touch n go punye cerita… korg tau?

Bnd ni dah lame aku tau, dan aku rasa cam tak perlu aku nk publish bnd ni kat blog,tapi lepas aku bgtau kat membe aku soh topap je touch n go kat ic n die jwb “boleh e?”aku rs cam, ape salahnye aku share kan? sbb byk je bnd2 yg asalnye aku rase remeh, tapi bile aku share, ramai rupenye yang tak tau. cam entri pasal cermin blind spot tu.

cube korg tgk kat belakang mykad korg tu,ade tak tulis touch n go camni.

touch n go

ni bukan ic aku, ni contoh je… so xyah la klik kat gamba ni

 

aku dulu pon penah tengok bnd ni,tapi aku tak penah pon topup touch n go kat mykad ni, sampai la satu kejadian, aku g amek sepupu aku, lpas amek tu,aku singgah kat petronas kat damansara damai, topap la kad touch n go(bukan yg kat mykad) kat mesin ATM maybank sebanyak RM100,sebab masa tu aku nak balik johor, dekat2 ngan mesin tu adela rack jual sunglass, lpas topup touch n go tu, aku tak masukkan dlm wallet kad tu, aku pegang, sambil tu aku belek2, berkenan, aku pon g bayar sunglass tu.

da setle, aku masuk kereta, teruskan perjalanan, masa nak masuk ke highway LDP(Lebuhraya Damansara Puchong), aku teringat kad touch n go aku td,aku check dlm wallet,xde, tgk kat sunvisor pon xde,aku u turn balik, g kat petronas tu tanye ngan pekerja kat situ, die kate xde, so… burn la RM100.

nak beli kad baru, pon xde jual kat situ, xpe… teruskan perjalanan, bayarla pkai cash, sampai kat caltex ke ape ntah kat sungai besi tu, aku pon beli kad baru, unfortunately, diorg xde topap smp RM100, just smp RM60 je, xpe la, topap je la.

balik dari johor,aku nak singgah kat air keroh melaka, nak drop pakcik aku, tp balance dlm touch n go xcukup nk lepas tol, so aku park dekat2 ngan tol tu, menapak g masuk opis plus tu, aku topap kat kaunter touch n go, then aku tanye die, kalau saya nak guna touch n go kat mykad camne?leh aktifkan x?(aku igtkn kena aktifkan dulu). sekali die ckp,topup je trus, bnd tu da ready dlm mykad.

laaaaa… slama aku pkai mykad yg ada touch n go, da bape kali kad TnG aku tu ilang, da bepuluh ringgit aku beli kad baru, skali boleh trus topap je? menyesal aku tak guna dari awal.

so kalau korg rajin naik komuter, rajin lalu tol, nape tak try je pakai mykad tu? kalau korg g stesen minyak, die kate takleh topap kat mykad, tampa je die ngan kasut tumit tinggi 3 inci, boleh je… melainkan kad ko tu mmg rosak.

ape yg perlu korg buat, g je kat mana2 tempat yg ada tulis boleh topap touch n go, bg mykad, ckp nak topap tounch n go bape2 ringgit yg korg nak, atau g je kat ATM yg ada lambang touch n go, topap jela(tp pastikan dlm akaun bank korg tu ada duit). dah… senang je..

saya baru balik dr jengah blog Empayar Utama, die br pas merungut pasal TM hehehe

Hasil carian :

23 thoughts on “touch n go punye cerita… korg tau?

  1. lor yeke?saya baru tahu..huhu
    saya pun beli kad..rugi rm10..hehe
    ingatkan tadi kena tipu ke ape ke pasal touch n go
    hehe

  2. SALAMMMMMMMMMMMMMM wahhhhhhh lame tak lepak sini…. la benar ke kate-katemu ini??? nyesal aku beli TnG card… baru tahu dowh…. THANKS SEBAB INFORM! hehe

  3. kalau mpakai maybank tuh kene ada akaun maybank kan ? uhuh

    aku pun rasa yang mykad tuh kene aktifkan dulu .. aku tak tau yang boleh guna terus .. thanx info

  4. Assalamualaikum…good info…erm…dulu guna mykad yg xde touchngo but baru jer tukar…so senang la…in satu kad jer…easier…

  5. kad atm wa ada logo decade jek, tadek logo touch n go. tak leh la buat, kan.. nanti meletopp pulak tempat reload tu kesian dorang takleh berniaga. :p

    saje nyakat. best entry nih along~ kipidap! =)

  6. hahaha..ramai ye yg tak tahu pasal TnG kat ic ni..selalunya masa dapat ic org JPN akan bgtau yang IC ni boleh buat TnG dan hanya perlu topup je kt mana2..ade gak ic yang boleh digunakan utk MEPS Cash..tinggal nak link kan je.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge