disimpan, jpg ke bmp ke ape ke dan pilih direktori mana kita nak fail tu disimpan.

ok, selamat mencuba.

{prtm}

p/s: menarik?suke?letak alongxp.com dlm bloglist korg,supaya korg alert klu ada tutorial lain lagi.

Hasil carian :

(Visited 173 times, 5,369,448)

35 thoughts on “berat…ringan…ringan…berat……

  1. Pingback: berat…ringan…ringan…berat… | Ni La BlOg Aku… | Komuniti Blogger
  2. kalau entry ade read more ni malas sikit nk klik..hehee malas nk tgu dia load..kdg2 je rajin..gambar patutnye edit dulu br upload masuk blog..xde la bsr sngt..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge