Loading...

Adsense untuk blog bahasa melayu ?

adsense

Semalam saya masuk ke satu group Geng Informasi teknologi, tengok ada sorang tu tanya, macam mana nak buat duit dengan blog… well..   macam yang saya nyatakan dalam entri buat duit online dengan mudah, bukan mudah nak buat duit… tapi tak semestinya tak boleh buat duit dengan blog atau buat duit secara online. Banyak caranya… tapi hari ni saya nak share 1 dulu… iaitu google adsense.

tapi mesti ada yang cakap macam brother ni.

iklan adsense

dulu saya pon cam diorang gak… saya dah ada akaun adsense ni kalau tak salah sejak dari 2009 lagi… tapi takde earning sangat sebab semua web/blog milik saya dalam bahasa melayu, dulu kalau letak adsense dalam web bahasa melayu, keluarlah iklan khidmat masyarakat so kalau dah itu yang keluar, ape benda orang nak klik kan? so saya dah tak gunakan adsense sejak itu… macam2 syarikat iklan saya guna.. tapi susah sangat nk dapat pendapat, so kekal balik lah dengan nuffnang,tapi… dah dekat setahun, earning bertambah lebih kurang 5 ke 10 ringgit je… camne saya nk cover kos hosting dan domain saya? kan?

ok, benda ni saya tau bila saya contact dengan huzaifah, author blog melayukini pasal adsfactor, berbalas-balas emel dengan dia, terbukak lah pasal adsense, saya pon tanya dengan dia, bukan adsense untuk web Bahasa Inggeris aje ke? dia kata, amek kod dari friend connect, tapi pastikan kita dah create akaun adsense dulu… baru amek kod dari adsense tu… macam mana nk ambek, ok… ikut step ni…

1. bukak google friend connect korang.

friend connect

2. klik pada Enchance your ads

google adsense

akan nampak paparan macam ni.

lepas korang dah link kan akaun adsense korang,

3. pilih jenis adsense unit yang korang nak macam yang dipaparkan pada kotak nombor 2 tu.

adsense unit

saya selalunya guna size 336×280 untuk iklan dalam content/post/ entri saya.

4. tekan generate code.

generate code

paste lah kat mana yang korang rasa sesuai… so korang akan nampak iklan macam ni…

iklan blog

mudah kan? kan? Cara buat duit dengan adsense

Wajib tengok yang ni:

Lazada Malaysia

Use me!

Visit shopcoupons website

Hasil carian :

26 comments
  1. mamat

    adsense ni pantang larang dia 2 jer,, jangan tamak dan jangan gopoh.. kalau tamak dan gopoh nak dapat hasil itu yg korang klik sendiri, letak kod tanpa rujuk panduan dan polisi..

    apa yg penting buat slow slow tambahkan entry berguna.. kalau boleh letak 2 atau 3 kod je kat web korang.. seeloknya 2 kod dah cukup.. kod 728×90 dan 300×250.

    ini pengalaman aku lah.. aku start main adsense ni tahun 2008.. sekali kena disable id sebab fraud click.. memang pun.. hehe.petua dia..jgn sesekali klik .. biarkan pelawat je yg klik.. duit pun berkat..

    pastuh menyesal.. janji nak main secara jujur.. buat blog baru ..apply dapat.. guna nama bini.. skang setiap bulan menten rm 2300 – 2500 .. sekitar 750-880 usd sebulan..

    apa yg penting di sini.. gunakan sedikit pendapatan tuh salur kat masjid.. insyallah ia akan berpanjangan.. tak kira lah nuffnang ke..adsense ke.. innity ker..

    untuk blogger malaysia.. korang mintak lah innity. tinggal je la nuff .nuffnang nis etahun nak dapat 100 hinggit sakit.. ..try apply.. innity masyuk gak.. sebulan buleh pegi 2 3 rat.. dia bankin melalui maybank2u.

  2. syamil

    salam..semalam aku reg je utk adsense tu then dpt emel katanya disapproved..tp ble aku view blog aku, iklan adsense dh auto dipasang..caner tu yek?? dh la aku takleh masuk dashboard adsense tu..

  3. eims @ emas

    google connect dah close ganti ngan google plus. tak ada dah enhance your ads. google plus pun tak meluas sangat lagi.

  4. Akulah.com

    adsense memang terbaik, nak banding dengan nuff dan yang lain2.. tapi tu la banyak sangat pantang larang adsense nie… but 1 click leh capat RM5-Rm15.. tak ke syok

  5. Adsense Blog BM

    Sekarang adsense dah support Blog Indon bro..so tak payah lagi nak generate kod dari google friend connect.Just paste kod iklan adsense ke dalam blog BM sure iklan keluar punye.
    Adsense Blog BM kata cerita ni best –>>Adsense For Domain di mansuhkan

  6. Adsense Blog BM

    adsense dah support blog bahasa indonesia bro.So tak payah lgi pakai kod google friend connect.just paste kod iklan adsense kat blog BM sure keluar punya

  7. Pesta IRama Jiwa

    Kalau akaun adsense dah kena disabled by google cmana? Ada alternatif x? Google kata ada illegal click activity tu yg krna disable account tu. Seingat aku..mmg klik sendri pun sbb tau google x benarkan…frust gak sbb adsense punye ads price rate mmg padu bro…
    Pesta IRama Jiwa kata cerita ni best –>>Modal RM50 Jadi RM35,000!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge