[18sx]Ia Terlalu Besar Untuk Saya Pegang Lama-lama

Sepasang suami isteri sudah lama mencuba utk mendapatkan anak. Setelah mendapatkan nasihat dari doktor, akhirnya mereka bersetuju utk menggunakan kaedah “anak tumpang” atau kata lain, isterinya itu akan menggunakan benih lelaki lain utk mengandung.

Setelah bersetuju dan memilih bakal lelaki yang akan “menyedekahkan” spermanya, maka satu hari.. berkatalah si suami “Ok sayang.. abang pergi dulu… sebentar lagi lelaki tu akan datang…” (lelaki yang nak dermakan sperma dia).

Sambil menunggu kedatangan penderma tersebut, tiba²

terlalu besar
muncul seorang jurugambar yang kerjanya ambik gambar-gambar bayi. “Selamat pagi puan.. saya datang utk….” belum sempat habis bercakap, si isteri tadi memotong kata-katanya dan berkata “oh ya.. saya memang menunggu awak..””errr ye ke?” kehairanan photographer tu..”kalau macam tu..bagus la.. saya dah buat banyak bayi yang istimewa..(maksudnya gambar bayi yang baik la.. ) “Itu la yang suami dan saya harapkan..”kata si isteri..” silakan masuk..dan duduk la..

“”Hmmm macamana kita nak start? ” tanya si isteri setelah beberapa ketika. ..”Serahkan pada saya puan… saya selalunya buat di bathtub… sekali kat atas sofa.. dan beberapa kali di katil.. kekadang kat atas lantai diruang tamu saja. itu pun seronok juga..anda mesti suka…” kata lelaki tadi menerangkan tempat2 yang sesuai utk diambil gambar.. “Bathtub??? atas lantai…???

Patutlah ianya tak pernah berkesan pada saya dan suami..kami selalu lakukan di bilik tidur saja.. “jelas isteri….”Puan, tak da orang yang boleh gerenti ianya baik setiap kali.. tapi kalau kita pelbagaikan posisi dan saya shoot dari beberapa angle.. saya jamin…anda akan suka dengan resultnya… Si isteri tercengang.. .

“Puan..dlm keja saya nie..seseorang mesti mengambil masa sikit..saya suka berada di luar dan di dalam buat beberapa ketika.. tapi tentu puan tak suka..”Macam saya tak tau???” kata si isteri..Photographe r tadi mengeluarkan gambar2 bayi yang sungguh comel dari briefcasenya. . “yang ini saya buat masa di atas bus kat London ..”Hah!…atas bas????” terkejut si isteri…”Yang kembar ini plak memang tak disangka2.. bila anda tau bahawa memang susah nak bekerjasama ngan emaknya.. ” kata photograper tadi..

“Emaknyer susah nak bekerjasama? ???” tanya si isteri.. “Ya… memang susah.. sehingga saya terpaksa bawa dia ke Hyde Park utk buat keja dengan baik.. orang ramai mengerumuni kami ketika itu..utk melihat dengan jelas apa yang kami lakukan…”

“Di depan public???”terkejut si isteri. “Ya..dah tu..lebih kurang 3 jam baru selesai.. emaknya.. menjerit,terpekik. . sehingga saya tak boleh nak concentrate. .bila tupai2 dah datang menghampiri alat saya.. saya terpaksa berhenti melakukannya. . ” cerita si Photograper. . “awak maksudkan tupai-tupai tu really usik awak punya….alat? ??” tanya si isteri..

“Ya puan… tak per la.. Puan dah bersedia ker.. Saya akan siapkan tripod…. lepas tu kita akan mulakan..”Tripod????”nak buat aper..??? “tanya si isteri..”OH..itu utk laraskan alat saya nanti… ianya terlalu besar untuk saya pegang lama-lama.. “”er puan.???Puan? ?? la..dier pengsan!!

Hasil carian :

Untungnye la…

Tadi sementara nk tggu sarapan sampai, duduk2 jap kat kawasan parking,tengok burung2 terbang, timbul lak mcm2 bnd dlm pale otak aku ni… Macam :

Bestnya jd burung, nk g mana2 terbang je, xyah sibuk2 nk isi minyak.xyah sibuk jam.

Tapi aku terfikir burung mst akan kate :
Bestnye jd manusia,tgn patah ke kaki patah pon leh g keje naek kereta,org yg kudung kaki pon boleh bwk moto,kalau aku patah sayap,da xleh terbang,manusia leh gak pkai raincoat,kalau aku ni, xleh…bila hujan je,basah lah aku ni. kalau aku redah, aku basah, kalau aku tunggu, anak-anak aku tak makan.

Bile aku nak makan,nak bayar,aku teringat burung tadi terus terlintas dlm pale otak aku “bestnye la jd burung,g mane2, tak ada duit pon boleh makan”

tapi aku terfikir mesti burung lak cakap “bestnye jadi manusia, ada duit,duduk rumah je pon boleh makan,agak2 malas nak masak, drive thru,delivery ke,kalau aku tak keluar carik makan, anak-anak aku mesti lapar”

benda-benda ni sekali lagi mengajar aku untuk bersyukur. setiap yang ada kat dunia ni,manusia, haiwan,tumbuh-tumbuhan, semua ada kelebihan masing2, pandai tak pandai kite gunakannye je.

Bilion terima kasih kepada semua

entri ni aku buat pukul 2 pagi,walaupun letih dan ngantuk sbb kesibukan kerja dan aktiviti laen,tp aku gagahkn jugak kerna menghargai korang

Lately, rezeki aku dari sudut perhubungan sesama blogger amat la murah… yang terbaru, bila kopi promote blog aku sbg salah satu bloggers superb wajib lawat, paling terharu bila blog ni blog 1st dalam list die tu… serius terharu, sebab blog die antara blog yang ramai visitor,dlm rami2 tu, aku antara yg dipilih… huhu…

pastu dek kerana entri satu segmen ni, benda pelik pasal diri aku tu menarik perhatian sorg blogger sampai die wat entri psl lelaki suke pink,siap promote aku lagi… pink gak la muke aku bile tgk ade org promote aku…

dan… Continue reading

Pasal isu kanak-kanak obesiti

Aku bukan nak buat entri SEO,tapi sebagai seorang yang bekerja di sekolah(aku bukan cikgu),selalu makan kat sekolah, isu psl nasi lemak jadi punca murid-murid obesiti cam tak rasional sgt la… korg penah tak tengok amaun nasi lemak yg budak-budak sekolah makan? korang pernah tak makan nasi lemak kat sekolah tu?rase ke santannye?ape je isi nasi lemak yang budak sekolah makan?

murid chubby

cam ilustrasi ni… tul ke tak kenyataan tu? ari tu pon ade gak 1 camni…tapi tak sempat aku nak shoot. ilustrasi ari tu die mention psl parent yg sibuk,mak tak sempat nak masak, beli makanan kat fast food restaurant je… cepat dan mudah kate die…

cube kaji balik, sehari bape lame je budak2 tu kat sekolah?bape kali je budak2 tu makan kat sekolah? dalam setahun,berapa hari budak2 tu sekolah?kalau rasa makanan kat sekolah tu xbaik untuk kesihatan,kenapa ibu2 tak sediakan makanan yang sihat? tengok la budak tu camne jadinye, sihat ke ‘sihat’ a.k.a obesiti jadinye?

kalau rasa tak sempat nk sediakan, jangan la nak salahkn kantin pulak, ingatkn/bgtau kat anak2,ape yang boleh,ape yang tak boleh, keropok tu,balik sekolah,dibelikannye…pastu,tibe2 salahkan kantin… wat de he? bagi duit belanje sekolah kat budak2 sampai 2 ringgit utk satu sesi persekolahan,sedangkan air+nasi lemak tu,paling mahal pon total singgit,mana pegi lagi singgit,balik sekolah duit tu da abes, apa yang budak tu beli? seberapa ramai parent amek tau?

sini beberapa artikel berkaitan isu ni… ganti dengan nasi putih,kaji semula,tarik balik larangan,sedarkn ibu bapa

 

 

Hasil carian :