Ada apa dengan Twitter?

Sesiape yang follow aku,mungkin akan perasan yang sejak kebelakangan ni aku rajin gile tweet, aku da jarang berinteraksi ngan fb dah sekarang ni, antara sebabnye… byk sgt notofication yang entah ape-ape ntah,yang takde kena mengena ngan aku pon kua gak notification.

Dulu aku connect gak fb aku ngan handfon,maksudnye tulis status gune text messaging, tapi masalahnye bile connect ni, kadang2 org komen status ntah bile zaman punye pon die anta kat sms, bile aku baca sms yang dianta,aku blur, org ni komen status aku yang mana 1 nih? pastu bile org share link,org laen komen,aku tak tengok lagi, lagi aku blur… last2 aku stopkan sms ngan fb.

Tapi sejak tahun lepas, lpas join churp2, aku mula ckit2 berjinak2 ngan twitter, walaupun sebenarnye ada dah create twitter ni sejak 15 febuari 2009,korang leh check tarikh korg start register twitter kat tweetstartdate.

Makin lama makin kerap lak aku bertwitter, aku check graf kat klout menunjukkan peningkatan sikit demi sikit.

Camne guna twitter nih? pada pemahaman aku la(kalau salah tolong betulkan), camni la… konsepnye same ngan fb, bezanya, kalau twitter ni lebih kepada korg letak status semata2,cam korg update berita psl korg.

kalau fb,korg letak wat status, kawan korg,contohnya adam reply, die akan reply kat wall korang, dan apa yang die reply tu, hanya die, kawan2 die yg mutual friend ngan korg n kawan2 die je yang leh nampak. kawan2 korg yang bukan mutual friend ngan die takleh nampak kalau die privatekn wall die utk friends sahaja. dan Apa yang adam reply,takkan jadi status die.

kalau twitter lak, contohnya aku letak status aku kat twitter, dan adam nak reply, cara die nak reply, die kena mention twittername aku ngan meletakkan @alongxp, dan secara automatiknye, apa yang die reply tu, akan jadi status die.

Beza laen bagi fb dan twitter, kalau korg nk tau ape2 psl aku(kat fb),korg kena add aku, dan secara automatiknye,aku dan korg dah dikira follow each other, berbeza ngan twitter, korg nk follow aku follow la,tapi kalau aku xnk follow, aku tak follow, so bile dalam situasi camtu, setiap status aku akan ada kat home korg,tapi status korg xkan ada kat home aku selagi akutak follow korang.

Entah korang faham ke tak kan?hahahaha…

ok, ape yang wat aku rs best lak bertwitter, kadang2 bile aku dok sorg2, aku akan terfikir macam2, dan kadang2 aku nk luahkn benda tu tapi aku tak mengaharapkan pon org respon bnd tu, tapi dalam dunia nyata, kalau kau ckp kat org, tapi org xreply, mesti rase cam malu, cam ckp ngan almari baju kaler pink. tapi kalau kat twitter, aku peduli ape?hahahaha… contohnya cam smlm…

ni masa aku dok tggu kali pertama, aku dok mengira pastu aku taip kat sms,aku send kat twitter. pastu bile da siap urusan pertama,g amek nombor urusan kedua. aku gelak tgk nombor2 kat kertas tu…

nombo aku 3035, masa nombo tu dikeluarkan pukul 0335 petang… aku terfikir, kalau org kaki 4D ni mesti die try tekan nombo2 nih… tu la yg wat aku selalu update twitter aku, kebanyakkan status twitter aku,aku send melalui sms.

kalau korang nk tau lebih lanjut atau tips & tricks psl twitter ni, leh jengah kat entri kat blog ni… ok? kalau lom follow aku,klik gamba burung kat atas tu k? arios…

{alongxp}

(Visited 24 times, 5,369,642)

23 thoughts on “Ada apa dengan Twitter?

  1. sy pon br aktif twitter…hehe…padahal da lame ade akaun…sblm ni x bape gheti gune…br2 ni je kawan ajar…da folo along… (^___^)

  2. semua rangkaian sosial ni aku ada akaun. tp twitter ni aku jarang layan sbb xbape paham sgt. just banyak follow artis je kot. mungkin twitter ni lebih mudah dengan hp. almaklumlah hp aku ‘canggih’

    paling lama dengan frenster kot. facebook ni xtau la bape lama lagi.

  3. Skang Lynn more kat twitter berbanding yg lain. update blog pun dah x rajin.
    btw, thanks sudi singgah walaupun dah berhabuk dah blog Lynn.. 😛

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge