Kenapa saya rasa twitter lagi best dari fb?

Kenapa saya rasa twitter lagi best dari fb? Menyingkap sejarah antara saya dan twitter… Saya dah terjebak ngan dunia twitter ni dari awal tahun 2009 kalau tak slh… Masa tu join sbb ape saya pn xingat… Dpt invitation agaknye… Tapi sejak tahun lepas saya dah mula gile ngan twitter… Saya rasa mula bosan ngan fb.. Nk update status kat fb tu rs mcm ramai yang memerhatikan… Terasa mcm orang akan kata ntah ape2 lah.. Itu pn nk tulis kat status.. Berbeza dengan twitter… Kebanyakkan post kat twitter tu saya update menggunakan fon… Masa tu kebanyakkannya twit guna sms je… Xtau nak describe macam mana… Tp twitter ni lg mudah… Seolah2 kita kat dlm dunia kita je… Tak peduli apa orang nak kata… Lgpn.. Bukan semua orang nak reply twitter kite. Kekurangan twitter adalah 1 kelebihan :

– Limit 140 karakter tu 1 kelebihan sbnrnye… So xramailah yg post cerita2 meleret ape semua..

– tak boleh tag : bagusnya.. Org xleh amek kesempatan utk promote barang die kat profil kita… Kita tak perlu setting sape yg boleh tag kita.. Dan kita tak diganggu komen2 dpd gamba yg ditag tu… Dhla gamba xde kena mengena ngan kita…

– dari dulu lagi dah guna timeline… so mmg xde rasa cam nak marah sbb profile dh jd timeline (marah-marah pon guna gak..)

apa yang saya rasa lagi best, kebanyakkan pengguna twitter ni ramah-ramah belaka. kenal ke tak kenal, kite boleh bertegur sapa, tumpang menyampuk…

ada gak beberapa blogger yang mula berjinak2 ngan twitter lepas kenal ngan saya, masa memula tu memasing cakap tak retila nak guna.. tapi sekarang? twit sampai ah berpuluh ribu, tweet saya pon baru belas2 ribu je… haha

 

Hasil carian :

Tokyo Sky Tree ditemui di Lukisan Buatan 1831

Tokyo Sky Tree adalah menara tertinggi dijepun dan yang kedua tertinggi didunia (pada waktu ini) dengan ketinggian 634 dan dibina pada tahun 2011.

tokyo skytree

Sebuah bangunan yang mirip dengan Tokyo Sky Tree telah ditemui didalam sebuah lukisan lama berjudul “Toto Mitsumata no Zu” (Pemandangan Di Mitsumata, Tokyo) yang dilukis oleh Kuniyoshi Utagawa (1 January 1798 – 14 April 1861) seorang mahaguru lukisan jepun pada tahun 1831

Toto Mitsumata no Zu

Dibahagian kiri lukisan tersebut, terdapat sebuah sebuah bangunan tinggi, sedangkan pada masa itu, tiada bangunan setinggi itu pada tahun tahun 1831. Ini kerana, menurut kata direktor muzium Fumio Saito –

Toto Mitsumata no Zu2

“Undang-undang pada waktu itu melarang rakyat membina bangunan yang lebih tinggi dari Istana Edo”. Kenyataan tersebut mengejutkan ramai pihak bagaimana seorang pelukis zaman dahulu dapat melukis sebuah bangunan yang kini wujud di kota edo(tokyo), adakah sekadar kebetulan atau mesin masa doraemon? Surprised smile

mesin masa doraemon

Hasil carian :