Blog peribadi yang best – tagline baru

Blog peribadi yang best

Blog peribadi yang best – itulah tagline baru blog saya. Best ke? saya rasa best… hehehehe.

Kenapa saya buat tagline blog saya ” Blog peribadi yang best “? Entahlah, tak tahulah nak cakap, tagline tu timbul malam tadi masa tengah draf satu entri Permulaan dalam dunia blogger.

Dalam entri tu saya nak tekankan, kebanyakkan blogger yang berjaya dan popular bermula dengan blog peribadi.

Entah macam mana timbul idea nak buat tagline blog macam tu.

Wajib tengok yang ni:

Lazada Malaysia

Use me!

Visit shopcoupons website

Hasil carian :

(Visited 178,795 times, 5,279,076)

Saya tak ingat entah berapa kali saya tukar tagline blog ni, cuma apa yang saya ingat, pada awal saya buat blog ni, menggunakan domain kakicandid.com, sampai dah bertukar ke alongxp.com, saya guna tagline Ni La BlOg Aku.

Lepas tu saya ada tukar tagline blog ni ke ke satu lagi tagline lain. Tapi saya tak ingat apa dia.

Lepas tu saya tukar tagline Bukan blog tutorial, bukan blog hacker.

bukan blog tutorial, bukan blog hacker

Sebab masa tu banyak sangat keyword yang dicari di blog ni adalah tutorial, dan cara nak hack, cara nak hack whatsapp la, cara hack wechat la, cara hack facebook la. Continue reading

Hasil carian :

(Visited 1,042 times, 5,279,076)

huh…bosanye idup…

bosan tul rase idup nih….tak best cam sebelum nih… nape? tu yg susah tu,nak cite kang…cam jadi makin susah lak… ape pon…kejadian yg berlaku 2-3 menjak ni banyak menyedarkan aku tentang siapa aku… baru aku nampak salah,silap dan dosa-dosa aku, ape yang indah,ape yang tak…hadoi…nyesal tul la….pertama kali dalam idup aku,aku mengaku aku menyesal,selama ni aku taknak ngaku aku nyesal,sbb selalunya klu aku dah wat silap,aku akan push diri aku utk membaiki kesilapan tu,tp last2 pendirian aku tu makan diri aku sendiri, camne leh makan diri aku sendiri? sbb aku terlalu letak tekanan kat diri aku sendiri, aku terlalu ambik serius tanggungjawab aku, memangla kena amik serius,tapi aku ni terlalu amik serius,sampai aku tak sedar yg aku ni dah terlalu stress…padahal ada jalan dan kaedah yang boleh buat benda tu aku jadikan die mudah…barula aku tau yang aku ni leh tahan degilnye…skang aku kena tanggung sorg2…sendiri… mampu ke? Klu nak ikutkan mmg aku tak mampu,sbb aku ni manusia biasa,tp hikmah dari apa yg terjadi, aku baru sedar yang aku ni hamba Allah,die yang ciptakan aku,so,bila dah camni, aku pon mintakla bantuan dari Nya, walaupun asalnya aku tak nampak dia tolong aku,tapi bila aku baca komen sorg user ni,baru aku faham, Allah takkan bagi apa yang kita nak,tapi dia akan bagi apa yang kita perlukan, Alhamdulillah.. tapi aku harap doa aku makbullah…takde apa yang lebih berharga untuk aku didunia ni melainkan apa yang aku hilang sekarang.

kepada pembaca ni,sapa pon anda, saya minta maaf kalau saya ada wat salah…

Wassalam…

(Visited 13 times, 5,279,076)

External storage dan saya

Terlintas nak kongsi pengalaman hidup pasal external sotrage ni bila saya nak transfer driver satu pc ni ke dalam salah satu external storage saya iaitu pendrive, ada jugak org panggil thumbdrive… same je kot..

external storage devices

Masa tu terlintas dalam kepala otak saya yang pendrive saya yang satu ni kapasitinye kecik.. tapi bila terpandang nombor kat situ tertulis 4GB, terlintas pulak dalam fikiran ni, “kecik ke?”

Yup… bagi orang2 yang jenis multitasking, multimedia, multipurpose, multimulti macam saya ni, memang tak berapa nak cukup senang hati.. hehe.

ok… jom tengok kapasiti internal storage dan enternal storang saya(external harddisk)

hard disk drives

Ok, Internal storage saya, saya pecahkan kepada 4 partition, C, D, E, dan F. Jumlah internal storage saya 500GB. cer kira, berapa free space yang tinggal? hehehe

External harddisk saya, yang tu… yang berlabel ALONGXP EXT (I:) tu.. berkapasiti 1 Terabytes… tinggal 300GB je lagi.. sebab, sebahagian besar isi dari Internal hdd(harddisk drive) saya dah dipindahkan kedalam enternal harddisk tu.. sebabnya banyak data yang sangat berguna yang saya rasa tak patut saya buang, yang boleh dijadikan rujukan pada masa akan datang patut disimpan.

Apa benda yang saya simpan sampai 1TB hdd saya perlukan? mmm… macam2, e-book, gambar personal, gambar berkaitan kerja, software, movie, macam2 lagilah.. sebabnya banyak bidang komputer yang saya dah terjebak, programing je dh beberapa jenis, so banyakla e-book yang saya download, video tutorial untuk photoediting ada, untuk seting plugin, software, macam2 lagila snang cerita… dulu lagila… siap dengan game yang berlambak2…

Sejarah External storage ni kan.. saya ada kenangan pahit dengan Disket… atau bahasa sekolahnya dipanggil floppy disk drive (fdd) atau floppy A:

disket floppy

Ni la disket, apa yang jadi kenangan pahitnya? disebabkan disket, saya fail 1 semester… sejak dari tu… saya seboleh2 nya dah taknak guna disket lagi dah.

Just nak share la kan.. sejarah atau pengalaman saya ngan external storage ni.. 1st external usb storage saya adalah mp3 palayer… berkapasiti 128mb tekejut x? yup.. 128mb berharga 2 ratus lebih,

USB-MP3-Player

haaa… mcm ni la rupe usb mp3 player yang saya beli dulu… sebijik macam ni.. warranty 3 bulan, masa bulan ke 3, nak masuk bulan ke 4 tu sorg membe pinjam… agak lama.. pastu rosak, masa rosak tu dah masuk bulan ke 4, so die dh rasa bersalah+risau.. nak halalkan je pon, xboleh jugak, sebab saya nak guna satu external storage(sebab ke serikkan guna disket td), so saya cakap ngan die camni “camnila.. ko gantikan aku ngan pendrive biase jela… tapi.. yg 256mb” dan die setuju… wlaupun harga pendrive tu xla semahal usb mp3 player saya, tapi saya dapat satu pendrive baru yg berkapasiti lebih besar, dan die pon xperlu keluar duit byk utk ganti mp3 player tu… so win-win situation la kan?

masa tu.. kebanyakkannya pkai yg 256mb, masa tu sape pakai 512mb tu kire hebatla… sbb mahal… lgpon.. masa tu.. 512mb tu dah cukup besar dah, mcm2 movie kitorg leh sedut.. hehehe..

masa saya sem 4, saya dah ada komputer, hasil duit elaun masa LI, masa tu kapasiti harddisk saya la yg paling besar skali… 80gb… org lain sume 40gb je..

tapi zaman dh berubah.. sekarang ni… 1.5TB pon rasa cam tak cukup… zaman dah berubah… dunia dah maju.. kan? Winking smile

Hasil carian :

(Visited 152 times, 5,279,076)

10 bandar yang pupus

10 bandar yang pupus

10 tempat ni dulunya satu bandar pusat pentadbiran, pusat perniagaan, kawasan yang meriah, terkenal, sibuk dan sebagainye lah… Tapi akhirnya tenggelam… bukan tenggelam dalam air, maksudnya dah tak menonjol macam zaman kegemilangannya dulu.. hanya tinggal nama dan sejarah je… dan dah jadi macam muzium yang besar. Jom kita tengok bandar-bandar yang hilang cahayanya ni.

1. Angkor (Cambodia):

bandar angkor kemboja

Angkor pernah menjadi satu bandar terbesar didunia dengan lebih dari sejuta penduduk dengan keluasan lebih dari tujuh puluh lapan (78) km persegi dan dikelilingi parit yang dipenuhi air. Angkor telah ditinggalkan kira2 pada 1100 masihi. Pengkaji dari perancis, Henri Mouhot adalah orang barat pertama menerokai bandar ini pada 1861.

 

2. Machu Picchu (Peru):

machu-picchu-2

Runtuhan Machu Picchu telah ditemui semula pada 1911 oleh ahli arkeologi yale, Hiram Bingham. Michu Picchu adalah salah satu bandar paling indah dan yang mengelirukan di dunia. Orang Inca menggunakan puncak gunung Andrean, melibatkan beratur struktur dari awal 1400an. Ada mitos dan lagenda mendakwa Machu Picchu(bermaksud “Puncak Tua” dalam bahasa Quechua) dihormato sbg tempat suci dari zaman dahulu kala. Apa sahaja sejarahnya, orang Inca telah menjadikannya sebuah bandar kecil(5 batu persegi) yang luar biasa.

domain murah

(Visited 141,054 times, 5,279,076)

3. Memphis (Egypt):

memphis

Memphis adalah salah satu bandar paling penting dalam sejarah Mediteranian purba. Dengan ketibaan orang2 Rom seperti Thebes, bandar ini kehilangan tempatnya dengan kewujudan Alexandria, yang menjadi empayar selepas itu, Kenaikan kultus daripada Serapis, dewa sinkretik yang paling sesuai dengan mentaliti pemerintahan Egypt, dan seterusnya kemunculan agama kristian yang bertapak ke dalam negara, pula menghancurkan pemujaan purba Memphis.

 

4.Chichen Itza (Mexico):

chichenitza

Chichen Itza pernah menjadi pusat empayar Maya. Ia dibina kira2 400 Masihi dan mempunyai banyak bangunan yang digunakan dalam upacara orang Maya. Bandar ini telah ditinggalkan pada 1200 Masihi.

 

5. Tikal (Guatemala):

tikal_guatemala_2-1152x864

Tikal ialah sebuah bandar Maya yang telah roboh di Guatemala. Ia adalah telah diisytiharkan sebagai Tapak Warisan Dunia UNESCO. Tikal mungkin sebuah tapak Mayan yang terkenal diluar Mexico,dan ia salah sebuah bandar terbesar di dunia Maya klasik. Tikal adalah tapak monumental mutlak, dengan dengan beribu struktur di taman, majoritinya belum digali walaupun lebih 50 tahun kerja arkeologi dilakukan. Kemuncak visual Tikal adalah koleksi enam langkah piramid, dan kuil-kuil mereka mnghiasi puncaknya. Piramid tertinggi adalah melebihi 200 kaki(60 meter).

 

6. Ur (Iraq) :

ur_iraq great_ziggurat_ur_sumeria_ancient

Ur pernah menjadi satu bandar terbesar di dunia, tetapi telah ditinggalkan pada abad ke 4 sebelum masihi. Makam diraja yang indah dan bahagian2 lain telah digali oleh arkeologi pada 1922 hingga 1934 dan banyak khazanah/ harta karun dijumpai

 

7. Troy (Turkey):

troy turki

 

Troy pernah difikirkan wujud hanya dalam lagenda, tetapi tapaknya telah ditemui pada 1870-an. Para arkeologi telah bersetuju bahawa kota itu telah dimusnahkan sekitar 1250 sebelum masihi dan hampir menyerupai kota troy seperti digambarkan dalam lagenda Homer. Runtuhan boleh dilihat pada dinding dan menara setebal 16 kaki pada kota yang ditemui.

 

8. Pompeii (Italy):

pompei

Seluruh kota telah tertimbus oleh debu gunung berapi apabila Gunung Vesuvius meletus pada tahun 79 selepas masihi. Herculaneum berhampiran tertimbus pada masa yang sama. Penggalian bermula pada 1748 dan banyak harta karun telah dijumpai termasuk mural(lukisan dinding) yang indah terpelihara.

 

9. Cliff Palace (USA):

Cliff Palace

Bandar Orang India Amerika asli ini dibina disebelah tebing, tapi telah ditinggalkan semasa musim kemarau panjang pada akhir abad ke-13. Ia tidak dikesan hingga 18 Disember 1988 pada Richard Wetherill, seorang pekebun tempatan menjumpainya ketika mencari lembu yang berkeliaran. (Kalau die cari kambing mesti dia jumpa harta ahmad albab)

 

10. Atlantis:

Real-Atlantis

Sesetengah orang percaya terdapat sebuah bandar dan pulau iaitu Atlantis, mungkin di Mediteranean yang musnah oleh gempa bumi dan tenggelam kira2 12.000 tahun lalu. Tiada siapa sama ada ia benar2 wujud. Tapi saya terjumpa artikel mengatakan, data sejarah mendapati mungkin penempatan ini berada di pulau Crete atau pulau berdekatan, milik tamadun pra-Yunani Minoan. baca arikelnya di sini real atlantis

(Visited 7,050 times, 5,279,076)

Hasil carian :

(Visited 942 times, 5,279,076)