Kenapa orang suka cerita korea

Dulu aku tak faham apsal orang suke sangat dengan cerita korea ni… masa aku blaja kat poli la start tau pasal cerita korea ni… sorang classmate aku ni suka sangat cerita korea la cerita jepunla.. aku tak amek port sangatla benda-benda tu semua… pastu masa aku lepas bercerai.. aku rapat ngan geng2 ft17 kuala langat yang aku kenal atau mula rapat masa kursus induksi kat pangkor, sorang mamat ni suke sangat layan cerita – cerita korea.. dia kata selalunya dia akan layan bila nak g jumpe awek dia(sekarang dah jadi bini dia), dia kata cerita korea tu akan menaikkan rasa sayang dia kat awek dia… tp masa tu aku still tak layan lagi cerita korea ni.

induksi pangkor
lepas beberapa bulan geng2 ft17 kuala langat jadi aktif, selalu ada khidmat bantu… so aku makin rapatla ngan geng2 ft17 kuala langat ni… dan aku kenal sorg minah ni… dia pon kaki layan cerita korea n cerita jepun… masa tu selalu la tengok status ym die… die tengah download cerita korea ataupun download cerita jepun. Dia kata tetengah malam selalu kalau nak download cerita korea atau jepun… time tu laju mencanak-canak. Wlaupun aku agak minat ngan minah tu… tapi aku tak terjebak la nak tengok cerita korea ni… baik filem korea ke drama korea ke… download drama korea ke download filem korea ke download cerita jepun ke memang jauh sekali la… aku bukan jenis yang mudah terpengaruh hehe

ft17 kuala langat

p/s: awek tu xde lak dalam ni huhu

Tapi bila dah kawin ngan bini aku… lepas hampir setahun rasenye… dah mula terjebak dah… sebabnya aku ni bukan jenis tengok tv sangat. Apa yang dah terbukak… itulah yang aku hadap. Bini aku la yang suka sangat ngadap cerita-cerita orang mata sepet macam cerita cina(mandarin, hokkien, kantonis), cerita korea, cerita jepun… masa dia mengandungla yang bukan main rancak lagi… sekali dapat anak pon mata sepet

 baby harith

domain murah

(Visited 141,089 times, 5,348,159)

Apa yang aku nampakla… apa yang buatkan orang suka sangat ngan cerita korea ni sebab cerita-cerita korea ni penuh ngan kasih sayang… cerita die adventure macam mana pon mesti penuh ngan perasaan kasih sayang… tak kira sama ada antara kekasih ke, suami isteri, adik beradik, mak bapak, anak beranak… even kasih sayang dan kesetiaan antara sahabat… tu yang paling menyerlah la aku tengok… mungkin sebab budak-budak zaman sekarang kurang dapat kasih sayang la aku rasa. Hero cerita korea ni pon kacak boleh tahan… aku yang lelaki hensem ni pon akui yang hero cerita korea ni hensem belaka. Heroin takyah cerita la… comel-comel… dah la aku suke benda yang comel-comel nih hehehe

pelakon korea

Antara perkara lain yang uniknya rancangan atau cerita korea ni adalah bab makan… makanan die nampak cam sedap-sedap je… diorang pon suka mendedahkan makanan-makanan diorang dalam rancangan-rancangan diorang. Paling popular adalah kimchi… berdasarkan info yang aku tau… diorang ada lebih 400 jenis kimchi. Sehari makan 1 jenis kimchi selama setahun pon tak habis lagi semua jenis kimchi nih…

banyak kimchi
Satu perkara yang menarik minat aku ngan cerita korea ni… diorg selamba je buat benda pelik-pelik… takdela pelik mana pon… tinggal lagi kat malaysia jarang ada benda-benda macam tu… contohnya cam rancangan human condition… misi-misi yang dibagi pada saya cukup bagus.. kite sedar benda tu tapi kita tak pernah nak ambil berat… contohnya misi dia kena hidup dengan hanya beberapa liter air… bila kena buat macam tu.. barulah diorg sedar yang selama ni banyak air dibazirkan macam tu je. Lagi satu misi kena hidup atas ehsan jiran-jiran… barula diorg perasan yang selama ni diorg tak pernah kenal pun jiran-jiran diorg. Barulah diorg tau siapa jiran-jiran diorang tu.

human condition
Banyak sebenarnya yang menarik pada cerita korea yang kita boleh guna tapi… satu masalah kita… kite terlalu risaukan pandangan orang… walhal benda tu bukan jadi satu kesalahan pon

Bukan blog tutorial – sekadar berkongsi pengalaman

(Visited 7,073 times, 5,348,159)

Hasil carian :

Duit BR1M masuk akaun bank

Beberapa bulan lepas, lepas ambil duit BR1M 2.0 aritu, aku cakap ngan bini aku, kalau boleh time duit BR1M tu keluar, aku tengah tak sesak… sebab kalau boleh aku taknak pergi ambil… sebab tak larat nak beratur lama-lama sampai lenguh kaki, lenguh pinggang, siap ke potong que, siap ada orang bergaduh, ngadap pengurusan yang… cam mana nak cakap e?

duit BR1M masuk akaun bank

camni cerita dia… masa aku amek duit BR1M yang terbaru ni, aku sampai kat kat pintu pagar, kat situ cuma ada penunjuk kekiri untuk BR1M yang bujang, yang kanan BR1M yang dah berkeluarga, lepas tu kemana tak tau, kat sana aku nampak ramai orang, aku ingat kat situ la beratur, bukan… tu orang berkumpul tanpa sebab.. lepastu jumpa lagi ramai orang… pon sama… lepas 2-3 kali jumpa situasi yang sama… aku pon jumpe la barisan yang agak panjang… memula satu barisan, bila aku dah bergerak ke tengah dewan tu, dah jadi 2 barisan… bila sampai hujung dewan, dah jadi 3, bila aku sampai kat pintu nak masuk dewan dah jadi 5 barisan, lepas tu rela-rela yang ada kat situ paksa kitorg berhimpit dari 5 barisan, baru lepaskan masuk… bila dah masuk dewan, kaunter untuk ambil kupon BR1m tu banyak… ada tak kurang dari 3 yang aku nampak. benda nak ambil duit tu bukanlah banyak pon… kejap je habis, tapi punya seksa.. siap ada yang bergaduh lagi(mulut semata-mata ke siap bertumbuk tak tahulah… cuma dengar bunyi org marah-marah).

domain murah

(Visited 141,089 times, 5,348,159)

Tertanya jugak… kenapa diorang ni tak buat supaya duit BR1M masuk akaun bank je terus kan senang. Ni dah macam zaman bapak aku memula kerja askar dulu pulak… nak kena pergi ambil manual, zaman bapak aku mula kerja askar tu 30 tahun yang lepas… awal 80an dulu woi… ni dah zaman milenium… zaman orang bayar pon dah tak pakai cash dah… kate negara maju,tapi pakai cara lama lagi

tapi baru kejap ni, aku dengar berita, duit BR1M masuk akaun bank kalau ada akaun bank… hahahaha… baru la aku agak gembira sikit, ape lagi, dengan segeranya aku terus buat…

ok… untuk buat duit BR1m masuk akaun bank ni kite kena kemaskini data BR1M kita… pergi ke laman web lembaga hasil dalam negeri malaysia di www.hasil.gov.my lepastu klik pada yang tulis BR1M 2014 tu

kemaskini BR1M 2014

dia akan keluar paparan camni, masukkan nombor ic tanpa tanda – contoh 780418015003 pastu masukkan tarikh lahir. untuk yang baru nak mohon Br1M ni boleh klik kat permohonan baru (kotak kiri), mana yang nak kemaskini permohonan BR1M 2.0 ni boleh klik kat kemaskini permohonan BR1M 2.0 ni (kotak kanan)

semak BR1M masuk akaun bank

paparan seterusnya bahagian yang korang boleh kemaskini maklumat permohonan BR1M,

borang BR1M

kat situ korang boleh kemaskini nombor telefon, alamat e-mel, dengan alamat surat menyurat dan maklumat bank untuk duit BR1M tu nak dimasukkan, kemaskini bebetul… sebab lepas korang dah save tu, kalau nak kemaskini data BR1M tu kena pergi ofis die dah… die boleh buat sekali je

lepas dah masukkan maklumat bank BR1M korang tu, jangan lupe pulak nak masukkan kod pengesahan tu

pengesahan duit BR1Mlepas tu klik butang kemas kini, paparan macam ni pulak yang akan keluar

akuan pengesahan BR1Mklik pada kotak Saya bersetuju dengan terma dan syarat di atas lepas tu klik pada setuju & hantar. dah siap dah… anda akan dibawa ke satu paparan yang membolehkan korang cetak kemaskini maklumat tadi

Wajib tengok yang ni:

Lazada Malaysia

Use me!

Visit shopcoupons website

Hasil carian :

(Visited 178,877 times, 5,348,159)

masukkan e-mail address anda disini (REGISTER), dan pelbagai cerita baru yang menarik dan tips2 akan dihantar kepada anda

Hasil carian :

kerajaan sedang mempertimbangkan mewajibkan pemakaian helmet kepada pemandu dan penumpang kereta

kerajaan sedang mempertimbangkan mewajibkan pemakaian helmet kepada pemandu dan penumpang kereta
Peningkatan kes kemalangan maut berpunca dari kecederaan parah dikepala telah menyebabkan kerajaan sedang mengkaji dan mempertimbangkan untuk mewajibkan pemakaian helmet kepada pemandu dan penumpang kereta.

pemakaian helmet dalam keretaKajian di sebuah pusat kesihatan di U.S pada 2010 mendapati, pemakaian helmet boleh mengurangkan jumlah kecederaan kepala dan otak yang menyebabkan maut sehingga 80% setiap tahun.

pemakaian helmet kepada pemanduKajian penuh bagi mewajibkan pemakaian helmet kepada pemandu dan penumpang kereta ini sudah sampai ke peringkat akhir dan akan diumumkan dalam masa terdekat, demikian kata menteri dari kementerian mengarut.

pemakaian helmet pemandu
suspen tak? well… itulah yang aku terbayang tadi bile terdengar berita pasal satu kemalangan kat berita tadi, mangsa yang tercampak keluar mati ditempat kejadian akibat cedera dikepala…

parah di kepala

gambar carian google sekadar hiasan

pastu aku terfikir, kalau die pakai helmet takdelah sampai parah kepala dia kot, sekali tiba2 kat berita keluar pulak kenayataan macam kat atas tu, kerajaan sedang mempertimbangkan untuk mewajibkan pemakaian helmet kepada pemandu dan penumpang kereta. macam mana aku tak terfikir camtu? abestu dah banyak sangat benda mengarut yang terjadi ataupun timbul dengan alasan yang sangat tak logik…
malasla nak cakap lelebih, kang kena hack lak blog aku ni… kang xpasal-pasal kata aku ni menghasut la hape la… kalau nak ikutkan banyak je benda nak aku luahkan, tapi aku taknak blog aku ni berbau politik, sebab dari dulu sampai sekarang aku adalah orang yang  tak suka politik.
Banyak alasan kenapa aku tak suka politik… banyak sangat…
tapi.. cube korang bayangkan kalau tetibe betulla kat berita ada pulak pengumuman yang macam tu, kerajaan mewajibkan pemakaian helmet kepada pemandu dan penumpang kereta.

design pemakaian helmetentah helmet cammana la yang orang akan pakai, sedangkan budak motor pon pakai helmet buat syarat je, sedangkan tali pinggang keledar yg nipis tu pon orang selalu terlupa atau buat-buat lupa nak pakai, inikan pulak dok dalam kereta, pakai helmet. pergh…

tak pakai helmet

mau ramai yang mencarut, tambah2 yang pakai kereta mewah, mat2 kaya yang buat rambut, gerenti mengaruk, bila kena pakai helmet dalam kereta. ROSAK LA RAMBUT!!! tu kata mereka…  awek-awek, puan-puan, makcik-makcik yang rambut dah buat kat saloon, dah buat rambut tinggi-tinggi, kembang cam singa, tetiba terpaksa memenyekkan rambut sebab diwajibkan memakai helmet dalam kereta.

awek pakai helmet
haish… nasib la dapat orang yang memahami korang…

helmet racing

Bukan blog tutorial – sekadar berkongsi pengalaman

Hasil carian :

Populariti najib jatuh

Agak menarik lak bila tengok berita kat yahoo news pagi ni kata kepopularan najib jatuh . Tak sangka la pulak ada kajian tentang populariti menteri ye?

najib jatuh

Apa yang saya baca, populariti atau tahap kepopularan perdana menteri malaysia, datuk seri najib jatuh dari 62 peratus kepada 52 peratus. Kajian tu dijalankan bila kerajaan mengumumkan kenaikan harga minyak, penghapusan subsidi gula dan pelaksanaan GST dan dibandingkan dengan tahap kepopularan<– (cam susah la nak sebut perkataan tu, sebut populariti je boleh tak?) pada bulan Ogos tahun ni.

Sokongan kaum india terhadap Datuk Seri najib jatuh sebanyak 19 peratus, pencapaian paling teruk sejak beliau jadi perdana menteri pada tahun 2009

pelik populariti najib jatuh

tak sangka lak bila kata popularity datuk seri najib jatuh, aku ingatkan makin naik.. makin jatuh e? bukan makin naik ke?nampak sangat aku ni tak ambik tahu pasal dunia politik ni

sumber : http://tinyurl.com/najib-jatuh