Jangan terpedaya dengan Penipuan Google Docs

Yup, tajuk memang menakutkan dan memang patut korang takut,terutama sekali mereka yang mempunyai akaun google patut takut dengan penipuan google docs ni.

Tak tahu benda ni dah sampai ke rakyat malaysia ke belum, tapi kat luar negara ramai dah yang terima email ni dan dah terkena dengan penipuan google docs ni.

Penipuan Google Docs ni bukannya dari google, tapi dari pihak yang tak bertanggungjwab mencipta script / aplikasi online dengan nama Google Docs

penipuan doogle docsEmail yang mereka terima kelihatan macam ni. Email yang diterima mungkin dari orang yang korang kenal atau mereka yang ada dalam contacts akaun google korang.

Dari reply-reply di twitter, ramai sangat yang kena. Merata tempat benda ni tersebar.

Kalau korang ada dapat email macam ni, kalau boleh jangan klik pada link tu atau pada ayat Open In Docs tu. Ni satu video apa yang terjadi bila klik link tu.

 

Kalau anda dapat email yang lebih kurang macam ni walaupun dari kawan korang, tanya kawan korang tu sama ada betul dia ada hantar email tu dan beritahu kawan-kawan korang yang bijaksanasini bab IT.

Belum jelas lagi apa lagi yang benda ni boleh buat tapi ramai yang kagum dengan kecanggihan penipuan google docs ni. Kalau korang klik benda ni, mula-mula sekali dia akan bawa korang ke page google account yang SEBENAR, tapi lepas tu korang akan diminta untuk membenarkan akses kepada satu aplikasi yang menggunakan nama google docs.

google docs palsu

Akses yang akan diberkan kepada aplikasi ini adalah membaca, menghantar, membuang dan menguruskan email gmail anda.

Seolah-olah korang bagi username dan password gmail korang kepada orang yang tak dikenali, lepas tu orang tu akan menggunakan gmail korang tu untuk menghantar email kepada orang lain.

Saya tak pelik kalau ramai rakyat Malaysia yang dah terkena benda ni memandangkan kita memang malas nak membaca, main tekan ok, next, continue je secara mengkhinzir buta.

Kalau anda dah klik link tu, atau nak check sama ada korang dah membenarkan akses ni secara tak sengaja. Sila pergi ke https://myaccount.google.com/permissions dan tengok ada tak Google Docs dalam senarai tu. Kalau ada (sepatutnya tak ada), klik pada ‘Google Docs’ tu dan tekan remove seperti gambar di bawah

membenarkan aksesSebab, bila korang dah membenarkan akses kepada benda ni, walaupun korang tukar password, ia mungkin tak membantu.

Tolong jangan pandang remeh benda ni. dengan email sahaja pun, macam-macam benda mereka boleh buat. Tambah-tambah kalau korang ni jenis ada 1 je email. dan email tulah yang korang gunakan untuk semua benda.

Itulah email untuk email peribadi, itulah email kerja… itulah email Facebook dan apa yang rakyat Malaysia takuti adalah facebook mereka kena hack.

So far, alhamdulillah fb saya belum pernah kena hack, tapi cubaan hack tu ada banyak kali, dan pernah hampir berjaya di hack oleh 1 app.

Anda boleh jadi celik IT jika anda rajin membaca.

Bila simkad hilang , apa nak buat?

Inilah antara padah bila banyak telefon dan banyak simkad. Risiko sama ada hilang telefon atau simkad hilang pasti akan dialami.

Simkad dan telefon yang hilang tu adalah simkad maxis saya, nombor yang ramai orang tahu dan telefon pintar percuma yang myeg bagi saya dulu.

Telefon tu boleh hidup, tapi… bak kata pepatah, ‘hidup segan mati tak mahu’ tapi rasanya istilah mati tak mahu tu macam tak sesuai pulak, sebab dia rajin mati dan restart sendiri.

Jadi mungkin pepatah yang sesuai untuk telefon tu adalah “hidup segan, mati je manjang”

Dahlah terhad nak install aplikasi, jadi sudahnya telefon tu dah jadi macam telefon zaman muda saya dulu, zaman nokia 3310, ericson t15 dan yang sama jenis dengan display monorchrome.

Setakat boleh guna untuk call dan sms, itupun selalunya tak boleh gak sebab asyik hang dan keluar error segala benda stoped.

Lebih menyedihkan lagi, susah betul nak charge, nak kata cable atau charger yang problem, bila guna cable atau charger yang sama di telefon lain, elok pulak chargingnye.

Bila dah susah nak charge, maka susahlah nak hidup, bila dah susah nak hidup, telefon kecik bewarna hitam tu selalu la dibuat main oleh anak dara saya ni

Lepas tu dia letak merata sampai sekarang tak jumpa, bila cuba misscall, gagal sebab telefon tu dah mati dek kerana susahnya nak charge.

Kesudahannya, 2-3 minggu sekali, atau sebulan sekali, saya akan topap nombor tu melalui online banking atau melalui agen topap. Sekadar nak bagi nombor tu hidup.

simkad hilang

Sejujurnya bila simkad hilang, terutama sekali bila simkad hilang tu pula simkad nombor maxis yang dah ramai sangat orang tahu, hati saya agak tenang sebenarnya. hehehehe Continue reading

Belajar buat blog tak perlu belajar coding

Tak tahu nak translate perkataan coding tu kepada perkataan bahasa malaysia yang sesuai, tapi hakikatnya kalau nak belajar buat blog , tak perlu belajar coding pun.

Saya ada beberapa kawan yang mempunyai ilmu yang pada pandangan saya adalah sesuatu yang hebat, maknanya ilmu dia tu bukanlah ditahap biasa.

Saya galakkan dia buat blog, kongsikan ilmu tu kepada mereka yang tak ada banyak masa untuk pergi ke kelas untuk belajar ilmu-ilmu yang mereka ada tu.

Tapi mereka taknak buat blog sebab katanya nak kena belajar coding macam saya, gelak besar bila saya dengar mereka cakap macam tu. Hakikatnya, nak belajar buat blog tak perlu belajar coding pun.

belajar buat kod tak perlu belajar coding

Ramai yang berfikiran luas, terbuka dah berjaya dalam menulis blog tanpa tahu apa tu html, xml, css, js dan segala mak nenek yang lain.

Saya cakap dengan diorang, saya belajar coding sebab saya ni cerewet, saya nak rupa blog saya ni macam ni la, macam tu la… ditambah pulak saya ni jenis tak berapa nak banyak duit sebanyak mana demand saya, jadi saya belajar coding untuk merealisasikan apa yang saya bayangkan.

Ditambah pulak, saya mula blogging dizaman bukan segalanya auto. Lama kelamaan benda tu jadi minat, tu yang saya belajar coding.

Kalau korang rasa ada ilmu, belajar buat blog dan menulislah di blog.

Kalau korang suka menulis, belajar buat blog dan menulislah di blog.

Kalau korang suka membaca sekali pun, belajar buat blog dan menulislah di blog.

Kalau korang suka bercerita, belajar buat blog dan menulislah di blog.

Buat je blog guna blogspot dulu, tulis artikel dulu, baru fikir nak guna wordpress ke ape ke, design macam mana, iklan ke apa semua kemudia, yang penting tulis dulu.

Rahsia penulis HEBAT!!

Blog adalah tentang isi kandungan, Isi kandungan yang lengkap dan bermanfaat akan jadi tumpuan utama, gaya penulisan menarik akan menambahkan pembaca dan membuatkan pembaca kembali baca blog anda.

Banyak blog yang ada isi kandungan yang bagus walaupun gaya penulisan yang “biasa-biasa je” yang saya dah jumpa, tapi jadi top sebab isi kandungan dia tu lebih lengkap dan bermanfaat berbanding blog lain yang tulis benda yang sama.

Habis tu? nak tunggu apa lagi? belajar buat blog sekarang dan mula menulis, tak perlu nak tunggu-tunggu lagi, guna telefon pun dah boleh mula.

Hasil carian :

Belajar buat blog guna blogspot

kalau korang nak belajar buat blog guna blogspot, saya cadangankan jangan cari saya… hahaha…

Sebab blogspot bukanlah platform yang biasa saya guna, apatah lagi kepakaran saya. memang tak lah…

Ramai yang whatsapp, telegram, tweet, dan pm saya di fb nak belajar buat blog, malangnya nak belajar buat blog guna blogspot, terpaksalah saya mengecewakan mereka sebab blogspot bukan dunia saya.

Bukannya saya tak reti langsung guna blogspot, tapi sebab jarang guna, so bila akan datang mereka nak minta bantuan tentang blogspot, pastinya saya akan membuang banyak masa mereka sebab saya kena explore semula untuk cari penyelesaian dan bantu mereka tu.

Kalau nak tips penulisan, bolehlah saya kongsikan mana yang saya tahu, tapi saya sangat sarankan dapatkan bahan rujukan untuk jadi penulis yang hebat ni.

Belajar buat blog guna blogspot

Seriusly, pada mereka yang nak belajar buat blog guna blogspot, dapatkanlah ebook yang saudara anuar ni buat. Susah payah dia reka untuk memudahkan mereka yang nak belajar buat blog guna blogspot.

 

Lebih berbaloi berbanding mengharapkan saya yang guna wordpress ni untuk ajar anda semua guna blogspot.

Tips penulisan blog:

Salah satu benda yang selalu orang terlepas padang atau pandang remeh adalah submit sitemap di Google Search Console atau dahulunya dikenali dengan nama Google Webmaster tools. Saya ada tulis cara submit sitemap di webmaster tools di blog sayablogger.com

Cara submit sitemap di Google webmaster tools

Continue reading