Tips photoshop buat tulisan di permukaan – sambungan

Ok, kita sambung tips photoshop buat tulisan di permukaan tadi yang kita buat melalui entri sebelum ni.

kita dah sampai ke langkah kita paste, lepas tu kita hilangkan dia dengan menekan tanda mata kat kotak sebelah layer teks tu… macam ni kan?

hilangkan layer dalam photoshop

Dan apa yang jadi kat papan tanda tu kosong macam ni kan?

papan tanda kayu kosong

Habis tu mana tulisan di permukaan tu? kenapa tak nampak tulisan di permukaan kayu tu? hehehe… macam ni cara nak kasi nampak, macam yang saya cakap kat entri sebelum ni.

Tulisan tu ada lagi… cuma sebab dia sama warna dan corak kayu tu, tu yang kita tak nampak tu…

Tulisan tu ada di layer yang bernama layer 1 tu, tapi tadi kan kita ada buat langkah copy paste tadi kan? kita copy permukaan kayu tu, supaya nampak sebijik rupa kayu tu.

Ok, sekarang langkah nak buat tulisan kat permukaan tu, yang ni saya tunjuk tulisan tu timbul menggunakan photoshop ni.

1) Pada layer 1 tadi tu, klik kanan dan pilih Blending Options macam dalam gambar ni,

blending option

lepas tu dia akan keluar macam ni.

dialog blending options

2) Untuk buat tulisan tu nampak timbul di permukaan, saya pilih Drop shadow

Drop shadow photoshop

Bila saya klik je Drop Shadow tu, terus nampak tulisan di permukaan kayu tu.

buat tulisan timbul photoshop

Kalau korang rasa ini dah ok, boleh terus lompat kat langkah 4 (tekan ok), tapi kalau kalau rasa macam belum ok, boleh adjust lagi.

Macam saya, saya tengok bayang tu macam tak kena je. Kalau perhatikan betul-betul papan tanda ni, bahagian kiri atas tu nampak lebih cerah berbanding bahagian kanan bawah.

3) Jadi kita akan adjust sudut bayang-bayang tu. klik je pada angle dalam bulat macam dalam gambar kat bawah ni.

set sudut cahaya bayang photoshop

Ini seting yang saya buat pada drop shadow untuk buat tulisan tu nampak timbul

seting drop shadow tulisan timbul

4) Setelah rasa puas hati, klik butang OK.

tekan butang ok

Dan inilah hasilnya.

hasil buat tulisan timbul

Kerja ni akan lebih mudah kalau kita guna dua monitor, dan guna mouse yang ada scroll kat tengah-tengah, satu untuk untuk adjust kat blending options, satu untuk tengok hasil.

Esok saya sambung dengan tips photoshop nak buat seolah-olah ada ukiran pada permukaan kayu tu ok?

p/s: kalau nak download papan tanda kayu kat atas tu klik sini ok?

Wajib tengok yang ni:

Lazada Malaysia

Use me!

Visit shopcoupons website

Hasil carian :

(Visited 178,878 times, 5,351,616)

Hasil carian :

Tips photoshop buat tulisan dipermukaan

Idea nak kongsi tips photoshop buat tulisan dipermukaan ni timbul masa buat entri bloglist berkategori hari tu. Kalau tengok entri tu ada gambar ni

sign board bloglist

Seolah-olah tulisan tu dibuat dari kayu dan ditampal kan? kalau tengok kat featured image post tu pulak, macam ni.

 

bloglist

Macam di ukur pada kayu tu pulak kan? hakikat sebenarnya dengan bantuan kedai gambar atau dalam bahasa banjarnya photoshop jadilah ia begitu. Gambar asal macam ni.

papan tanda kayu

papan kayu

Jadi macam mana nak buat ada tulisan di permukaan kayu tu? Ni lah saya nak kongsi tips photoshop tu. Senang je sebenarnya… Mula-mula sekali kita bukak gambar papan tanda kat atas tu di photoshop. Kat sini saya demo menggunakan photoshop cs 5

edit papan tanda photoshop

nampak kan kat situ cuma ada 1 layer je? ok, sekarang ni, tekan butang text tool, yang bentuk T tu.

text tool photoshop

Lepas korang dah tekan text tool tu, bawa cursor ke tengah papan tu, jangan runsing pasal kedudukan, align, saiz font, font color apa semua, itu kita peningkan kepala kejap lagi ok? bila dah bawak cursor ke tengah papan, kita klik, dia akan jadi macam ni rupa dia

text on wood photoshop

Bila dah keluar macam tu, kita taip teks yang kita nak diatas permukaan kayu tu, macam sekarang ni, saya nak taip perkataan www.bloggerlelaki.com sebagai penghargaan sebab dalam widget sidebar orang yang paling rajin komen, dia atas sekali, walaupun ada yang lain yang rajin komen kat blog ni. Nak bagi hadiah, earning ciput, jadi saya hadiahkan entri tips photoshop ni je la. hehehehe

komen paling ramah

 

maka dia akan jadi macam ni.

tulisan diatas permukaan kayu

 

Bukan macam tu yang korang nak sebenarnya kan? bukan tulisan tu kan? tak jadi warna kayu kan? jangan risau… kita tak nak guna pon warna tu, tapi korang kena tukar font kepada jenis font dan saiz yang korang nak.

Tips photoshop untuk tukar font:

Tekan butang ctrl dan a untuk highlight kesemua teks tadi jadi macam ni.

highlight text photopshop

lepas tu pilih font dari drop down menu di bahagian ini

set font photoshop

 

Tips photoshop untuk set saiz font :

sama juga macam tadi, highlight teks kita tadi, dan pilih saiz di drop down menu di sederet dengan pilih font tadi

set font size photoshop

kalau korang rasa font tu tak cukup besar, saiz yang ada dalam drop down tu sampai 72 je? jangan risau… ni pon salah satu tips photoshop gak, korang boleh taip saiz besar mana yang korang nak, asalkan ianya tak melebihi 1296 pt

tukar saiz manual

dah dapat font dan saiz yang korang nak? ok, ni lah trick atau tips photoshop nya tu. sekarang klik pada Select dan pilih Load Selection macam yang saya tunjuk dalam gambar ni.

select load selection

Bila keluar kotak macam kat bawah ni, tekan je ok.

load selection ok

Dan korang boleh tengok tulisan tadi akan jadi macam ni.

tulisan select blogger lelaki dot com

Bila dah jadi macam tu, jangan diusik tulisan tu, sekarang ni, klik pada layer papan tanda kayu tadi.

pilih layer dalam photoshop

Lepas tu pergi pada menu Edit dan klik Copy atau tekan butang ctrl dan c pada keyboard anda. ini shortcut yang kalau boleh hafalkan, untuk memudahkan kerja dimasa akan datang

Lepas tu tekan je ctrl dan v atau Edit  dan klik Paste

Tulisan tadi dah tak ada garis-garis bergerak tu kan? Perasan tak yang kat layer tu ada bertambah satu lagi layer?

paste dalam photoshop

Tulah hasil kita paste tadi, sekarang langkah seterusnya, pada layer teks kita tadi, kita hilangkan dia dengan menekan tanda mata kat kotak sebelah layer teks tu… macam ni.

hilangkan layer dalam photoshop

Ah sudah… hilang terus tulisan tu ye? jangan risau… Tulisan tu ada lagi… cuma sebab dia sama warna dan corak kayu tu, tu yang kita tak nampak tu… dah nama pon trick atau tips photoshop kan? hehe

Penat? kita rehat dulu la ye? kita sambung di entri Tips photoshop buat tulisan dipermukaan ni pulak

Wajib tengok yang ni:

Lazada Malaysia

Use me!

Visit shopcoupons website

Hasil carian :

(Visited 178,878 times, 5,351,616)

Hasil carian :

Bosan dengan komputer

Macam yang saya nyatakan dalam entri sebelum ni… Blog saya lebih kepada blog geek. Iaitu benda yang melibatkan komputer dan teknologi maklumat. Tapi kalau tgk akhir-akhir ni tak banyak benda berkaitan komputer saya kongsikan. Sebab ada kalanya saya bosan dengan komputer.

Ada kalanya saya nak jadi orang biasa. Bukan “pakar komputer” macam yang orang selalu cop kepada saya walaupun hakikatnya saya jauh sangat nak sampai tahap pakar tu.

Orang lain berani mengisytiharkan mereka pakar, tapi saya tak pernah berani mengaku yang saya ni berani, tambah-tambah ada satu keadaan tu, saya dapati, sebenarnya pengetahuan saya hanyalah lebih sikiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiit je dari user biasa.

Kalau nak dinyatakan atas kertas atau nak dibuat portfolio, memang ” . ” kosong, atau mungkin titik je yang ada.

Sebenarnya kalau ada yang nak temuramah saya dan tanya siapa yang mendorong saya untuk hidup dalam dunia komputer, saya macam tak ada jawapan nak jawab.

Yang saya ingat, masa darjah empat, masa saya sekolah kat sekolah kebangsaan polis depot, Saya pernah pinjam buku bertajuk bahasa komputer. Tapi saya tak ingat pun apa isi kandungan buku tu

sk polis depot

bangunan kelas saya ada lagi – hasil carian google

Saya mula berkenalan dengan internet melalui kawan saya yang memperkenalkan saya dengan mIRC, lepas tu saya rajin gakla pergi ke cc untuk berchating, sampai saya tingkatan 4 ke 5 macam tu.

Bila saya dah habis sekolah pun, saya tak pandai sangat lagi pasal komputer, sampailah masa saya tinggal serumah dengan seorang freelancer ni, dan sebelum saya masuk ke politeknik, barulah saya dapat beberapa ilmu asas tentang komputer.

Masa tu internet mahal lagi, dahla mahal, slow pulak tu… oleh kerana saya tak mampu nak melanggan internet masa tu, jadi dengan komputer yang sebahagiannya saya beli 2nd hand, dan sebahagian lagi saya beli ansur-ansur, saya pon godeklah komputer tu, dari pakai casing tower mini, saya pindahkan sendiri ke casing tower.

Masa tu software pirate pakai cd, beli kat kedai komputer atau kat kedai cd game, yang download bukan pilihan utama… jadi bila ada duit, saya beli la cd software, try segala macam software, install winamp pon pakai cd hehehehe

Evolusi pakai cd, ke cdr, ke dvd rom ke dvdrw saya sempat merasa, nak pakai blueray je tak mampu. Masa tu selalula pinjam cd kawan-kawan, pinjam cd game la, cd software la… dan cd yang bukan tatapan kanak-kanak(tu duluuuuuuuuuuuuuuu).

Keje menggodek komputer je… tapi yelah, bila tak ada internet, terhad lah benda nak dibuat, masa tu mula saya belajar photoshop… belajar sendiri je… takde menuntut dengan siapa-siapa pun. Tu yang kadang tak tahu istilah, tak tahu shortcut tu. Bila dah puas super impose gambar, main red alert, lepastu photoshopkan lagi gamba, gamba yang tak cantik, saya cantikkan gambar guna photoshop

Gambar lelaki saya pakaikan baju perempuan, yang perempuan saya… errrr… makeupkan… hehehehe. sampai dah bosan dengan komputer, saya shutdown. Baring…

Bangun tidur, buat apa yang patut, menghadap balik komputer tu, tak tahu apa nak buat, tutup balik.

bosan dengan komputer

Kadang orang ingat hidup saya ni dengan komputer je. kadang saya bosan dengan komputer, nak buat benda lain… tapi dah kerja hakiki pon juruteknik komputer, takkan nak betulkan paip pulak kan?(tapi tu pon kadang saya yang kena buat).

Hasil carian :

Bloglist berkategori

Hai semua, apa khabar? lama tak buat entri dimulakan dengan bertanya khabar. Sebelum ni saya tak nampak rasionalnya saya nak buat bloglist di sidebar, tapi baru-baru ni, saya banyak blogwalking kan? Jadi sepanjang saya berblogwalking tu, macam-macam jenis blog yang saya jumpa.

Ada blog parenting yang berkongsi kisah dan tips sebagai ibu bapa,berkongsi cerita perkembangan anak-anak mereka, ada blog teknologi yang berkongsi tips dan informasi pasal teknologi terutamanya berkaitan elektronik dan komputer, ada yang berkongsi cerita pasal komputer, hardware, software, web dan blog, koding, pasal handphone, pasal android, smartphone dan benda-benda yang saya kategorikan mereka ni sebagai geek la.

Continue reading

Hasil carian :