17 perkara yang ramai tak tahu pasal pengasas Apple

Pengasas bagi buah Apple yang dah dimakan cacing ni di mati pada hari Rabu pada umur 56 tahun kerana penyakit barah pankreas(betul ke aku eja nih?) . Jobs yang misteri, seorang pengurus misteri meninggalkan banyak lagenda. Hari ini kita buka cerita 16 benda yang korang mungkin tak tau pasal Steve Jobs nih…

  1. Steve Jobs tidak pernah habis belajar kolej pon, die cuma datang utk 1 sem je kat Reed College selepas beliau tercicir(xleh bawak la tu)

  2. Steve Jobs adalah anak angkat. Die lahir kat San Francisco tapi di ambik sebagai anak angkat oleh Clara dan Paul Jobs, pasangan dari Carlifornia. Ibu bapa kandungnya adalah Joanne Carole Schieble dan Abdul fattah Jandali.

  3. Die pernah dipaksa untuk meninggalkan Apple. Ini berlaku pada 1985. Die jual semua benda dan hanya mengekalkan 1 share je kat Apple jadi die boleh terus datang meeting shareholder dan menerima laporan kewangan. Lepas 11 tahun, kerja2(Jobs) kembali ke Apple, bila syarikat tu membeli NeXT, sebuah syarikat yang diasaskan oleh Steve Jobs.

  4. Gaji rasmi die kat Apple adalah $1 atau 1 us dollar. Die tersenarai dalam Book of Records sebagai CEO dengan gaji terendah di dunia.

  5. Die memiliki 7% dari Disney, sebuah syarikat yang memberinya belasan juta sebulan atau 48 juta setahun.

  6. Sebagai seorang yang dilihat sangat komited dengan syarikatnye,Jobs ni pernah ponteng 1 meeting semata-mata kerana dating die yang pertama kali dengan isteri die,”Saya kat dalam keta kat tempat parking,dan saya terfikir,’kalaula malam ni malam terakhir saya kat bumi ni,adakah lebih baik saya g meeting atau pergi date ngan pompuan ni?’saya berlari merentasi tempat parking tu,pastu saya tanya kalau die nak keluar makan malam ngan saya,dan die kate ya,dan kami berjalan ke pekan,dan sejak itu,kami bersama sehingga kini”

  7. Die alah bapa kepada seorang anak tidak sah taraf. Die mempunyai 3 anak yang sah bersama isterinya, Laurene Powell…

  8. Mamat ni ngan bini die vegetarian,nama company (Apple) diberi sebab die suke makan Apple(aku nak buat syarikat nama roti jala leh x?haha…)

  9. Steve Jobs ada masalah dyslexic, iaitu masalah membaca dan menulis. Albert Einstein, Alexande Graham Bell dan Leonardo Da Vinci jugek mempunyai masalah ni(aku ada masalah typo dan masalah membaca kalau ejaan tu dieja ngan betul,kalau ejaan tu salah, aku leh lak baca ngan lancar,tu masalah ape?)

  10. Nombor pekerja Jobs di Apple adalah 0, Steve Wozniak, Jurutera Apple II dan pengasas bersama Apple mendapat nombor 1 dan Jobs dapat nombo 2,jobs xpuas ati,die protes, so die diberi nombo 0 sebab 0 adalah nombor sebelum 1 kan?hahaha…

  11. Steve Jobs adalah penganut Buddha Zen. Mentornya, Kobun Chino Otagawa, seorang rahib Zen merasmikan perkahwinan itu antara Steve dan isterinya.

12.Mamat ni mencuri John Sculley dari Pepsi. Steve Jobs ‘meracun’ Sculley untuk datang kepada Apple dengan bertanya kepada beliau: “Adakah anda mahumenjual air dengan gula seumur hidup anda atau anda mahu mengubah dunia?”

  1. Pada 2008, die pernah diisytiharkan mati apabila cawangan Bloomber menghantar riwayat hidupnya(ke hq kot),dan dengan pantas tersebar ke internet.

14.Uniform die, tshirt hitam, seluar levi biru(die ada lebih 100),kasut sukan new balance saiz 14(ni kaki orang ke kaki gajah?)

  1. Die beli sut pertama die masa umur die 22 sebab nak present Apple II

  2. Die mula kenal komputer masa umur die 12 tahun, Larry lang, jurutera Hewlett Packard tunjuk komputer kat jobs masa die umo 12, jobs terus nak 1 sambil berkata “Saya rasa smart gak benda ni,saya nk 1 la,nk main2 ngan benda ni”

  3. Steve Jobs bukanlah seorang yg pembersih,masa die keje kat atari, die pernah di pindahkan ke shift malam sebab level kebersihan yang teruk, dan berbau…

 Jom jengah blog APi nih… belog die.. mmm.. unik ckit ceritanya

Alongxp

Seorang juruteknik komputer, seorang jurufoto, seorang ham operator yang memegang callsign 9W2AXP, seorang suami, dan seorang bapa

21 thoughts on “17 perkara yang ramai tak tahu pasal pengasas Apple

  • 13/10/2011 at 11:10 am
    Permalink

    apapun kat blog ni..saya baca..saya copy untuk sebarkan ilmu pada saya dan pembaca sejagat..izinkan ye..

    terima kasih..

    Reply
    • 13/10/2011 at 11:15 am
      Permalink

      @nix, kalau nak highlight,nk copy,xleh,sbb saya protect, sbb takut org copy entri2 personal dan menyalahgunakannya, tapi kalau nak share melalui fb ke twitter ke boleh,klik je kat atas tu,tapi kalau nk jugak copy,paste, kena cari caranya sendirilah… hehehe boleh,tapi tak mudah je la…

      Reply
      • 13/10/2011 at 11:42 am
        Permalink

        @alongxp, insyaallah boleh..kita yang buat menda2 ni..so tiada yg mustahil..
        saya copy cter general je..cam gamba..dan sitiuasi semasa..esp cter steve ni..ayat tu x le copy (baik la saya link je kat blog nih kan..he he)..
        apa pun thanx a zillion…:))

        Reply
        • 13/10/2011 at 11:55 am
          Permalink

          @nix, orait… klu camtu,silakan lah, aku wat protection tu sbb xnk org yg snang je…copy paste,dah la xmintak izin,kredit jauh skali… klu ko jumpe jlnnye,silakan lah…

          Reply
    • 10/10/2011 at 2:28 am
      Permalink

      @Kathy Tuah, haha…org pale otak gile2 camtula…klu pale otak die tak gile2,org xpkai iPhone hari ni… ada 1 fakta yg saya tak masukkan,die ni suke mendajal org…

      Reply
  • 09/10/2011 at 12:05 am
    Permalink

    dah jadi macam CSI dah bro..hahaha..

    fakta no 9 tuh menarik hehe..maybe sapa2 yang ada masalah tuh dikira ada gen genius kot hahaha..;p

    Reply
  • 08/10/2011 at 9:18 pm
    Permalink

    memang kebanyakkan yg genius mesti drop out dari u dan dyslexic kan… =]

    Reply
  • 08/10/2011 at 9:13 pm
    Permalink

    betul ke gaji dia kat apple USD$1? fakta ke? huhu

    Reply
  • 08/10/2011 at 9:04 pm
    Permalink

    hahaha. cool ! especially nombor 6. romantik abes :))

    Reply
  • 08/10/2011 at 6:01 pm
    Permalink

    ekeke, boleh pulak dia berebut dengan Wozniak untuk dapat no. paling awal. last2 dapat no 0 terus..ekeke, nice info

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge