ADAB…bukan adabi

ok…ari ni nk ckp ckit psl adab… dlm idup ni mcm2 adab ade kan? adab ngan tuhan,adab ngan nabi, adab ngan ulama, adab ngan ibu bapa, , adab ngan manusia, ngan kwn2, ngan alam, adab menuntut ilmu, wat ape pon nk kena adab la… cam yg tertulis kat baju tu, adab pelihara budi pekerti…

kenapa kita nak kena jaga adab? antara sbb utama, utk menjaga keharmonian… utk mengelakkan konflik… tu kena belajar tu sume tu… bila ditanya dengan abang google, ini yang die jawab (result)…yg sy tertarik ngan yg ni…khatanam, simple dan mudah difahami.

tapi…apa yang saya nk kongsikn kat cni,pon berkaitan ngan adab gak… adab chat…, atau IM(Instant Messaging). Mcm2 aplikasi utk IM kat dunia ni, contohnya YM(Yahoo Messanger), Skype, Windows live messanger, GTalk, AIM dan byk lg…kat laman sosial cam fb pon boleh IM…

ok…straight to the point… ape prasaan korg,klu korg ngah ckp org menyampuk atau potong ape yg korg ckp?

kalau aku? marah? mmm…marah mmg marah… klu bnd tu skadar bual kosong,ok lagi la…tp klu ngan beria bercerita, mmg aku trus benti cerita, soh aku sambung balik, mmg aku mls…sbb feel nk cerita tu da ilang dah… intonasi,ekspressi, emosi, mee megi, mee lidi sume da g mane ntah…

tapi paaaaaaaaaling aku xsuke klu ngah group chat,ada sorg ni yg nk bercerita,die tengah menaip, org masuk tanye mcm2, paling menyampah skali,klu sorg ni yg tengah bercerita psl ikan, contohnya adam,tengah cerita psl ikan, die nk cerita satu cerita yg panjang, die tengah taip, masuk ali, cerita psl tv baru die, pastu si halim menyampuk jgk,tanye psl tv tu… last2, terputus camtu je cerita adam td,ape yg die da taip,tapi belum enter tu td, die padam je…

respect la ckit… ade yg kate “mana aku tau die tengah taip”,

meh aku tunjuk contoh kalau :

kat fb,org tu tengah menaip kat chat, klua baloon kotak camtu…

kat ym/yahoo messanger lak, die akan tulis name org tu diikuti perkataan is typing, contohnya alongxp is typing.

klu kat skype lak, ada gamba pensel bergerak…

so… aku harap korg sume, plz la alert k? plz…plz…plz..kamu jangan gatai… :Happy-Grin:

(Visited 25 times, 5,350,636)

14 thoughts on “ADAB…bukan adabi

  1. selalu sangat kena camni…last2 sy delete je apa yg sy tengah type tu…pastu jawab pendek2 je kalau orang tanya…
    akibat jangka panjang…sy dah malas nak ym or skype or ape2 jelah yang ada kaitan dengan chatting (chatbox/shoutbox terkecuali)…sib baik comment ni takde orang boleh menyampuk kan 🙂
    btw along, silalah share entry awang hitam tu…boleh dijadikan iktibar…

    • tp fenomena ni jd bukan stakat time chat reramai je..time berdua je pon sll gak jd… dulu aku da pnh sound sorg,smp aku mskn kat fb… da ok da… br2 ni, kwn org tu plak… tegur je trus kecik ati…adeh… tu yg xbest tu..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge