Hari ini…

Aku masuk keje lmbt ari ni…leh lak aku bgn tdo kul 8 pagi…memula aku da bgn lbh krg 6.40,pastu aku duduk,ntah bile masa aku leh tdo balik lak,pastu aku sdar2 jam da pukul 8,leh rileks lg tu,leh lak aku fikir yg aku ngah mimpi lg,2-3 kali aku tgk jam kat hp aku tu,pastu aku tgk yg kat hp lg 1,pon kul 8,trus aku jengah jam kat ruang tamu,alamak…!!!!! Mmg da pkl 8, menggelabah la aku…smp tmpt keje td diorg ckp bos cr aku sbb jam punch card da gile,hehehe…trus terfikir idea jahat,”jap g aku seting kul 7.50,aku punch card aku pny dulu,br aku set waktu sbnr”,tp mengenangkan leceh,so xjd ar… Siap seting, leh lak bebual dulu ngan bos aku tuh…pastu aku g brekfes…

Masa depan aku…

Assalamualaikum,slamat sejahtera n salam satu Malaysia… Ari ni aku xde bnd pon nk dikongsikn…juz cam biasa…luahan dari hati je la… Dua tiga menjak ni aku asek terfikir psl masa dpan aku… Sbb aku da pnah gagal skali dlm usaha nk membina masa dpan aku, aku da usaha…wlaupun masa tu klu nk diikutkn aku lom sedia lg,tp pd aku,tu bukan alasan… Aku tetap gak usaha…tp kecundang gak ditengah jln…xnk la citer knapa yg wat gagal…tp aku ttp memandang masa silam aku tu sbg satu panduan.

Kdg2 aku xstuju ngan ungkapan2 cam trus pandang kedepan,jgn toleh2 ke belakang,sbb pada aku la…klu kite ibaratkan situasi ungkapan tu ngan keadaan kite adalah semasa memandu… Klu kite tgk dpan je,masa nk kua dr dimpang ke,nk tuka lorong ke,takkan maen masuk je…mst nk tgk ade kereta laen x kat lorong tu dari belakang, kalau amin masuk je kang lpas tu eksiden,kang panjang lak citernye… Klu tgk pada situasi inventor atau develepor, mst la diorg akan berpandukan sejarah yg lepas utk membina yg baru atau yg lebih bagus, contohnya mencipta sebuah kereta, ciptaan pertama andai kata ada kekurangan pada handling wlaupun enjinye mantap, maka pada ciptaan kedua mestilah sebuah model yg handlingnya mantap mcm tu jgk enjinya…maka terciptalah sebuah model yg enjin dan handlingnya mantap,tapi dpt lak rungutan dpd pengguna tentang ruang letak barang yg kecil,maka berpandukan dari pengalam tu,diorg wat design baru yg ruang letak barang yg luas yg mana klu nak letak org pon muat.

Cam tula hidup ni,kite kena pandang gak ke belakang,sejarah kite, pengalaman kite,kesilapan kite,kite kena la perbaiki kesilapan kite, tu la yg aku tengah usahakn…masalahnye skarang ni nk cipta masa dpan yg baru,mestila nk ada teman, tp teman tu manusia,yg ada ciri2 tersendiri yg bukan boleh kite ubahsuai atau bentuk sesuka hati kita, klu barang, bolehla kita bentuk,klu rosak,asalkan ada ilmu,bolehla kita repair…atau paling tidak ada duit selesai masalah…tapi kalau manusia ni? Ada duit pon belum tentu slesai semuanya… Melainkan ilmu kita, persolannya skarang,cukup ke ilmu aku? Klu tak cukup bleh g menuntut ilmu, tp dlm proses menuntut ilmu tu,berjaya ke aku pertahankan apa yg ada? Risau tul aku,takut terlalu banyak dugaan,skang ni je pon da mule gagal, aku dah cube kawal keadaan,tp dek kerana teman yg menipu konon2 utk menyelamatkan keadaan atau bahasa kasarnya nk tunjuk die lebih pandai,da timbul masalah… Tu lom kawen lg tu da mule bg aku mslh,sdangkan die tau ape yg aku xsuke,tp nk wat gak, bile da ada mslh camni,br nk bgtau aku,br nk mintak kerjasama dr aku…sdangkan awal2 lg aku da ajak kerjasama utk selesaikan mslh,tp kate die, sumenye ok…skang camne? Nk bg peluang? Klu da kawen sok ko wat lg camne? Kn bg peluang lg? Pastu wat lg,ko dah membuktikan yg ko xfhm bahasa…camne aku nk bg peluang? Bgtau aku… Ko dah hampir2 menggelapkan MASA DEPAN AKU…..

Sekian utk kali ini…

Dunia….mmg…(aku xtau nk ckp pe)

Jd pandai pn ssh,jd bodo lg la ssh,jd rajin pn ssh,jd malas lg la ssh… Nila mslh bile byk sgt bnd yg aku pandai… Mmgla bgs…amal kebajikan,membantu org,tp yg xbestnye bnd utama aku terabai dek krana diorg,pastu bl bnd sampingan berjaya diorg xnpk pon, bnd utama yg xleh setle disbbkn masalah yg xdpt dielakkan,diorg pertikaikan… Byk bunyik lak, meh sini,kite tuka,ko dok tempat aku,aku dok tmpt ko, aku wat kat ko camne ko wat kat aku, tgk camne ko nk handle…ckp mmg snang…meh cni wat meh…mmg sah2 ko xleh wat… Amende je yg ko tau? Xpe…ko nk aku utamakn keje utama kan? Bgtau yg laen,bnd2 sampingan aku da xnk wat da… Lantak la… Pnd2 korg la ye…

Photography…

Assalamualaikum,Salam sejahtera n salam satu Malaysia…ceh tulis tajuk je dlm B.I tp nk citer dlm bahasa melayu… Pepegi lg,aku smp je tmpat keje,da ada org call aku mintak amek gamba majlis bacaan Yassin…camni yg kdg2 aku nk mrh…nk wat majlis n perlukan aku amek gamba bkn nk bgtau awl2…nsb baekla tiap2 ari aku bwk camera sbb beg kamera aku ada ruang letak laptop skali, keje aku lak tiap2 ari ada ngadap laptop… Kalau aku cuti ari ni camne? Adoiyai…

Fotografi bukan bidang keje utama aku,xde pon dlm senarai tugas… Tp disebabkan aku ada DSLR,maka aku da di cop sbg kameraman tmpt keje aku huhu…bile ada event aku amek gamba,gamba berukuran pasport utk kegunaan wat carta organisasi ke,utk diselitkan dlm borang ape2 ke sume aku yg shoot. Tp xpela,aku anggap tu sbg kerja amal lgpn aku bkn ade keje sgt2 pon….n bnd camni sbg satu tmpat utk aku practice skill ke ape yg patut,wlaupon aku da 2 thn lebih beli DSLR, tp byk lg yg aku kena belaja,so far adela 2-3 keping gamba je yg aku puas ati…

Bab editing lak,aku kurang wat extreme editing,aku suke gamba yg natural,ada sstgh pro fotografer wat extreme editing yg mmg cun ar… Tp yg aku kesalkan,byk beginner yg wat editing yg patutnye xyah wat sbb diorg da pkai DSLR,klu stakat nk wat editing camtu baek xyah pkai DSLR, pkai je kamera biasa,wat editing…huh…ni aku nk g edit gamba2 ukuran pasport,nk naekkan saturation je sbb kamera aku kurang fungsi white balance,pastu nk crop… Kdg2 wat bnd ni smp mate aku letih n pedih…kdg2 da leta eye mo pon xbrapa nk jln…jgn ada mslh da ar mate aku nih…k sampai sini je dlm…bye…