winamp di ubuntu? try guna qmmp

Macam yang saya pernah ceritakan dulu, memang sejak saya mempunyai komputer sendiri, saya pengguna winamp. Jadi macam mana nak guna winamp di ubuntu pulak?

Yup… memang kita boleh guna wine atau playonlinux, tapi saya lebih suka, kalau sesebuah software tu memang ada versi untuk linux terutama sekali untuk ubuntu sendiri.

Secara default nya, ubuntu dah ada rythmbox, tapi bila bukak, benda tu besar sangat, saya lebih suka rupa visual yang slim melim je.

winamp di ubuntu

Jadi, saya cari alternatif kepada winamp di ubuntu. Carik punya carik, saya jumpa la qmmp ni.

qmmp alternatif winamp di ubuntu

Slim macam rupa winamp modern skin jugak.

Wajib tengok yang ni:

Donnie yen dalam star wars? Waterpark??

40% owner kucing tak buat ni

Ajak lepak… Xkan sebab mlm kot?

Lazada Malaysia

Use me!

Visit shopcoupons website

Hasil carian :

(Visited 178,587 times, 4,600,177)

Kebanyakkan navigasi dalam qmmp ni pun macam winamp jugak. Jadi tak lah tercari-cari butang itu, butang ini bila mula-mula pakai qmmp ni.

Kalau terasa nak tukar skin qmmp ni, silalah download sebeban skin kat sini >> skin qmmp << atau di 1001 skins

Hasil saya download skin hari tu, inilah wajah baru qmmp saya

alternatif winamp di ubuntu

Kalau korang tengok kat bawah playlist tu, ada butang add, rem, sel, misc dan list, tak ke lebih kurang macam winamp? memang terasa macam winamp di ubuntu tak?

Formats Yang di sokong (supported formats)

  • MPEG1 layer 2/3
  • Ogg Vorbis
  • Ogg Opus
  • Native FLAC/Ogg FLAC
  • Musepack
  • WavePack
  • tracker modules (mod, s3m, it, xm, etc)
  • ADTS AAC
  • CD Audio
  • WMA, Monkey’s Audio (and other formats provided by FFmpeg library)
  • PCM WAVE (and other formats provided by libsndfile library)
  • Midi
  • SID
  • Chiptune formats (AY, GBS, GYM, HES, KSS, NSF, NSFE, SAP, SPC, VGM, VGZ, VTX)

Cara nak install qmmp di ubuntu adalah seperti dibawah

Buka terminal atau tekan je ctrl+alt+t dan paste kod ini

sudo add-apt-repository ppa:forkotov02/ppa

sudo apt-get update

sudo apt-get install qmmp qmmp-plugin-pack

Belanja sikit gambar-gambar qmmp saya ni, satu player alternatif winamp di ubuntu.

about qmmp 0.9 appearance qmmpabaikan tarikh tu, memang saya jenis buat entri hari ni, tapi publish lepas beberapa hari kemudian.

Sebenarnya saya ni taklah tahu sangat pasal ubuntu atau linux ni, apatah lagi nak sampai tahap pakar, ilmu saya tentang ubuntu ni ibarat korang yang tahu menggunakan microsoft windows… lebih kurang macam tu lah.

domain murah

(Visited 140,883 times, 4,600,177)

Tapi saya memang suka menguji kemampuan had saya, saya sukakan ilmu dan benda baru dan itu yang menjadikan saya multitalented.

So kalau nak tanya tu, boleh. Tapi jangan mengharap sangat la saya dapat bagi jawapan yang membantu… hahahahaha

Hasil carian :

(Visited 73 times, 4,600,177)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge