am i strong enough? huahahaha…

Pe 1st impresion korg bile tgk tajuk post aku kali ni? hahahaha… aku terpanggil nk tulis ni sbb ada la sorg hamba Allah ni baca sume post dlm blog aku ni. Pastu die kate “u r a strong man…!!!” terkedu jap aku… ape yg wat die kata camtu a? tak kisah la ape pon yg die fikir…yang pasti sume hamba Allah kat dunia ni diuji, ngan mcm2 cara, ada yg diuji ngan kesusahan, ada yg diuji ngan kesenangan, n Allah akan uji tak lebih dr kemampuan kite (tu pegangan aku…), so setiap kali aku diuji,aku tau,tu ckit je tu,wlaupon kdg2 tu smp air mata aku menitik skali pon, aku tau,aku mampu hadapi ujian tu… setiap manusia ada tahap kemampuan yg berbeza, cume kite kdg2 xnmpk pertolongan yg Allah bg masa kite diuji, cube la kite pandang org lain masa kita diuji tu, dan bersyukurla…cube ingat balik kisah silam…

Cam aku kdg2 diuji ngan mslh kewangan, kdg2 susah ati,tp bile aku pandang sekeliling aku, aku tgk,dlm keta aku ada belambak2 duit syiling,atas meja ada lg,kang kat ceruk mana pon ada lg, aku cume takde duit nak beli rokok sekotak, takde duit nk isi minyak keta, sedangkan satu masa dulu, aku terpaksa cari duit syiling bwh almari baju sepupu aku,membe aku,dlm toilet n kat mana2 tempat untuk beli rokok surya sebatang, kdg2 aku terpaksa jalan kaki smp 3km disebabkan aku xde duit nk byr tambang bas, pnh skali aku isi minyak moto seringgit je semata2 nk g jumpe ex-wife aku

 


(masa tu lom kawen lg)… sdangkan aku? still leh isi minyak keta wlaupon masa tu aku da mengeluh xde duit,syukur, masa susah aku dulu(skang xla senang mana,tp syukurla,lbh baek dl dulu), aku penah minum air yg aku letak garam masak,sbb ape? sbb da dkat 2 minggu xminum air berperisa, asek air kosong je… masa tu,bile keluar,dpt mkn ns goreng kampung,perghh…nikmatnye idup…sbb asik makan nasi,telo goreng ngan kicap.

Cam skang ni aku sedih sbb ssh nk jumpe anak2 aku, tp aku bersyukur sbb aku still leh dgr suara diorg bile ex-wife aku call aku,masa diorg ada skali ngan die, sbb satu masa dulu,smp 2 bulan aku xdpt contact ex-wife aku langsung…

Kepada hamba Allah yg mengadu kat aku psl mslh kuarge,bersyukur la,sbb ko masih ada kuarga yg bermasalah, sdangkan beribu anak yatim kat malaysia ni yg teringin nk dgr bebelan mak, ketat muka ayah,bising adek2… syukurla ko masih ada diorg, syukurla bile die tak bg ko keluar umah,sbb beratus mungkin beribu org kat malaysia ni yg tdo kat kaki lima, bas stand, ntah kat mana2 lg ntah… syukurla ko dok kat umah “sial” tu, sbb ko leh mandi kat bilik air yg ada privacy,makan makanan yg bersih dan halal,mimun minuman bersih(lagi2 klu pasang bio-aura,xde? leh contact sy)… tdo atas tilam yg bersih,slesa ngan baju yg dibasuh setiap hari, cube pandang org2 yg tdo kat kaki lima tu,bukan sumenye lahir da jadi camtu, diorg da bape lame tak mandi, makan pon kutip kat mana2 yg sempat, minum kdg2 air paip(pon da syukur)…tdo beralaskan kotak,xde cadar,xde slimut, baju da koyak2,smp tak tau baju tu kaler ape sebenarnye… syukurla….

Setiap yg berlaku tu mesti ada hikmahnye,mungkin kite diuji ari ni sbg persediaan utk ujian yg lebih berat, atau kite nak dihadiahkan kesenangan yg wat kite lupe pada Allah? renung2kan…Assalamualaikum…

(Visited 113 times, 5,372,070)

4 thoughts on “am i strong enough? huahahaha…

  1. alhamdulillah..perubahan satu titik tolak yg berharga dalam dr sume..ape yg awk tulis saye sokong n amik iktibar.tq..

  2. insaf jap..kadang2 kita leka dengan kesenangan yang diberi..hingga kita rasa tak cukup2 lagi dengan apa yg dh ada…sedangkan orang lain yg kekurangan mampu buat lebih baik dari kita…time kasih atas entry yg menyedarkan ini..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge