Internet jadi slow bila guna ubuntu v2

Sambungan entri semalam internet slow bila guna ubuntu. Ok, effect die, bila pc yang guna ubuntu on, line internet jadi slow, bukan kat pc tu je… tapi keseluruhan network, guna laptop ke guna handphone ke sume internet jadi slow.

Memula saya try uninstall ape2 software terbaharu, same jugak… So saya puasla google, banyak yg saya dapat tu mcm tak kena ngan masalah internet jadi slow saya ni… abes tu ape punce masalah internet jadi slow ni? Google dan google, rupenye masalahnya adalah IPV6. Ubuntu 13.06 dah enable IPV6, tapi kat modem streamyx die disable… so mungkin jadi konflik kat situ.. nak terangkan pon saya ni agak gagal bab network nih… lambat sikit nk faham klu bab network nih… takat faham2 gitu jela… so jalan penyelesaian kalau internet jadi slow ni adalah disablekan IPV6 kat pc ubuntu ni.. caranya…

Memula bukak terminal atau shortcut keyboardnye Ctrl+Alt+t. dan pastekan kod kat bawah ni…

sudo gedit /etc/sysctl.conf

lepastu masukkan password ubuntu tu. maka akan keluarla benda camni…

disable ipv6

Pastekan kod ni kat bawah sekali macam saya buat dalam gamba kat atas ni

# IPv6
net.ipv6.conf.all.disable_ipv6 = 1
net.ipv6.conf.default.disable_ipv6 = 1
net.ipv6.conf.lo.disable_ipv6 = 1

Savekan fail sysctl tadi tu,tutup, lepastu taip atau pastekan kod kat bawah ni


sudo sysctl -p

Dah setle dah… camtu je? yela kot.. hahahaha

Hasil carian :

Internet slow bila guna ubuntu

Dalam minggu lepas, hard disk pc kat umah ni kong, tetiba performance die jatuh mendadak… pelik gak, dah buat cleaning ape sume p[on macam takde beza…. nasib baikla aku ni kerja sebagai juruteknik komputer, pc maintainance ni kerja aku sejak 8 tahun lepas, so boleh agak la ape problem… backup data siap2 ke dalam portable hard disk, elok siap, restart pc tu, POST terus bagi tau yang hard disk tu dah rosak. Haha.. Nasib baikla pc tu ada 2 hard disk.. so install windows pastu install Ubuntu 13.04, guna mcm biasa… takde perasan lak ade problem… tp 2-3 hari ni perasan gakla yg internet ni slow… semalam lpas shutdown ubuntu tu baru internet laju… so tadi test ar… kalau on linux camne jadinye kan? lpas seminit ke 2 minit on ubuntu, internet jatuh mendadak sampai jadi 200 ke 300kbps… bile offkan linux tu trus naik jadi 700kbps ke 1mbps… pelik lak apsal internet slow bila guna ubuntu a? hmmmm… mata dah rabak… sambung esok la.. huhu

Jangan cari suami orang – mak pesan

Pernah dengar orang cakap mak pesan jangan cari suami orang tak? atau mak korang pesan? Ape salahnya? poligami kan sah disisi agama? betul tak? lelaki kan boleh kawin empat kan? so ape salahnya cari suami orang?

suami orang

Itulah yang pernah bermain dalam kepala otak saya bila dengan akak2 yang pangkat mak ngan saya cakap kat anak-anak dara… Kadang rasa cam tak puas hati lah pulak… macam diorang ni menolak poligami pulak… Tapi semalam tengah isi air dalam bekas simpanan air, tetiba teringat pulak kat sorang kawan, pangkat kakak la… tu yang buat saya nak catatkan kat sini kenapa jangan cari suami orang…

Ada banyak sebab kenapa makcik2 selalu pesan kat anak dara supaya jangan cari suami orang… cari tu tak salah, kalau orang yang duduk kat kaunter pertanyaan tu suami orang, tak salah kalau korang nak cari sebab nak tanya jalan, saya pon suami orang gak… ramai je orang cari saya, isteri orang pon cari saya… sebabnya saya ni juruteknik komputer, bila diorang tak reti nak guna projektor, nak cari bahan tambahan untuk mengajar, internet down, memang diorang selalu cari suami orang ni <-saya la tu. kalau macam tu tak salah. yang salah tu, cari suami orang sebab nak ajak kawen… haaaaa yang tu yang makcik2 tu risau… salah tu tak berapa nak salah jugak… yang jadi salah tu bila jadi macam kawan saya ni…

berebut laki

Kemaruk sangat nak kawin dengan suami orang, memangla dapat, sang suami menceraikan isteri tua, kawin pulak dengan kawan saya ni… lepastu bila jumpa yang lagi menarik, die kawin pulak dengan perempuan tu, kawan saya ni pulak yang diceraikannya…. haaaaa… itula yang makcik2 taknak… kalau die boleh buat kat bini die… tak mustahil bila korang dah jadi bini die nanti, nasib yang sama menimpa korang… nak ke jadi janda?

banyak lagi sebab lain… kat sini saya jumpa 10 sebab tidak digalakkan pilih suami orang

Hasil carian :

AL-FATIHAH – Seniman S.Shamsudin Meninggal Dunia

AL-FATIHAH Seniman S.Shamsudin Meninggal Dunia

Tadi ternampak ada orang post status kat facebook kata S. Shamsudin meninggal dunia. Rasa cam tak nak percaya, sebab kes penyokong JDT hari tu… ada yang kata dia meninggal malam yg sama dia meninggal, ada yang kata esoknya… tapi td try google S.Shamsudin , tengok kat blog abang nara n NST online memang sahla… S.shamsudin meninggal dunia pada umur 84 tahun kat singapura.

s shamsudin

Baru je semalam sebut nama arwah, sarapan semalam, sorang cikgu ni cerita pasal projek bapak mertua dia nak tanam pokok kelapa, entah ape ntah nama pokok kelapa tu… saya bergurau… kalau ada s.shamsudin senang, die boleh siramkan (dalam cerita pendekar bujang lapok).

Antara dialog dalam cerita tu pasal dia siram pokok tu.

datuk aziz sattar : eh din, apsal ko siram pokok besar ni?

s.shamsudin : eh ni kan pokok jugak tak boleh siram ke?

datuk aziz sattar : ini macam satu kapal air pon tak boleh cukup

s.shamsudin : abes bapak aku yang sume pokok besar yang kat hutan sume dia siram?

datuk aziz sattar : ha bagus, kau dengan bapak kau pon same jugak, sudah,pergi siram pokok kecik tu.

 

 

Sekali semalam cerita, hari ni dah meninggal pulak… Innalillah… Takziah saya ucapkan kepada keluarga allahyarham. Semoga beliau ditempatkan dikalangan orang beriman